Autor Wątek: gdzie jest watek co zamiast rav4?  (Przeczytany 27952 razy)

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
Odp: gdzie jest watek co zamiast rav4?
« Odpowiedź #300 dnia: 07 Lipca 2026, 19:47:32 »
a mnei ten test mg hs rozbawil. milo oglada ze sie dobrze zrobilo nie kupujac chinczyka.
https://www.youtube.com/watch?v=25PvflwnkIg

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #301 dnia: 07 Lipca 2026, 20:21:18 »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #302 dnia: 07 Lipca 2026, 20:26:22 »
no wlasnie gdzies juz pare testow tej rzetki z toru modlin ogladalem. wyglada na bardzo dobre auto swietnie prowadzace sie. wazne by nie udupic i nie kupic auta z wolanetem bo sie tragicznie takie auto prowadzi.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #303 dnia: 07 Lipca 2026, 21:09:38 »
Moje ulubione duo ludzi którzy bardzo dużo mówią, przekazują minimalne ilości informacji a na zadane pytania nie odpowiadają tylko gadają w koło wrzuciło nowy materiał a w nim:

- Sugerowanie że Euro7 zabierze Camry z naszego rynku. Nie rozumiem czemu miało by to mieć znaczący wpływ, skoro napędy nie są kastrowane, a problem pojawia się przy hamulcach (HEV czyli rekuperacja, czyli emisja pyłu musi być mniejsza niż ICE), Opony, minimalna trwałość baterii HV (dobrze że nie 12v…) i kolejny system inwigilacji kierowcy w postaci sprawdzacza emisji. No ale to dotyczy wszystkich modeli, więc rozwiązanie będzie takie samo dla wszystkich aut, nie ma ogromnego nakładu na r&d, a TCE potrzebuje auta ponad Corollę bo co innego sprzeda menago średniego szczebla do flot? Brzmi jak wymówka. Jeszcze w ogóle sugerowanie że zniknie z USA, no jasne, widzieli państwo sprzedaż w USA? Jeszcze co śmieszne jadą po nowym ESie jak po burej… chyba nie zdając sobie z tego do końca sprawy, a zaraz będzie zalew filmów jaki to nie jest super piękny i w ogóle bajka xD

-Zapowiadają PHEVa 7 osobowego, pokazując koncept jakiegoś Land Crusera, nie słyszałem nic o takim modelu, z resztą jeśli będzie pod szyldem LC to cena pewnie minimum 300k PLN.

-Twierdzą że concept nowej Corolli z zeszłego roku nie był Corollą bo rozmiarowo to było Camry. TO CONCEPT, pokazuje design, lepiej wygląda na większym aucie. Dużo gadają o nowej platformie przystosowanej do EV, to jest wymysł Toyoty żeby robić jedną uniwersalną platformę, jeśli kogokolwiek w branży stać na 2 dedykowane platformy to was, więc nie płaczcie. No ale do brzegu, padła data 2028, 9 lat produkcji bez wizualnego liftingu, ludzie kupujący dalej ten antyk nie mają szacunku do własnych pieniędzy. Jeśli projekt nie jest finalny to przynajmniej wiadomo że nie mam co czekać na to auto, szkoda mi życia kiedy chińczyk oferuje mi zmiany chociaż oprogramowaniem co kilka miesięcy, w przeciwieństwie do was, a wam zapłaciłem za to… Choć patrząc po tym że concept jest już znany to raczej zobaczymy produkcyjne auto w tym roku, pewnie na 60lecie modelu chyba w listopadzie, zgadzało by się to z ponad rocznym okresem wprowadzenia do produkcji przy RAV4. Z resztą samo TCE prowadzi kampanię „Rok nowości Toyoty” a że mają ogromne pokłady polotu, świeżości i energii to sprawdziłem i jest to powtórka bo taka sama kampania była realizowana… na premierę poprzedniej Corolli, niesamowity zbieg okoliczności…

https://youtu.be/jNgw_18jHq8?is=lRqiyZfySIND4GyF

Przepraszam, że zacytowałem całość, gdyż filmik został już skutecznie wyłączony / zablokowany z racji tylu wpadek merytorycznych, że aż wstyd - ktoś to wogóle w TCE wrzucił na YT bez obejrzenia... Szok Panie Inżynierze :)
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #304 dnia: 07 Lipca 2026, 21:26:40 »
Coś tak czułem że szybko zniknie, z uwagi na kpiny z uniwersalnej platformy EV/HEV zaraz przed premierą ESa oraz info o 7-osobowym HEVie który chyba na ten moment jest tajemnicą, bo nie widziałem żadnej plotki o nim do tej pory. No i oczywiście potwierdzenie że szef nie widział jeszcze finalnego designu nowej Corolli ;)

Nie oglądałem części technicznej bo nie przeżył bym żenady.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline topoll

• Toyot Spamer
gdzie jest watek co zamiast rav4?
« Odpowiedź #305 dnia: 07 Lipca 2026, 21:36:05 »
no wlasnie gdzies juz pare testow tej rzetki z toru modlin ogladalem. wyglada na bardzo dobre auto swietnie prowadzace sie. wazne by nie udupic i nie kupic auta z wolanetem bo sie tragicznie takie auto prowadzi.
Wersja z wolantem prowadzi się genialnie, dużo wygodniej niż ze „zwykłą” kierownicą. No i w odróżnieniu od Cybertrucka ma dźwigienki kierunkowskazów i wycieraczek. W dodatku obracają się z razem z wolantem i zawsze są pod palcami. Wolant w Tesli X i S to było nieporozumienie.
W RZ po 15 może 20 minutach opanowałem ich używanie.

No i nieźle wyceniony https://elektromobilni.pl/lexus-rz-po-modernizacji-od-237-800-zl/
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2026, 22:18:43 wysłana przez topoll »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #306 dnia: 08 Lipca 2026, 13:17:36 »
https://autoblog.spidersweb.pl/dacia-striker-2026-premiera-silniki-wymiary-cena

Oficjalna prezentacja tego czegoś od Daćki. Nie wiem dla kogo to auto, fani kombi chcą auta, a nie podniesionej furmanki, SUViarze mają od groma wyboru, w tym chińczyki za realnie niższe pieniądze, a z finansowaniem koncernu Renault to i Audi wyjdzie taniej. Cennik podobno startuje od 100k za takiego golasa że Corolla Active przy nim to luksus, porównując pełne hybrydy może i Corolla wyjdzie taniej... Ładne to raczej nie wydaje się. No nie mam pomysłu kto to kupi.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #307 dnia: 08 Lipca 2026, 14:43:13 »
No nie mam pomysłu kto to kupi.
Dacia to teraz modnie brzmi. Była konkurencyjna cenowo i weszła na falę. A ten nowy model to taki z wyglądu chiński jest więc mamy bardzo dobre medialne skojarzenia. Ktoś kiedyś zauważył, że dla jednego z chińskich modeli po sprzedaży 500 aut w Polsce pojawiło się około 1000 pochlebnych postów nowych użytkowników. Trochę zabawy w mediach i będzie hit sprzedaży....

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #308 dnia: 08 Lipca 2026, 19:19:15 »
No nie mam pomysłu kto to kupi.
Dacia to teraz modnie brzmi. Była konkurencyjna cenowo i weszła na falę. A ten nowy model to taki z wyglądu chiński jest więc mamy bardzo dobre medialne skojarzenia. Ktoś kiedyś zauważył, że dla jednego z chińskich modeli po sprzedaży 500 aut w Polsce pojawiło się około 1000 pochlebnych postów nowych użytkowników. Trochę zabawy w mediach i będzie hit sprzedaży....
No nie wiem, Bigster był tak bardzo wyczekany, taki wycmokany medialnie a sprzedaż jest mocno taka sobie. Sendero po ostatnim świetnym roku też podupadło, wydaje się na rzecz Chińczyków. Striker wyglada na spóźniony o jakieś 2-3 lata, teraz jest inny rynek, ludzie powoli jednak otwierają się na chińskie hybrydy.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #309 dnia: 19 Lipca 2026, 13:18:18 »
https://auto.dziennik.pl/aktualnosci/artykuly/11277645,tak-wyglada-nowy-hit-dla-polskiej-rodziny-ma-silnik-20-i-wygodne-wnetrze-ile-kosztuje.html
GAC Emkoo 2.0 Hybrid. Z artykułu wynika, że GAC produkuje Toyoty na rynek chiński I jest w joint venture z Toyotą. U nas takie auto od 145 tys. zł.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #310 dnia: 21 Lipca 2026, 14:25:30 »
Z ciekawostek to Toyota Tundra MY27 została właśnie zaprezentowana, otrzymała nowe multimedia Arene oraz TSS 4.0. Czyli jednak da się bez kompletnej zmiany całego auta…
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #311 dnia: 21 Lipca 2026, 18:15:54 »
Z ciekawostek to Toyota Tundra MY27 została właśnie zaprezentowana, otrzymała nowe multimedia Arene oraz TSS 4.0. Czyli jednak da się bez kompletnej zmiany całego auta…
RAV4 XA50 też dostała nowe multimedia i cyfrowe zegary przy okazji FL MY’23.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #312 dnia: 21 Lipca 2026, 19:18:04 »
Ale TSS 3.0 już nie dostała, Arene jest na stale związane z TSS 4.0 i było podejrzenie że nie będzie nowych multimediów dla starych modeli bez kompletnej miany modelowej bo to za dużo napracowanka dla malutkiej Toyoty, teraz wiemy że się da bo np. jednak może zostać stary fizyczny panel klimatyzacji, czyli taka Camry czy CHR bez problemu mogą przyjąć Arene.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #313 dnia: 22 Lipca 2026, 11:35:44 »
https://www.fxmag.pl/gospodarka/chinskie-samochody-zalewaja-europe-co-trzecia-hybryda-plug-in-pochodzi-z-chin

Koncerny takie jak BYD czy Chery Automobile zamknęły czerwiec rekordowym wynikiem: zgarnęły aż 34% udziału w dostawach hybryd typu plug-in (PHEV) na europejskim rynku

Eksport niemieckich pojazdów i części do Chin spadł w ujęciu rocznym o ponad 25%

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #314 dnia: 26 Lipca 2026, 02:28:25 »
Ale TSS 3.0 już nie dostała, Arene jest na stale związane z TSS 4.0 i było podejrzenie że nie będzie nowych multimediów dla starych modeli bez kompletnej miany modelowej bo to za dużo napracowanka dla malutkiej Toyoty, teraz wiemy że się da bo np. jednak może zostać stary fizyczny panel klimatyzacji, czyli taka Camry czy CHR bez problemu mogą przyjąć Arene.
No nie dostała TSS 3.0.
Ale bywają lepsze kwiatki. Lexus RZ wszedł w 2023, zegary to 7” „mysie kino” jak w RAV4 2019 plus kontrolki po bokach. W zeszłym roku zrobili dużą modernizację - nowy napęd, większa bateria, SBW, wolant, nowy LSS+ - a zegary bez zmian…
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2026, 02:35:10 wysłana przez topoll »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl