Autor Wątek: Zakup RAV4  (Przeczytany 1556 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dbh

• Prawie Toyot
  • Samochód:: w planach
Zakup RAV4
« dnia: 28 Listopada 2025, 11:33:48 »
Cześć Wszystkim
Mój pierwszy post.
Zastanawiam się nad zmianą auta. Moja dotychczasowa furmana tj Fiat Croma 1,9 diesel pomimo tego że mechanicznie nadal trzyma się bardzo dobrze (odpukać) to niestety ma już ponad 20 lat i czas pomyśleć o jakimś następcy.
Rocznie robię ok 25tkm więc zastanawiałem sie nad kolejnym dieselem m/in Octavia albo Superb albo cos z Volvo ale ... praktycznie wszystkie VAGi z wychodzą z DSG która wytrzymuję ok 200tkm plus ogólna jakość VAG z tego co widzę jest o dupe rozbić. Volvo tak samo ma problemy z pękającymi blokami silników i oczywiście wszystkie diesle obecnie problemy z ekologia tj EGR i układ SCR a ja dziennie robie ok 50km ale większość "w koło komina" tzn małe miasto i okoliczne wioski. Z tyłu głowy cały czas mam jeszcze Subaru ale od jakiegoś czasu przyglądam się RAV4 które też ma napęd na 4 buty (co prawda nie taki jak w Subaru) ale jest, a spalanie na pewno będzie dużo mniejsze niż w Subaru bo biorę pod uwagę tylko opcję hybrydy.
Teraz pytania do Was.
1. Jak to jest z tym przybywaniem oleju - pytałem sąsiada który ma Corolle hybryde i znajomego który jezdzi CHR i żadne z nich nie powiedział że jest jakiś problem z tym ( w tej CHR sprawdzałem bagnet i olej był czyściutki i w mojej ocenie czuć było benzyne jak powąchałem bagnet). Czy ktoś zatarł silnik lub miał jakiekolwiek problemy związane z jakością / lepkością oleju w RAV4?
2. Chciałbym model po liftingu bo z tego co tutaj wyczytałem multimedia są znacznie poprawione i chyba będę skłaniał się ku Toyota Używane bo będę chciał wziąć auto w leasing na JDG - od kiedy w 2022 roku był lifting i po czym poznać model przed i po lifingu.
3. Wersja Executive to wersja top, czy pozostałe równeż są warte uwagi jeśli tak to jakiej konfiguracji ewentualnie szukać?
4. Jak jest z tą aplikacją bo słyszałem że można nawet w zimie nagrzać auto przed wyjazdem a w lecie schłodzić - czy to prawda?

Z góry dzieki za merytoryczne odpowiedzi
Pozdrawiam

Offline topoll

• Toyot Spamer
Zakup RAV4
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Listopada 2025, 11:37:11 »
Ad 1. Nie mam tego problemu
Ad 2. Multimedia po lifcie mają 1 gałkę i cyfrowe zegary
Ad 3. Executive to najwyższy opcja.
Ad 4. Tak, taka jaka była ustawiona w momencie wyłączenia. PHEV ma możliwość zmiany temperatury.
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2025, 11:40:53 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
Odp: Zakup RAV4
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Listopada 2025, 12:00:47 »
nowy czy uzywany?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Listopada 2025, 12:02:04 »
Śledzę to forum od 2020 roku i jeszcze nigdy nie natrafiłem na wzmiankę, że ktokolwiek miał problem mechaniczny z powodu podniesionego stanu oleju w silniku.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Listopada 2025, 12:05:05 »
ad 1) Problem sygnalizowany, są kilometrowe wątki na ten temat ale żadnego znanego przypadku zeby komuś coś się stało. U mnie nie występuje przy podobnym a nawet gorszym trybie eksploatacji, bo dochodzą tez bardzo krótkie wyjazdy typu 2-5km
ad 2) Mam przed liftowe z konca '21. Zastanów się nad nową jednak, zwłaszcza że z tego co piszesz to troche jeździsz i nie zmieniasz aut co 3 lata. Pogadaj w salonie jakie sa realne ceny nowych bo trochę da sie urwać z ceny katalogowej. Leasingi na uzywane tez chyba są mniej korzystne jak na nowe.
ad 3) Zalezy na czym ci zależy :D Tak Exe to top. Ja jeszcze rozważałem Style ale chciałem mieć wentylacje foteli a nie grzać doopę na plastikowej skórze. Chciałem mieć te wszystkie ostrzegacze martwego pola, kamerki 360, pamięc położenia fotela kierowcy i jasną tapicerkę.
ad 4) Ponoc tak chyba że źle ppodepną BLE/Cobrę ale detali nie znam - przed liftem nie było tej opcji.

