Autor Wątek: Wskaźnik paliwa  (Przeczytany 2859 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rawcross

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Raw & Cross
Wskaźnik paliwa
« dnia: 24 Listopada 2025, 11:03:10 »
Czy tylko u mnie czy w innych crossach też jest problem ze wskaźnikiem paliwa, to znaczy że żyje własnym życiem i pokazuje zupełnie abstrakcyjne ilości paliwa w zbiorniku? Raz pokazuje zero, jadę tankować a tam wchodzi raptem 25 litrów , a raz pokazywał zasięg na kilkadziesiąt kilometrów ,a stanąłem z powodu braku paliwa z komunikatem "układ hybrydowy wyłączony, zjedź w bezpieczne miejsce" ? Serwis twierdzi że ilość "litrów" odczytuje idealnie, szkoda że wskaźnik pokazuje jakiś dziwny przelicznik, a nie konkretną fizyczną ilość...
i drugie pytanie, czy da się przez obd odczytać fizyczną ilość paliwa domowym sposobem jakąś aplikacją czy da radę tylko serwisowym komputerem diagnostycznym?

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Wskaźnik paliwa
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Listopada 2025, 13:00:31 »
jadę tankować a tam wchodzi raptem 25 litrów
Prawidłowo

a raz pokazywał zasięg na kilkadziesiąt kilometrów ,a stanąłem z powodu braku paliwa
To się nie powinno zdarzyć.
Może się pływak zawiesił?

Offline Rawcross

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Listopada 2025, 14:57:37 »
Cytat: Rawcross w Dzisiaj o 11:03:10
jadę tankować a tam wchodzi raptem 25 litrów
Prawidłowo

Na jakiej podstawie twierdzisz że prawidłowo?
Cytat: Rawcross w Dzisiaj o 11:03:10
a raz pokazywał zasięg na kilkadziesiąt kilometrów ,a stanąłem z powodu braku paliwa
To się nie powinno zdarzyć.
Może się pływak zawiesił?

Na jakiej podstawie twierdzisz że pływak się zawiesił?

Patrząc po zatankowanej ilości paliwa (cały zbiornik czyli 36 litrów) i przejechaniu dystansu około 440km samochód się zatrzymał więc raczej to nie było "zawieszenie" pływaka... Od zaprzyjaźnionego pracownika aso dowiedziałem się że prawdopodobnie jest jakiś błąd w oprogramowaniu...po akcji z zatrzymaniem pojazd spędził kilka dni w serwisie gdzie stwierdzili że wszystko jest ok i komputer pokazuje właściwą ilość paliwa na ich urządzeniach serwisowych...

kolejna ciekawostka apropos wskaźnika paliwa,dwa przejazdy,pierwszy Pabianice-Sianów przejechane równo 500km,zasięg pokazywał jeszcze 70km a do zbiornika weszło dokładnie 25 litrów i  drugi Sianów-Pabianice ,trasa ta sama,prędkości na poszczególnych odcinkach niemal identyczne i wskaźnik paliwa (zasięg )pokazało 0 km na po przejechaniu 450km . Jest ktoś w stanie jakoś sensownie to wytłumaczyć? bo raczej pływak się nie zawiesił...

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Listopada 2025, 15:10:41 »
zasięg RANGE a wyświetlany poziom paliwa w zbiorniku to dwa osobne tematy
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2025, 15:16:08 wysłana przez Colin »
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Listopada 2025, 15:21:50 »
przy słabym akumulatorze czasem tak się dzieje, nierozładowanym.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Listopada 2025, 15:58:49 »
Na jakiej podstawie twierdzisz że prawidłowo?
Bo TTTM. Komputer oblicza rezerwę (poniżej zasięgu 0km) na 140 km, niezależnie od litrów w zbiorniku a zależnie od średniego spalania. Więc jak masz niskie średnie spalanie to wejdzie 30 litrów i więcej, a jak masz wysokie średnie spalanie to wejdzie mniej.

Patrząc po zatankowanej ilości paliwa (cały zbiornik czyli 36 litrów)
Zatankowałeś 36 litrów? Czy opierasz się na teoretycznej pojemności?

przejechaniu dystansu około 440km samochód się zatrzymał
Osiągnąłeś spalanie ponad 8 litrów/100km?

