Witajcie, jestem nowy na tym forum. Corolla Cross, to już moja druga Toyota, po Avensis.
Przyszła zima, do nowego kompletu zakupiłem kół, zakupiłem komplet czujników z Ali (po co przepłacać jak nie widać różnicy...).
Z początku wydawało się, że nie będzie to skomplikowana sprawa. Jest pozycja w menu "Przeł zestawu opon", następnie "Zarej nowy zawór/ID" i "Zestaw opon 2".
Ale po zmianie na Zestaw 2, pojawiła się migająca opona z wykrzyknikiem że jest problem.
Drugie podejście to był ELM327 i Carista. Nadpisałem istniejące ID czujników, Carista zaczęła podawać ciśnienia z gum, przynajmniej wiedziałem że działają. Oczywiście na zegarach brak wskazań ciśnienia. Przeszedłem przez wszystkie opcje menu:
1. Przeł zestawu opon > zestaw 1, zestaw 2
2. Przekładanie opon (przód <> tył, czy ogólnie, wszystkie wymieszane?)
3. Ust ciśn w oponach
4. Ust jedn ciśń
Uznałem, że auto nie może powiązać prawidłowo koła z ID. Więc upuszczając po kolei ciśnienia w 3 kołach ustawiłem kolejność ID, licząc: PL, PP, TP, TL Nic to nie dało.
Trzecie podejście to Techstream i kabel mini VCI.
Tu już wydawało się, że więcej da się zrobić, ale niepokoił mnie jeden parametr w "Tire pressure monitor live": "Tire set switching: UNABLE". Czy to oznacza, że przełączanie między zestawami kół (ID) jest zablokowane?
Pozostałe parametry:
"Registered ID 1 code: 4BA.....", OK taką wpisałem.
...
"FL wheel auto ID registering: Other than Registering" - nie zgada się ID przedniego lewego koła?
"Registered ID 1 code (Tire set 1): 4BA..." - zgadza się
potem kolejne
"Registered ID 1 code (Tire set 2): 0000000" - to chyba było zanim zacząłem dodawać kolejne ID przez Techstream.
Carista tak przy okazji nie pozwala na dodanie drugiego zestawu, dlatego zrobiłem kopię tych co były i nadpisałem.
Potem zrobiłem jeszcze kilka prób przypisania zestawu kół 1 i 2, ale zniechęcał mnie fakt, że po każdej próbie miałem ERROR retrieving, ale prawdopodobnie po zapisaniu sterownik resetuje się i Techstream nie może odczytać statusu?
Finalnie pojawił się odczyt ciśnienia na zegarach, ale dopiero po wybraniu z menu "Ust ciśń w oponach > Wg. aktualnego ciśnienia". Wcześniej, czyli przed połączeniem Techstream, nie udawało się wyświetlić ciśnienia na zegarach.
Jednak po wyłączeniu zapłonu i ponownym włączeniu, nie ma już odczytu. Muszę znowu wybrać ustawianie ciśnienia w oponach...
Ogólnie jest to dla mnie mocno pogmatwane, nie zajmuję się na co dzień samochodami, choć jestem elektronikiem.
Wiem, że mogę podjechać do ASO i zapłacić, ale dużo rzeczy lubię robić sam. Przy okazji to co tu napisałem, wraz z waszą pomocą, może przekształci się w poradnik, jak to zrobić bez wizyty w warsztacie.