Jak kręcisz się wokół komina i po okolicznych miasteczkach to hybryda jest idealna do tego. Spokojnie utrzymasz spalanie na poziomie 6 litrów. U mnie jest 6,9 ale to zwqykle nabijam na autostradach albo króciutkich przejazdach po mieście.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR'25 ; RAV'25
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Listopada 2025, 14:03:52 »
Ad1.  ja mam dopiero 1200km i na razie żadnej dłuższej trasy , co dziennie jazda w korkach po 15km w jedną i 15km w drugą stronę , częste załączanie i wyłączanie silnika . Sprawdzałem ostatnio olej, cały czas trzyma się na max.  Aczkolwiek 3 wątki niżej jest temat na 54 strony " Podniesiony stan oleju ponad max" zapoczątkowany w 2020 roku

Offline dbh

• Prawie Toyot
  • Samochód:: w planach
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Grudnia 2025, 10:09:42 »
tylko uzywka, nowa poza zasięgiem finansowym.

Jak jest z tymi multimediami przed liftem - czy to faktycznie jakiś dramat?
Czy jest duża różnica w wersjach wyposażenia? Czym różni się Exectuvie od tej niżeszej (Style?) ?
Jak wygląda jazda autostradą z predkośia przelotową z tą skrzynia ECVT?

Offline topoll

• Toyot Spamer
Zakup RAV4
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Grudnia 2025, 10:12:57 »
W RAV4 Style to albo pakiet do wersji Comfort w FHEV albo najwyższe wyposażenie dla PHEV.
Nie miałem wersji przed FL, inni pisali, że różnica jest znacząca.
Jak dla mnie jazda z prędkością autostradową jest wygodna. Oczywiście praktycznie nie wykorzystujesz zalet HSD czyli pali tyle co inny podobny SUV czyli około 8l/100km.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2025, 10:15:15 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Grudnia 2025, 10:55:45 »
Cześć Wszystkim

1. Jak to jest z tym przybywaniem oleju - pytałem sąsiada który ma Corolle hybryde i znajomego który jezdzi CHR i żadne z nich nie powiedział że jest jakiś problem z tym ( w tej CHR sprawdzałem bagnet i olej był czyściutki i w mojej ocenie czuć było benzyne jak powąchałem bagnet). Czy ktoś zatarł silnik lub miał jakiekolwiek problemy związane z jakością / lepkością oleju w RAV4?

Ad. 1. U mnie po odebraniu samochodu olej był na równo na max , po paru tysiącach był powyżej 2 do 3 mm. Ostatnio sprawdziłem to było go ponad 1 cm ponad max. Zrobiłem trasę 400 km głównie autostradą to spadło mu do 7 mm ponad max. Tutaj https://www.facebook.com/groups/rav4hybridpolska/posts/3983450418608454 gościu opisywał, że mu się silnik rozleciał i korbowód urwał. W ASO mu silnik na gwarancji wymienili, jednak przyczyny tej awarii mu nie podali. Tak więc nie wiadomo czy miało to związek z przybywaniem oleju czy nie. 

Co do autostrady jazda ok - ale mogłoby być ciszej w środku tak to odczuwam. Przy ciągłych prędkościach 140+ i non sto to spali 10 l/100 km. Ostatnio robiłem trasę 2 x 200 km po autostradach to wyszło mi 7,6 litra  ale było sporo remontów, wypadki itp.  Silnik powinien być lepiej wyciszony i tyle. Przy niskich prędkościach też mi nieraz przeszkadza buczenie silnika, bo akurat wskakuje na wysokie obroty i coś tam sobie ładuje. 

Idź do ASO i weź sobie RAV4 na jazdę próbną ( można na parę godzin) a niektórzy biorą nawet na weekend.  Pojeździsz po mieście i na autostradzie i będziesz wiedział czy Ci auto odpowiada.

No i jest jeszcze u niektórych problem niedoładowanego aku 12V ale to raz na jakiś czas go doładujesz i obleci :)

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Grudnia 2025, 12:46:19 »
Zależy jakie się ma oczekiwania. Co do samej obsługi to mam porównanie do wielu aut nie premium, bo parę razy w roku podróżujemy i wynajmuję to i owo. Ogólnie w każdym się potrafię doszukać jakiś wad i wcale nie uważam, że to co jest w Rav4 to jakiś dramat ale doopy faktycznie nie urywają. Jakość dźwięku jest istotnie marna. Ja wygłuszyłem drzwi i wymienilem głośniki na Focale - jest znacząco lepiej.
Cytuj (zaznaczone)
Czy jest duża różnica w wersjach wyposażenia? Czym różni się Exectuvie od tej niżeszej (Style?) ?
Tak. Lista długa. Może jednak weź porównaj z obecnych cenników. Przed liftem były drobne różnice (co roku są) ale co do grubych spraw to się nie zmieni. Przykladowo: Wentylowane siedzenia, jasne kolory tapicerki do wyboru, kamerki 360 stopni, pamięć ustawienia fotela i sporo jeszcze.
Cytuj (zaznaczone)
Normalnie - jedzie i tyle. Czasami głośniej zawyje silnik tam gdzie zwykły automat by albo nie zredukował albo o jeden bieg, a tu redukcja potężna. Ogólnie jest głośno ale to wynika nie z cvt tylko z braku wygłuszenia. Można to ogarnąć samemu w miarę skutecznie jak się nie ma dwóch lewych rąk. Spalanie. Miałem porównanie z Qashqaiem na wakacyjnej objazdówce 5000km. Na autostradach wlewałem średnio 2-3 litry mniej na 500km niz kumpel w tym nissanie czyli bez wielkiej różnicy. Nigdy nie przekroczyłem 10/100 jadąc zgodnie z przepisami. A wyniki 9 z hakiem to przy jeździe z boksem na dachu przy silnym czołowym wietrze. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Emerceen

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 GR Sport
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Grudnia 2025, 10:44:03 »
Ad 3. To zależy. Są dwie zbliżone najwyższe wersje
- Executive ze skórzanymi fotelami z wentylacją i grzaniem (i chyba wentylowaniem) tylnej kanapy
- GR Sport z fotelami z alcantary bez wentylacji i bez grzania tylnej kanapy. Tutaj uważam, że wentylacja nie jest potrzebna, alcantara świetnie zachowuje się w upalne dni bez wspomagania :)
W GR Sport jest też dodatkowo dwukolorowe nadwozie (czarny dach) i zmiany w zawieszeniu.

Offline Czarnybubu

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: CHR'25 ; RAV'25
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Grudnia 2025, 11:07:44 »
Ja wybrałem Selection, ze względu na dwukolorowe nadwozie, nie mam za to: wentylowanych foteli, kamery 360, lusterka cyfrowego, systemu monitorowania martwego pola.
Zależało mi na dwukolorowym nadwoziu i na AWDi

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Grudnia 2025, 11:17:31 »
tylko uzywka, nowa poza zasięgiem finansowym.

Jak masz wybierać to weź Execituve  na Style nawet nie spoglądaj. W E - masz m.in. podgrzewaną przednią szybę (dobre w zimie, grzanie kierownicy, podgrzewane wszystkie siedzenia, chłodzenie jest tylko w przodzie). Jak robisz trasy to zastanawiałbym się nad zwykłą benzyną. Ja mam prawie 90 przejechane i spalanie w sumie od początku poniżej 6,8. Zbliżam się do 6,7. Przy czym większość to trasy. Po mieście 10-12 l/100km. Co do autostrady to mam wyczulony słuch i od 80 km/h zaczyna już słychać szum. Powyżej 120 km/h jest gorzej a od 150 km/h to już się nie zastanawiasz czy szumi, byle dojechać do celu. Jak u mnie przy 150 km/h non stop - spalanie 10,5 l/100km. (tak mi pokazał komputer, na stacji nie sprawdzałem). Ale musisz mieć pustą drogę. Bo przy szarpanej jeździe na pewno spali więcej.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl