Autor Wątek: gdzie jest watek co zamiast rav4?  (Przeczytany 28103 razy)

JKrakus i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: gdzie jest watek co zamiast rav4?
« Odpowiedź #285 dnia: 26 Czerwca 2026, 15:14:35 »
Nowa Elantra, ma się pojawić w EU z hybrydą nowej generacji. Na ten moment pokładam ogromne nadzieje w tym modelu.

https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/next-generation-hyundai-elantra-brings-striking-new-look

Sent from my iPhone using Tapatalk
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #286 dnia: 27 Czerwca 2026, 08:27:13 »
Nowa Elantra, ma się pojawić w EU z hybrydą nowej generacji. Na ten moment pokładam ogromne nadzieje w tym modelu.

https://www.autocar.co.uk/car-news/new-cars/next-generation-hyundai-elantra-brings-striking-new-look

Sent from my iPhone using Tapatalk
Watpie, ze trafi do Europy.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #287 dnia: 27 Czerwca 2026, 09:31:02 »
Plotki są że będzie, HEV only. Starą wycofali tylko dlatego że HEV nigdy tu nie trafił i szkoda było homologować na rok sprzedaży. Corolli Sedan schodzi od groma, czemu Elantra miała by się nie sprzedawać?
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #288 dnia: 27 Czerwca 2026, 11:10:32 »
Plotki są że będzie, HEV only. Starą wycofali tylko dlatego że HEV nigdy tu nie trafił i szkoda było homologować na rok sprzedaży. Corolli Sedan schodzi od groma, czemu Elantra miała by się nie sprzedawać?

Ciezko powiedziec.
MPI + sedan to byl przepis na porazke, HEV faktycznie moze nadac autu troche innych walorow.

Z drugiej stronie octavia tez nie ma hybrydy, a w Europie sprzedaje sie lepiej niz corolla. Moze dlatego, ze to liftback + combi.
Poza tym, Toyote kupuja polacy (toyociarze to zabetonowany elektrorat). W 2025 wg gemini sprzedano 150tys corolli na starym kontynencie, z czego blisko 22 tys u nas. Jestesmy odpowiedzialni za 1/7 urobku na kontynencie, ktory ma 44 kraje. Nie wiem tez jaki udzial ma w tym sedan.

Do tego sa jeszcze chinole

Decyzja o wprowadzeniu modelu u nas wydaje mi sie malo realna, ale kto wie, zobaczymy.

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #289 dnia: 27 Czerwca 2026, 11:55:47 »
W 2025 wg gemini sprzedano 150tys corolli na starym kontynencie, z czego blisko 22 tys u nas. Jestesmy odpowiedzialni za 1/7 urobku na kontynencie, ktory ma 44 kraje.
Ale populacja Polski to około 1/12 populacji EU. Czyli kupiliśmy trochę powyżej średniej i wcale nie tak dużo jak na kraj, który nie produkuje własnych samochodów. Cztery kraje większe populacyjnie od Polski (Niemcy, Francja, Włochy i Hiszpania) wszystkie mają swoje własne marki samochodów i je też kupują.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
gdzie jest watek co zamiast rav4?
« Odpowiedź #290 dnia: 30 Czerwca 2026, 19:44:42 »
Dzisiejszy przejazd po salonach sponsorowany przez czyszczenie EGR i wymianę świec.

BYD: Dolphin G już był w salonie fizycznie do obejrzenia, pierwsze zdjęcie w internecie 27 Maja, w salonie 30 Czerwca, pozdrawiam Toyota, jak tam start produkcji RAV4 PHEV 2WD, wyrobicie się w 2 lata? Auto fajne, dla mojego użytkowania za małe, ale większości ludzi poniżej 180cm i 90kg będzie pasował. Klasycznie wnętrze zmiata konkurencję w segmencie, ale siedzi się wysoko jak to w EV więc mi jest źle, i za mną mało miejsca. Już bym prędzej wziął Atto 2, szkoda że nie ma tego pięknego pomarańczowego…

Omoda/Jajco: Omoda 5 HEV wydaje się ciekawa, choć mi wnętrze średnio się podoba. Jajco 5 się wyprzedało, nie było żadnego demo. Omoda 9 i Jajco 8 robią mega wrażenie w tej cenie.

Jetour: Dashing w aktualnych cenach poniżej 100k to mistrzostwo dla kogoś kto nie robi dużych przebiegów i ten silnik 1.5 chlejący paliwo zaakceptuje.

Chery: Tiggo 4 za mniej niż 100k sprawia że Corolla Cross w podstawie nie powinna istnieć, a już na pewno nie tyle kosztować. Minus że Yaris Cross ma w wysokich wyposażeniach funkcje o jakich w Chińczyku można pomarzyć jak Matrix, ale kawał auta za te pieniądze.

Baic: Nic mnie tu nie przekonało, brak hybryd, auta jakieś takie średnie i mnie nie pociągnęły wizualnie.

Geely: Jezu ta hybryda za 120k to wręcz kradzież, wnętrze nie wydaje żadnego oddźwięku, nawet nie drgnie przy waleniu kolanem mocno o konsole centralną, która to oczywiście jest obita miękkim materiałem wszędzie gdzie ma bezpośredni kontakt z człowiekiem. Multimedia na poziomie spoko, ekrany bardzo fajnej jakości, brak Android Automotive to jedyna wada. Mnóstwo miejsca, no nie mogę się nachwalić tego auta w tej cenie na podstawie wizyty w salonie i macania. Obok stał elektryk w wyższej wersji, audio przyjemniej gra, wolałbym na tej podstawie full opcje ale już nie ma wyprzedaży rocznika i różnica 45k do podstawki zdecydowanie za wysoka. Jakby mi dziś ktoś skasował Aurisa i dostałbym z OC sprawcy kasę to leciałbym po Geely chyba. Każdy kto rozważa nową RAV4 czy Corollę Cross robi sobie ogromną krzywdę nie porównując jej z Geely.

Toyota/Lexus: Celem wizyty głównie było porównanie RAV4 do NXa oraz nowy ES i badanie możliwości zastąpienia CHR przez UX lub LBX. Efekt taki że naprawdę Słabo to wypadło, bo LBX za mały, UX to jakiś żart, nie wiem jak to się sprzedaje, miejsca dużo mniej niż CHR II a bagażnik to są jakieś jaja, nie wierzę że wejdzie jedna duża walizka xD RAV4 jest tak beznadziejna jak uważałem do tej pory, a wcześniejsze wizyty u chińczyków tylko to podbiły. Normalnie Bigster za 2x cenę. NX zaskoczył mnie średnim wykonaniem boczków drzwi, spodziewałem się że będzie lepiej i technologicznie traci myszką, czemu to dalej ma 7” ekran zamiast 12”? Nowy ES nie wygląda lepiej na żywo niż na filmach, dalej mi się kompletnie nie podoba. Napis na kierownicy nie ma jakiejkolwiek fajnej faktury, nic, równie dobrze mógłby być napisany flamastrem. Tu pobawiłem się chwilę tym nowym systemem Arene i jest powiem słabo. To powinna być max aktualizacja istniejących już systemów, nie wymagająca jakichś rewolucji w HW. Nie można, albo ja nie potrafię, ustawiać zawartości na 2/3 części ekranu przed kierowcą, czyli mega regres, po co w ogóle ten ekran? Same multimedia w sumie nie pozwalają na nic nowego, no dobra wyświetlają pogodę WOW no i funkcja dashcam. Jakość ekranów dobra I guess? To jest auto chyba jedynie dla poprzednich właścicieli LSa którzy naprawdę chcieli mniej wydać za podobną przestrzeń. Wysiada się jak z SUVa więc czemu go nie wziąć i dodatkowo mieć prześwit i hatchback? Wyszedłem z salonu zniesmaczony i jeszcze mocniej zakochany w Camry, mimo przestarzałej technologii, to jest to najprzyjemniejszy produkt z którym obcowałem dziś u Japończyków, szkoda że wydaje się za długi do miasta.

Mazda: Chciałem obejrzeć CX5 i szybko się wyleczyłem z pomysłu zakupu. Boczki drzwi jak w Toyocie, tej z dolnej części cennika, multimedia przycinają, są wolne i coś jest mocno nie tak z grafikami, są artefakty jak w jakiejś grze video, choppy linie itp. Puknięcie w daszek przed kierowcą generuje jakieś mega dźwięki jakby nie dali tam żadnego wygłuszenia, a reszta deski już poprawnie. Poza tym wnętrze raczej ok, ale już i tak się nastawiłem źle. 

Do VW nie zdążyłem pojechać przymierzyć się do T-Roc’a bo Colin za szybko pracuje ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwca 2026, 19:48:06 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #291 dnia: 01 Lipca 2026, 10:49:17 »
Dzięki za opinię, miło się czytało.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #292 dnia: 01 Lipca 2026, 22:01:36 »
Dzisiejszy przejazd po salonach sponsorowany przez czyszczenie EGR i wymianę świec.

BYD: Dolphin G już był w salonie fizycznie do obejrzenia, pierwsze zdjęcie w internecie 27 Maja, w salonie 30 Czerwca, pozdrawiam Toyota, jak tam start produkcji RAV4 PHEV 2WD, wyrobicie się w 2 lata? Auto fajne, dla mojego użytkowania za małe, ale większości ludzi poniżej 180cm i 90kg będzie pasował. Klasycznie wnętrze zmiata konkurencję w segmencie, ale siedzi się wysoko jak to w EV więc mi jest źle, i za mną mało miejsca. Już bym prędzej wziął Atto 2, szkoda że nie ma tego pięknego pomarańczowego…

Omoda/Jajco: Omoda 5 HEV wydaje się ciekawa, choć mi wnętrze średnio się podoba. Jajco 5 się wyprzedało, nie było żadnego demo. Omoda 9 i Jajco 8 robią mega wrażenie w tej cenie.

Jetour: Dashing w aktualnych cenach poniżej 100k to mistrzostwo dla kogoś kto nie robi dużych przebiegów i ten silnik 1.5 chlejący paliwo zaakceptuje.

Chery: Tiggo 4 za mniej niż 100k sprawia że Corolla Cross w podstawie nie powinna istnieć, a już na pewno nie tyle kosztować. Minus że Yaris Cross ma w wysokich wyposażeniach funkcje o jakich w Chińczyku można pomarzyć jak Matrix, ale kawał auta za te pieniądze.

Baic: Nic mnie tu nie przekonało, brak hybryd, auta jakieś takie średnie i mnie nie pociągnęły wizualnie.

Geely: Jezu ta hybryda za 120k to wręcz kradzież, wnętrze nie wydaje żadnego oddźwięku, nawet nie drgnie przy waleniu kolanem mocno o konsole centralną, która to oczywiście jest obita miękkim materiałem wszędzie gdzie ma bezpośredni kontakt z człowiekiem. Multimedia na poziomie spoko, ekrany bardzo fajnej jakości, brak Android Automotive to jedyna wada. Mnóstwo miejsca, no nie mogę się nachwalić tego auta w tej cenie na podstawie wizyty w salonie i macania. Obok stał elektryk w wyższej wersji, audio przyjemniej gra, wolałbym na tej podstawie full opcje ale już nie ma wyprzedaży rocznika i różnica 45k do podstawki zdecydowanie za wysoka. Jakby mi dziś ktoś skasował Aurisa i dostałbym z OC sprawcy kasę to leciałbym po Geely chyba. Każdy kto rozważa nową RAV4 czy Corollę Cross robi sobie ogromną krzywdę nie porównując jej z Geely.

Toyota/Lexus: Celem wizyty głównie było porównanie RAV4 do NXa oraz nowy ES i badanie możliwości zastąpienia CHR przez UX lub LBX. Efekt taki że naprawdę Słabo to wypadło, bo LBX za mały, UX to jakiś żart, nie wiem jak to się sprzedaje, miejsca dużo mniej niż CHR II a bagażnik to są jakieś jaja, nie wierzę że wejdzie jedna duża walizka xD RAV4 jest tak beznadziejna jak uważałem do tej pory, a wcześniejsze wizyty u chińczyków tylko to podbiły. Normalnie Bigster za 2x cenę. NX zaskoczył mnie średnim wykonaniem boczków drzwi, spodziewałem się że będzie lepiej i technologicznie traci myszką, czemu to dalej ma 7” ekran zamiast 12”? Nowy ES nie wygląda lepiej na żywo niż na filmach, dalej mi się kompletnie nie podoba. Napis na kierownicy nie ma jakiejkolwiek fajnej faktury, nic, równie dobrze mógłby być napisany flamastrem. Tu pobawiłem się chwilę tym nowym systemem Arene i jest powiem słabo. To powinna być max aktualizacja istniejących już systemów, nie wymagająca jakichś rewolucji w HW. Nie można, albo ja nie potrafię, ustawiać zawartości na 2/3 części ekranu przed kierowcą, czyli mega regres, po co w ogóle ten ekran? Same multimedia w sumie nie pozwalają na nic nowego, no dobra wyświetlają pogodę WOW no i funkcja dashcam. Jakość ekranów dobra I guess? To jest auto chyba jedynie dla poprzednich właścicieli LSa którzy naprawdę chcieli mniej wydać za podobną przestrzeń. Wysiada się jak z SUVa więc czemu go nie wziąć i dodatkowo mieć prześwit i hatchback? Wyszedłem z salonu zniesmaczony i jeszcze mocniej zakochany w Camry, mimo przestarzałej technologii, to jest to najprzyjemniejszy produkt z którym obcowałem dziś u Japończyków, szkoda że wydaje się za długi do miasta.

Mazda: Chciałem obejrzeć CX5 i szybko się wyleczyłem z pomysłu zakupu. Boczki drzwi jak w Toyocie, tej z dolnej części cennika, multimedia przycinają, są wolne i coś jest mocno nie tak z grafikami, są artefakty jak w jakiejś grze video, choppy linie itp. Puknięcie w daszek przed kierowcą generuje jakieś mega dźwięki jakby nie dali tam żadnego wygłuszenia, a reszta deski już poprawnie. Poza tym wnętrze raczej ok, ale już i tak się nastawiłem źle. 

Do VW nie zdążyłem pojechać przymierzyć się do T-Roc’a bo Colin za szybko pracuje ;)
ja ostatnio wsiadlem do nissana qashqaia. pewnie wersja najbogatsza. no powiem wykonczenie jak komus na tym zalezy petarda. ale z tylu miejsca przy glowie nie za wiele. nissan x-trail ma go znacznie wiecej ale wydaje mi sie ze tez nie tak w srodku jakosciowo wypasiony. tak czy siak ja tam ze swojej nowej cx5 zadowolony. zaraz wypad do slonecznego brzegu to zobaczymy jak sie sprawdzi w trasie. czy nie zameczy czlowieka. tak czy siak uwazam ze te 164tys zl ktore na nia wydalem to byl strzal w dziesiatke. mega przyjemne auto na codzien. https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=631&t=220416

Offline kocur77

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Mazda CX30
« Odpowiedź #293 dnia: 02 Lipca 2026, 13:12:08 »
...przy zmianie auta, te 20kpln szlag trafi z nawiązką niestety.

O ile nie jesteś szefem floty i Cię rozliczają z każdej złotówki to zupełnie nie rozumiem liczenia "za ile się sprzeda za x lat". Auto kupuję bo mi się podoba, ma być bezwaryjne, świetnie wykonane i wyposażone.
MOMENT OF TERROR IS THE BEGINNING OF LIFE

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #294 dnia: 02 Lipca 2026, 13:59:22 »
troche tak jest. nowe auto to luksus i przyjemnosc. jasne ze mozna siedziec w starym zaplesnialym 20m3 domu a mozna jednak probowac to zmienic i kupic cos lepszego. oczywiscie zgodze sie ze nowsze nie zawsze jest lepsze ale w bardzo wielu przypadkach jednak jest. jak porownuje swoja 12 letnia sprzedana mazde 3jke i nowa cx5 to jednak roznica na plus jest w wielu apspektach. wiecej meijsca, wiekszy bagaznik, lepsze prowadzenie, wiecej ciszy, wiecej komfortu, multimedia yt, duzo bezpieczniejsze auto, fajni asystenci. ale pewnie jakbym mial 12 letniego mercedesa klasy e amg to pewnie widzialbym wiecej wad niz zalet.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
gdzie jest watek co zamiast rav4?
« Odpowiedź #295 dnia: 02 Lipca 2026, 15:00:35 »
Moje ulubione duo ludzi którzy bardzo dużo mówią, przekazują minimalne ilości informacji a na zadane pytania nie odpowiadają tylko gadają w koło wrzuciło nowy materiał a w nim:

- Sugerowanie że Euro7 zabierze Camry z naszego rynku. Nie rozumiem czemu miało by to mieć znaczący wpływ, skoro napędy nie są kastrowane, a problem pojawia się przy hamulcach (HEV czyli rekuperacja, czyli emisja pyłu musi być mniejsza niż ICE), Opony, minimalna trwałość baterii HV (dobrze że nie 12v…) i kolejny system inwigilacji kierowcy w postaci sprawdzacza emisji. No ale to dotyczy wszystkich modeli, więc rozwiązanie będzie takie samo dla wszystkich aut, nie ma ogromnego nakładu na r&d, a TCE potrzebuje auta ponad Corollę bo co innego sprzeda menago średniego szczebla do flot? Brzmi jak wymówka. Jeszcze w ogóle sugerowanie że zniknie z USA, no jasne, widzieli państwo sprzedaż w USA? Jeszcze co śmieszne jadą po nowym ESie jak po burej… chyba nie zdając sobie z tego do końca sprawy, a zaraz będzie zalew filmów jaki to nie jest super piękny i w ogóle bajka xD

-Zapowiadają PHEVa 7 osobowego, pokazując koncept jakiegoś Land Crusera, nie słyszałem nic o takim modelu, z resztą jeśli będzie pod szyldem LC to cena pewnie minimum 300k PLN.

-Twierdzą że concept nowej Corolli z zeszłego roku nie był Corollą bo rozmiarowo to było Camry. TO CONCEPT, pokazuje design, lepiej wygląda na większym aucie. Dużo gadają o nowej platformie przystosowanej do EV, to jest wymysł Toyoty żeby robić jedną uniwersalną platformę, jeśli kogokolwiek w branży stać na 2 dedykowane platformy to was, więc nie płaczcie. No ale do brzegu, padła data 2028, 9 lat produkcji bez wizualnego liftingu, ludzie kupujący dalej ten antyk nie mają szacunku do własnych pieniędzy. Jeśli projekt nie jest finalny to przynajmniej wiadomo że nie mam co czekać na to auto, szkoda mi życia kiedy chińczyk oferuje mi zmiany chociaż oprogramowaniem co kilka miesięcy, w przeciwieństwie do was, a wam zapłaciłem za to… Choć patrząc po tym że concept jest już znany to raczej zobaczymy produkcyjne auto w tym roku, pewnie na 60lecie modelu chyba w listopadzie, zgadzało by się to z ponad rocznym okresem wprowadzenia do produkcji przy RAV4. Z resztą samo TCE prowadzi kampanię „Rok nowości Toyoty” a że mają ogromne pokłady polotu, świeżości i energii to sprawdziłem i jest to powtórka bo taka sama kampania była realizowana… na premierę poprzedniej Corolli, niesamowity zbieg okoliczności…

https://youtu.be/jNgw_18jHq8?is=lRqiyZfySIND4GyF
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2026, 15:33:02 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #296 dnia: 02 Lipca 2026, 16:17:12 »
nie nadazam. o czym ty wogole napisales w tym poscie? nic nie zrozumialem. mozna wolniej i bardziej zrozumiale?
edit:
ok zaczelem ogladac film yt ktory wkleiles ale juz po przeczytaniu posta i teraz juz rozumiem o czym piszesz.
« Ostatnia zmiana: 02 Lipca 2026, 16:29:34 wysłana przez Piwo »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #297 dnia: 02 Lipca 2026, 17:09:57 »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #298 dnia: 03 Lipca 2026, 18:59:38 »

Offline topoll

• Toyot Spamer