Offline Rawcross

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Listopada 2025, 16:02:42 »
zasięg RANGE a wyświetlany poziom paliwa w zbiorniku to dwa osobne tematy
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 15:16:08 wysłana przez Colin »

jedno i drugie pokazywało zero,z resztą zasięg wyświetlany jest jak najbardziej powiązany z poziomem paliwa

po czym wnioskujesz że akumulator jest słaby? co rozumiesz przez słaby?

Akumulator nie jest "słaby" bo elegancko trzyma pojemność, musiałby być chyba zdechły skoro po przejechaniu kilkuset kilometrów jednym ciągiem jest "słaby" ... a samochód jednak bez problemu odpala po tygodniowym postoju...

Prosiłbym o odpowiedzi osób posiadających crossa a nie wróżbitów...

Offline Rawcross

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Listopada 2025, 16:11:22 »
Osiągnąłeś spalanie ponad 8 litrów/100km?

Czytałeś całość wypowiedzi? Bo odnosisz się tylko do jej jednej części...to jakieś to dziwne skoro ta sama trasa, ta sama odległość prędkości na odcinkach utrzymane na praktycznie identyczne i raz wychodzi średnia 5/100 a potem 8/100?

Co do rezerwy to rezerwa "zapala się" w zależności od czegoś (za pewne od średniego spalania lub średniej prędkości) przy 30km zasięgu lub ok 60km zasięgu

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Listopada 2025, 16:17:32 »
Piszesz, że auto stanęło po zatankowaniu do pełna i przejechaniu 440 km a potem podajesz 2 trasy na których miałeś różne średnie spalanie... Piszesz chaotycznie i żądasz wyjaśnień :D To tak nie działa, to nie Toyota Polska.
Po kolei.

Zacznijmy od przypadku kiedy samochód pokazywał jeszcze zasięg - i skończyło się paliwo.
Ile kilometrów przejechałeś wtedy od tankowania?
Ile paliwa udało się wlać do zbiornika po tym incydencie?
« Ostatnia zmiana: 24 Listopada 2025, 17:08:09 wysłana przez hindus »

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Listopada 2025, 16:24:51 »

po czym wnioskujesz że akumulator jest słaby? co rozumiesz przez słaby?

Akumulator nie jest "słaby" bo elegancko trzyma pojemność, musiałby być chyba zdechły skoro po przejechaniu kilkuset kilometrów jednym ciągiem jest "słaby" ... a samochód jednak bez problemu odpala po tygodniowym postoju...
Prosiłbym o odpowiedzi osób posiadających crossa a nie wróżbitów...
skoro stał tydzień i odpalił to na pewno nie był słaby :)
z pewnością nie wiesz ile trzeba przejechać po tygodniowym postoju aby się doładował do pełna,
wiem z autopsji.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Listopada 2025, 16:40:15 »
Serwis twierdzi że ilość "litrów" odczytuje idealnie, szkoda że wskaźnik pokazuje jakiś dziwny przelicznik, a nie konkretną fizyczną ilość...

Zgłoś swoje wątpliwość na gwarancji kolejny raz, skoro uważasz że pojazd jest zepsuty a jeżeli nie jest to niech wyjaśnią zasadę działania.

A rezerwa zaświeca się w 1.8 przy 5,4 L a w 2.0 przy 7.0 L w zbiorniku. Powodzenia.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Rawcross

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Listopada 2025, 20:18:42 »
skoro stał tydzień i odpalił to na pewno nie był słaby
z pewnością nie wiesz ile trzeba przejechać po tygodniowym postoju aby się doładował do pełna,
wiem z autopsji.

Aby akumulator się doładowywał nawet nie trzeba ruszać z miejsca,ba nawet nie musi się uruchomić silnik spalinowy tak jest skonstruowany układ ładowania, znam to z autopsji bo trochę już zgłębiłem organoleptycznie ten układ i trochę umiem się posługiwać przyrządami pomiarowymi...
Miałem kilka przypadków tygodniowych postojów i pojazd odpalał, ale to sporadycze przypadki bo jeżdżę codziennie więc akumulator jest zawsze w pełni naładowany. tak że trop z :słabym akumulatorem jest raczej nie trafiony...

skoro stał tydzień i odpalił to na pewno nie był słaby
wiem z autopsji.

Aby akumulator się doładowywał nawet nie trzeba ruszać z miejsca,ba nawet nie musi się uruchomić silnik spalinowy tak jest skonstruowany układ ładowania, znam to z autopsji bo trochę już zgłębiłem organoleptycznie ten układ i trochę umiem się posługiwać przyrządami pomiarowymi...
Miałem kilka przypadków tygodniowych postojów i pojazd odpalał, ale to sporadycze przypadki bo jeżdżę codziennie więc akumulator jest zawsze w pełni naładowany. tak że trop z :słabym akumulatorem jest raczej nie trafiony...
Piszesz, że auto stanęło po zatankowaniu do pełna i przejechaniu 440 km a potem podajesz 2 trasy na których miałeś różne średnie spalanie... Piszesz chaotycznie i żądasz wyjaśnień :D To tak nie działa, to nie Toyota Polska.
Po kolei.

Zacznijmy od przypadku kiedy samochód pokazywał jeszcze zasięg - i skończyło się paliwo.
Ile kilometrów przejechałeś wtedy od tankowania?
Ile paliwa udało się wlać do zbiornika po tym incydencie?
« Ostatnia zmiana: Dzisiaj o 17:08:09 wysłana przez hindus »

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem,nic nie jest chaotyczne a proste ja budowa przysłowiowego cepa... ta sama trasa,ta sama odległoś tyle że w przeciwnych kierunkach...chyba prościej i jaśniej nie da się napisać.

to jak chcesz od początku po pierwszym incydencie wyjaśniam łopatologicznie
od zatankowania do pełna przejechałem mniej więcej 400 km
po incydencie serwis twierdził że dla tesów zalał 5 litrów,a ja dolałem "pod korek" ok 31 litrów.
w serwisie coś kombinowali przez 5 dni bo dostawałem powiadomienia  o otwartych, drzwiach, masce itp

Offline Gregor1983

• Początkujący
  • Samochód:: Yaris Cross
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Lutego 2026, 09:33:09 »
Witam.

Mialem podobny przypadek. Wg wskazania mialem paliwa na ok 190 km jazdy.
Robilem trasę 130 km w dwie strony. Po przejechaniu 65 km pokazywalo juz  tylko 90km.

W drodze powrotnej po przejechaniu 15km włączyla się rezerwa, a po kolejnych 15 km wylaczlo naped hybrydowy i ararmowalo juz ze brak paliwa.
Uzupelnilem ok 3 litry z kanistra i dojdchalem 7km do stacji paliw.

Ku zdziwieniu weszlo tylko 24,6litra.

Offline stachles

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Toyota yaris cr
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Lutego 2026, 13:04:44 »
trasa 100 km z wysokości 1500 m npm do wysokości 600 m npm tam i z powrotem nie jest tą samą trasą

Offline Lechocz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris Cross Hyb
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lutego 2026, 20:58:27 »
Witam.

Nawiązując do powyższej dyskusji, dot. wskaźnika paliwa oraz średniego spalania, podzielę się swoim doświadczeniem w tym temacie.

TYC, 10/2022, silnik 1.5 Hybrid o mocy 116 KM, napęd FWD, wersja Executive.

Przebieg 60 000 km.

Średnie spalanie, liczone od początku eksploatacji:

Wg. komputera - 5,1 l/100km

Wg. aplikacji Fuelio, zawsze tankowanie do pełnego zbiornika i pierwszego odbicia pistoletu:

Średnie spalanie - 5,33 l/100km

Najlepsze spalanie - 4,06 l/100km
Najgorsze spalanie - 6,8 l/100km

Najmniejsze tankowanie - 5 litrów
Największe tankowanie - 34,1 litrów

Wielokrotnie sprawdzone poziomy paliwa pozostającego w zbiorniku:

1 kreska / Full - 36 litrów
2 kreska - około 27 litrów
3 kreska / 1/2 zbiornika - około 21 litrów
4 kreska - około 14 litrów
5 kreska / "Rezerwa" - około 9 litrów

Od momentu zaświecenia kontrolki "Rezerwa", w zbiorniku pozostaje paliwo na przejechanie minimum 150 kilometrów.

Komunikaty o możliwym przebiegu, po zaświeceniu się kontrolki "Rezerwa", pokazujące przebieg, zmniejszający się szybciej niż faktycznie przejechane kilometry, najprawdopodobniej mają za zadanie jedynie zmotywować kierującego do jak najszybszego uzupełnienia paliwa. 
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2026, 21:19:10 wysłana przez Lechocz »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl