Autor Wątek: Oryginalne połamane lampy czy nowe chińskie zamienniki  (Przeczytany 803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline subdark

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 III 2006
Oryginalne połamane lampy czy nowe chińskie zamienniki
« dnia: 19 Grudnia 2025, 16:55:22 »
Witam
RAV4 III lewa oryginalna lampa, wypadałoby ja wypolerować ale to bez sensu bo jest pęknięta wewnątrz i przesunęło sie zwierciadło.
I teraz mam dylemat co załozyć:
1. Nowy oryginał 2500zł tyle za lampe nie dam a taniej nic nie znalazłem
2. Podobno Niemieckiej firmy porządny zamiennik Diederichs około 1000zł (cena przystępna ale opini żadnych nie znalazłem o lampach tej firmy)
3. DEPO lub TYC 500zł
4. Połamane uchwyty ale klosz wygląda w miare idealnie oryginał 500zł (pytanie czy poradze sobie z posklejeniem uchwytów)
5. Niepołamany oryginał ale wymagający polerowania 300-500zł (obawiam sie ze po zdarciu orygianlnej warstwy takie lampny długo nie wytrzymią lub bede musiał polerowac co rok)
Co wybrać?

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
Odp: Oryginalne połamane lampy czy nowe chińskie zamienniki
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Grudnia 2025, 21:58:48 »
Witam biorę 5 punkt i wytrzymują spoko i nie takie straszne koszty polerowanie skoro co roku można polerować. Przecież każdy klimat się zmienia. Nawet u mnie już widać ślady niewielkiej wybielania tylnej lampy i tym nie przejmuję.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Grudnia 2025, 22:45:34 »
Witam
RAV4 III lewa oryginalna lampa, wypadałoby ja wypolerować ale to bez sensu bo jest pęknięta wewnątrz i przesunęło sie zwierciadło.
I teraz mam dylemat co załozyć:
1. Nowy oryginał 2500zł tyle za lampe nie dam a taniej nic nie znalazłem
2. Podobno Niemieckiej firmy porządny zamiennik Diederichs około 1000zł (cena przystępna ale opini żadnych nie znalazłem o lampach tej firmy)
3. DEPO lub TYC 500zł
4. Połamane uchwyty ale klosz wygląda w miare idealnie oryginał 500zł (pytanie czy poradze sobie z posklejeniem uchwytów)
5. Niepołamany oryginał ale wymagający polerowania 300-500zł (obawiam sie ze po zdarciu orygianlnej warstwy takie lampny długo nie wytrzymią lub bede musiał polerowac co rok)
Co wybrać?
Po polerowaniu możesz zabezpieczyć specjalnym lakierem.
Ja bym wybrał Depo/Tyc.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline dzejdzej007

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Lexus GS350
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Grudnia 2025, 14:30:26 »
Oryginał nowy albo używany - zamienniki bez powodu nie kosztują tak mało...

Najlepszy kit do odświeżenia klosza:

https://www.amazon.pl/Sylvania-Headlight-Restoration-Kit-Headlights/dp/B00429NKWK

Offline Krzychu kujawy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Grudnia 2025, 06:20:08 »
Witam, w poprzednim aucie Avensis T22, wymieniłem zmatowione oryginalne lampy na TYC. Jeździłem na nich ok. 5 lat, zanim Toyka poszła na sprzedaż. Szczerze, jak bym miał teraz zmieniać w Aurisce, to zmienił bym na TYC bez wahania. Pozdrawiam.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl