Autor Wątek: Sezon zimowy  (Przeczytany 756 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MarekCC

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
Sezon zimowy
« dnia: 30 Listopada 2025, 22:05:34 »
Kilka informacji o akumulatorach może dla kogoś będzie to przydatne.
W hybrydzie w tym w Corolli Cross są dwa akumulatory główny pod tylnymi siedzeniami i pomocniczy w bagażniku przy 2,0 lub w komorze silnika przy 1,8.
Kilka słów o akumulatorze pomocniczym:
1. Służy do podtrzymywania funkcji "życiowych" nie służy do rozruchu. Funkcje "życiowe" to działanie komputera, działanie zamka centralnego, poszukiwanie kluczyka (inteligentne otwieranie), oświetlenie, radio etc.
2. Akumulator pomocniczy jest ładowany z akumulatora głównego nie z alternatora.
3. Z akumulatora pomocniczego nie powinno się odpalać innych samochodów (za pośrednictwem przewodów).
4. Funkcję wyszukiwania kluczyka (otwarcie zamka po włożeniu ręki w otwór klamki) warto wyłączyć, jeżeli samochód ma dłużej postać (np, jedziemy na wakacje) lub użytkujemy samochód z przerwami.

Moja obserwacja dotycząca akumulatora głównego na sezon zimowy.
Kilka dni temu przed zaparkowaniem dłuższy odcinek przejechałem na napędzie elektrycznym, wyładowałem je "do końca", przy parkowaniu na krótką chwilę włączył mi się silnik spalinowy, ale ponieważ już byłem na miejscu to go wyłączyłem i poszedłem do domu. W nocy temperatura spadła (samochód stał pod chmurką). Rano z aplikacji Toyoty otrzymałem na telefon informację "Akumulator rozruchowy jest mocno rozładowany, a jego sprawność rozruchowa jest zagrożona, jednak nadal można prowadzić pojazd. Aby naładować akumulator, należy jeździć przez co najmniej 30 minut." Poszedłem do samochodu i go uruchomiłem bez problemu. Włączyłem na wyświetlaczu planszę z pojazdem i akumulatorami. Na rysunku były naładowane tylko 2 akumulatory. Poczekałem aż silnik spalinowy naładuje jeszcze 4 "cele" i się sam wyłączy.

Do tej pory nie wiedziałem, że aplikacja pilnuje stan naładowania akumulatora głównego. Czy powiadomi mnie o niskim naładowaniu akumulatora pomocniczego nie wiem bo jeszcze do takiej sytuacji nie doprowadziłem, Chyba to jest nowa funkcja aplikacji z tym powiadomieniem o stanie akumulatora bo nie znalazłem jej kiedy zapoznawałem się z funkcjami aplikacji.

Jakie są moje wnioski po tej przygodzie? Przy niskich temperaturach przed pozostawieniem samochodu "pod chmurką", powinno się zerknąć na stan baterii głównej i jeżeli parkujemy to warto poczekać aż silnik spalinowy wyłączy się sam i doładuje akumulator główny.

Offline vvk

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
Odp: Sezon zimowy
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Listopada 2025, 22:16:12 »
Aplikacja cię okłamała. "Akumulator rozruchowy" to dla niej jednak ten 12V.
O ile wiem, system nie jest w stanie monitorować napięcia baterii HV (czegoś, co nazywasz akumulatorem głównym), ponieważ po wyłączeniu układu jest fizycznie odłączana od wszystkiego przekaźnikami.

A jedna noc na mrozie nie ma prawa rozładować ani zdrowego aku 12V, ani baterii HV. Więc coś z twoim jest nie tak.

Offline Hisss

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Sezon zimowy
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudnia 2025, 09:37:33 »

"Funkcję wyszukiwania kluczyka (otwarcie zamka po włożeniu ręki w otwór klamki) warto wyłączyć, jeżeli samochód ma dłużej postać (np, jedziemy na wakacje) lub użytkujemy samochód z przerwami."

- nawet nie wiedziałem, że jest taka opcja, ale auto mam dopiero kilka dni, czy funkcję tę znajdę w ustawieniach auta na wyświetlaczu?

"Włączyłem na wyświetlaczu planszę z pojazdem i akumulatorami. Na rysunku były naładowane tylko 2 akumulatory. Poczekałem aż silnik spalinowy naładuje jeszcze 4 "cele" i się sam wyłączy."

- Mówisz o planszy na ekranie główny, który pokazuje przepływ energii i który silnik akurat napędza auto itd? Nie zauważyłem tam informacji o ładowaniu akumulatorów (a jedynie o ładowaniu baterii hybrydowej)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl