Cześć Wszystkim
1. Jak to jest z tym przybywaniem oleju - pytałem sąsiada który ma Corolle hybryde i znajomego który jezdzi CHR i żadne z nich nie powiedział że jest jakiś problem z tym ( w tej CHR sprawdzałem bagnet i olej był czyściutki i w mojej ocenie czuć było benzyne jak powąchałem bagnet). Czy ktoś zatarł silnik lub miał jakiekolwiek problemy związane z jakością / lepkością oleju w RAV4?
Ad. 1. U mnie po odebraniu samochodu olej był na równo na max , po paru tysiącach był powyżej 2 do 3 mm. Ostatnio sprawdziłem to było go ponad 1 cm ponad max. Zrobiłem trasę 400 km głównie autostradą to spadło mu do 7 mm ponad max. Tutaj
https://www.facebook.com/groups/rav4hybridpolska/posts/3983450418608454 gościu opisywał, że mu się silnik rozleciał i korbowód urwał. W ASO mu silnik na gwarancji wymienili, jednak przyczyny tej awarii mu nie podali. Tak więc nie wiadomo czy miało to związek z przybywaniem oleju czy nie.
Co do autostrady jazda ok - ale mogłoby być ciszej w środku tak to odczuwam. Przy ciągłych prędkościach 140+ i non sto to spali 10 l/100 km. Ostatnio robiłem trasę 2 x 200 km po autostradach to wyszło mi 7,6 litra ale było sporo remontów, wypadki itp. Silnik powinien być lepiej wyciszony i tyle. Przy niskich prędkościach też mi nieraz przeszkadza buczenie silnika, bo akurat wskakuje na wysokie obroty i coś tam sobie ładuje.
Idź do ASO i weź sobie RAV4 na jazdę próbną ( można na parę godzin) a niektórzy biorą nawet na weekend. Pojeździsz po mieście i na autostradzie i będziesz wiedział czy Ci auto odpowiada.
No i jest jeszcze u niektórych problem niedoładowanego aku 12V ale to raz na jakiś czas go doładujesz i obleci