Autor Wątek: P0A80 check hybrid system  (Przeczytany 2415 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sds7

• Toyot Leżący
  • *
P0A80 check hybrid system
« dnia: 18 Listopada 2025, 22:40:35 »
Szanowni Użytkownicy, sprawa wygląda następująco:
- Auris 2013 hybryda 220 tys km przebiegu;
- kilkukrotnie zapalił się ten błąd, kasowanie przez interfejs OBD tylko doraźnie pomaga. Błąd pojawia się najczęsciej przy mocnym przyspieszaniu i rozładowanej baterii;
- dostałem ofertę wymiany baterii na zregenerowaną w 2 wariantach: 3800 zł z roczną gwarancją lub 5500 zł z trzyletnią.
Czy to jedyna opcja naprawy. Proszę o opinię bardziej doświadczonych ode mnie.
Załączam zrzut ekranu z Dr Prius ale tej wersji darmowej.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: P0A80 check hybrid system
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Listopada 2025, 00:06:20 »
Jak osłabnie najlepszy blok ten po prawej to błąd przestanie się pojawiać bo komputer analizuje rożnicę napięć miedzy najlepszym a naslabszym blokiem. Tak było u mnie. Błąd zaczął się pojawiać w okolicy 120 tys.km a przy około 150 tys.km przestał się pojawiać i obecnie przy przebiegu 429 tys.km bateria nadal pracuje choć zapewne z gorszą niż nową wydajnością (szacuję, że spalanie wzrosło o około 0.5 litra w stosunku do tego co było 300 tys.km temu).

Offline sds7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopada 2025, 12:44:10 »
Ciekawe wieści. Czyli nie ma co się śpieszyć z wydawaniem 15% wartości samochodu tylko jeździć i obserwować  <kawusia> Pytanie czy próbować zdjąć pokrywę baterii i przedmuchać ją z zanieczyszczeń? U mnie nie ma filtra na kratce wlotu do wentylatora, podejrzewam że przez te wszystkie lata mogło tam nalecieć brudu a sosna kondycja ognia środkowych wynika częściowo z ich przegrzania.

Offline sds7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopada 2025, 12:46:04 »
Miało być "słaba kondycja ogniw środkowych".

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Listopada 2025, 13:27:15 »
Podstawa to zapewnić latem dobre chłodzenie baterii korzystając z Hybrid Assistant. Jak już batetir rozbierać to można pokusić się albo wymianę środkowych ogniw albo o przemieszanie środkowych z zewnętrznymi na zasadzie jedno ogniwo najgorsze plus jedno ogniwo najlepsze w ramach bloku. Tak dla jasnosci blok to dwa ogniwa a komputer mierzy napięcia bloków a nie pojedynczych ogniw.

Offline sds7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lutego 2026, 10:45:02 »
Proszę poradę, czy poniższe ładowarki umożliwiają formatowanie ogniw Ni-MH na zasadzie 4-5 krótkich rozładowań do 5,5 V i naładowania do 8,5 V. Cała operacja ustawiona w cyklu automatycznym, jednocześnie dla 4 ogniw.

https://a.aliexpress.com/_EwyzE0C

https://a.aliexpress.com/_EGhQQBO

Chcę zregenerować baterię trakcyjną w hybrydowej Toyocie Auris podobnie jak na tym filmie:
https://youtu.be/g5KAPge-f6E?is=gsh1efB2rtb3HjJC

Stąd moje pytanie, czy tymi ładowarkami można podłączyć ogniwo za pomocą krokodylków? Martwią mnie te specjalistyczne gniazda przystosowane do baterii dronów i innych modeli RC. Proszę o poradę lub propozycję, co by się nadawało do moich potrzeb.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lutego 2026, 12:05:52 »
Mam jeszcze obydwie ładowarki z tego filmu  :) Moim zdaniem strata czasu i pieniędzy bo zniszczonych termicznie ogniw nie da rady zregenerować.
Ta z pierwszego linku według opisu ma funkcję rozładowania ale mocą zaledwie 5W więc jeden cykl rozladowania bądzie trwał kilka godzin. Ta z drugiego linku nie ma podanych informacji w opisie na temat rozladowywania.

Obejrzałem film i tak jak napisałem, uszkodzone ogniwa należy wymienić co i nagrywający film zrobil. Przyrost pojemności po pierwszym cyklu wynika z błędu jaki nagrywający popełnił. Zaczął od rozładowania baterii a powinien najpierw naładować ją do pełna i rozładować bo wyciągnięta z auta była naładowana w 60%.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2026, 12:36:06 wysłana przez przmor »

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Marca 2026, 20:50:04 »
Podstawa to zapewnić latem dobre chłodzenie baterii korzystając z Hybrid Assistant. Jak już batetir rozbierać to można pokusić się albo wymianę środkowych ogniw albo o przemieszanie środkowych z zewnętrznymi na zasadzie jedno ogniwo najgorsze plus jedno ogniwo najlepsze w ramach bloku. Tak dla jasnosci blok to dwa ogniwa a komputer mierzy napięcia bloków a nie pojedynczych ogniw.
A to trzeba ustawiać w HA za każdym razem gdy uruchamiam zapłon czy wystarczy raz, np. w czerwcu i już trzyma większe obroty. A w sierpniu znowu zmniejszam.
Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Marca 2026, 21:01:44 »
HA musi być uruchomione zeby przejąć kontrolę nad wentylatorem, po wyłączeniu HA sterowanie wraca do fabrycznego Toyoty. Można tez kupić kostkę wpinaną w OBD, która sama w sobie potrafi sterować wentylatorem bez udzialu HA. Koszt z tego co pamietam cos między 500 a 600zl.

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Marca 2026, 19:33:53 »
Niestety i mnie dopadła ta przypadłość. Auto od nowości u mnie, niecałe 150 tys. przebiegu (!), no ale z drugiej strony ma już 13 lat (choć klocki hamulcowe np. ciągle fabryczne).
Błąd wyskakuje mi ze 2 razy dziennie, więc szukam pilnie rozwiązania. Czy możecie polecić jakiś warsztat specjalizujący się w temacie w Poznaniu i okolicach?

Offline uno0

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris II Hybrid
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Marca 2026, 21:02:30 »
Niestety i mnie dopadła ta przypadłość. Auto od nowości u mnie, niecałe 150 tys. przebiegu (!), no ale z drugiej strony ma już 13 lat (choć klocki hamulcowe np. ciągle fabryczne).
Błąd wyskakuje mi ze 2 razy dziennie, więc szukam pilnie rozwiązania. Czy możecie polecić jakiś warsztat specjalizujący się w temacie w Poznaniu i okolicach?

ma podobno dobre opinie: https://wjauto.pl

Offline Robinson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Marca 2026, 23:28:36 »
Chodzi o ten wentylator pokazany pod ikoną baterii 50%?

Auris II HSD Touring Sports 2015

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Marca 2026, 23:38:31 »
Można spróbować przeczekać :) po jakimś czasie mocniejsze ogniwa osłabną i błąd być może przestanie sie pojawiać. Tak bylo u mnie. Przy około 120 tys.km błąd zaczął się pojawiać coraz częściej, nawet kulka razy dziennie. Kasowałem go najpierw odpinając klemę a później Dr.Priusem. Po jakimś czasie (okolo 30-50 tys. km) błąd pojawiał się coraz rzadziej bo mocniejsze ogniwa osłabły i roznica napięć między najsłabszym blokiem a najmocniejszym była mniejsza od progu wyrzucenia błędu. Obecnie bateria ma 438 tys.km i działa. W międzyczasie zadbałem o jej chlodzenie w okresie letnim co na pewno pomogło.

Offline sds7

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Kwietnia 2026, 11:28:40 »
Od której strony mam zacząć liczyć ogniwa zgodnie z numeracja na wykresie z Hybrid Asistant? Od wentylatora (tam jest moduł mierząc napięcie na blokach) czy od wtyczek kabli wysokiego napięcia?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl