Autor Wątek: Corolla Cross 2024 TPWS - dodawanie drugiego kompletu, Techstream  (Przeczytany 1074 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline androot

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Corolla Cross
Witajcie, jestem nowy na tym forum. Corolla Cross, to już moja druga Toyota, po Avensis.

Przyszła zima, do nowego kompletu zakupiłem kół, zakupiłem komplet czujników z Ali (po co przepłacać jak nie widać różnicy...).
Z początku wydawało się, że nie będzie to skomplikowana sprawa. Jest pozycja w menu "Przeł zestawu opon", następnie "Zarej nowy zawór/ID" i "Zestaw opon 2".
Ale po zmianie na Zestaw 2, pojawiła się migająca opona  z wykrzyknikiem że jest problem.

Drugie podejście to był ELM327 i Carista. Nadpisałem istniejące ID czujników, Carista zaczęła podawać ciśnienia z gum, przynajmniej wiedziałem że działają. Oczywiście na zegarach brak wskazań ciśnienia. Przeszedłem przez wszystkie opcje menu:
1. Przeł zestawu opon > zestaw 1, zestaw 2
2. Przekładanie opon (przód <> tył, czy ogólnie, wszystkie wymieszane?)
3. Ust ciśn w oponach
4. Ust jedn ciśń

Uznałem, że auto nie może powiązać prawidłowo koła z ID. Więc upuszczając po kolei ciśnienia w 3 kołach ustawiłem kolejność ID, licząc: PL, PP, TP, TL Nic to nie dało.

Trzecie podejście to Techstream i kabel mini VCI.
Tu już wydawało się, że więcej da się zrobić, ale niepokoił mnie jeden parametr w "Tire pressure monitor live": "Tire set switching: UNABLE". Czy to oznacza, że przełączanie między zestawami kół (ID) jest zablokowane?
Pozostałe parametry:
"Registered ID 1 code: 4BA.....", OK taką wpisałem.
...
"FL wheel auto ID registering: Other than Registering" - nie zgada się ID przedniego lewego koła?
"Registered ID 1 code (Tire set 1): 4BA..." - zgadza się
potem kolejne
"Registered ID 1 code (Tire set 2): 0000000" - to chyba było zanim zacząłem dodawać kolejne ID przez Techstream.
Carista tak przy okazji nie pozwala na dodanie drugiego zestawu, dlatego zrobiłem kopię tych co były i nadpisałem.

Potem zrobiłem jeszcze kilka prób przypisania zestawu kół 1 i 2, ale zniechęcał mnie fakt, że po każdej próbie miałem ERROR retrieving, ale prawdopodobnie po zapisaniu sterownik resetuje się i Techstream nie może odczytać statusu?

Finalnie pojawił się odczyt ciśnienia na zegarach, ale dopiero po wybraniu z menu "Ust ciśń w oponach > Wg. aktualnego ciśnienia". Wcześniej, czyli przed połączeniem Techstream, nie udawało się wyświetlić ciśnienia na zegarach.
Jednak po wyłączeniu zapłonu i ponownym włączeniu, nie ma już odczytu. Muszę znowu wybrać ustawianie ciśnienia w oponach...
Ogólnie jest to dla mnie mocno pogmatwane, nie zajmuję się na co dzień samochodami, choć jestem elektronikiem.
Wiem, że mogę podjechać do ASO i zapłacić, ale dużo rzeczy lubię robić sam. Przy okazji to co tu napisałem, wraz z waszą pomocą, może przekształci się w poradnik, jak to zrobić bez wizyty w warsztacie.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Corolla Cross 2024 TPWS - dodawanie drugiego kompletu, Techstream
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Grudnia 2025, 12:16:54 »
1-sze podejście kończysz jazdą samochodem jakieś 5-20 km.
Wyświetlanie ciśnienia nie zostaje na stałe na liczniku. Trzeba przeklikać za każdym razem.
« Ostatnia zmiana: 06 Grudnia 2025, 12:18:34 wysłana przez Darek Toyota »

Offline androot

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Grudnia 2025, 12:20:18 »
Tak robiłem. Podpytywałem też w ASO to powiedzieli, że drugi zestaw trzeba zaprogramować przez OBD.

Zrzut z Techstream:

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Grudnia 2025, 16:01:36 »
Wyświetlanie ciśnienia nie zostaje na stałe na liczniku. Trzeba przeklikać za każdym razem.
Jak identyfikacja kierowcy jest ustawiona nie po kluczyku tylko przez bluetooth telefonu to wyświetlanie ciśnienia zostaje. Niestety wadą tego rozwiązania jest to że identyfikacja kierowcy przez bluetooth trwa niestety dłużej. Czyli po uruchomieniu auta, przed ruszeniem, trzeba poczekać aż na tablecie pojawi się identyfikacja.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Grudnia 2025, 20:05:27 »
Tak robiłem. Podpytywałem też w ASO to powiedzieli, że drugi zestaw trzeba zaprogramować przez OBD.
Nie trzeba.
Dodawałem ostatnio czujniki z Aliexpress do Corolli Cross i CHR II. Do Corolli dopisały się po ok. 3 km., Do CHR jakoś nie chciały chociaż 3 razy pokonałem tą samą trasę. Dopisałem z palca techstremem.
Jak identyfikacja kierowcy jest ustawiona nie po kluczyku tylko przez bluetooth telefonu to wyświetlanie ciśnienia zostaje. Niestety wadą tego rozwiązania jest to że identyfikacja kierowcy przez bluetooth trwa niestety dłużej. Czyli po uruchomieniu auta, przed ruszeniem, trzeba poczekać aż na tablecie pojawi się identyfikacja.
Dzięki, nie widziałem.

Offline mmilimetr

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #5 dnia: Wczoraj o 21:02:24 »
Cześć,
a co się stanie, jeżeli nie zamontujemy czujników? Poza tym że nie będę miał tej informacji oraz że będzie na wyświetlaczu ikona ciśnienia. Czy będą jakieś inne komunikaty?
Ktoś jeździ bez czujników?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #6 dnia: Wczoraj o 21:17:49 »
Nie można tak, nie zgodnie z homologacją to jak ktoś wymusi na tobie pierwszeństwo to winę przyklepią tobie 100%
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl