Autor Wątek: Poziom hałasu w RAV 4 Plugin  (Przeczytany 1524 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marboy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
Poziom hałasu w RAV 4 Plugin
« dnia: 02 Stycznia 2026, 10:57:38 »
Mam od 2024 RAV 4 Plugin Style z dodatkowym wytłumieniem drzwi, nadkoli i bagażnika. Ostatnio kupiłem Atto 2 Boost z BYD do jazdy po mieście.  Jestem zaskoczony wyraźnie niższym poziomem hałasu w Atto w porównaniu do RAV 4 w trybie EV. Praktycznie w ogóle nie słychać w nim opon, nawet przy 100 km/h. W RAV 4 nawet przy prędkości miejskiej są one wyraźnie słyszalne i ogólnie poziom hałasu jest wyższy.
Ponadto, tam gdzie radio RAV 4 traci sygnał, w Atto działa bez zakłóceń.

Takie tam moje spostrzeżenia, również mojej żony.
RAV4 PHEV Style, Royal Grey/Attitude Black

Offline klaudiusz

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Camry2019/NX350
Odp: Poziom hałasu w RAV 4 Plugin
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Stycznia 2026, 11:12:47 »
A jakie ma opony? Połowę szerokości RAV4? Połowę lżejszy?

Toyoty to fakt nie mają najcichszych opon na pierwszy montaż. Założyłem jakieś ultra ciche Micheliny i było dużo ciszej.

Offline zbyl31

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 phev
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Stycznia 2026, 11:14:33 »
Dokładnie porównaj sobie opony.
RAV4 PHEV

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Stycznia 2026, 11:27:03 »
Jestem zaskoczony wyraźnie niższym poziomem hałasu w Atto w porównaniu do RAV 4 w trybie EV

Ja mam dowalone z 200kg wyciszenia do RAV4 wzędzie gdzie się da łącznie z dachem (Ważyłem na SKP i wyszło 2205kg auto, i stało się niższe o pare cm ) i mam takie same obserwacje jak Ty.
Ale na tym forum to niedobra jest pisac że chinczyki moze sa tansze ale za to lepiej wykonane

A a propos radia. W Tesli jak słucham jakiejś stacji na DAB i wyjade za miasto auto samo w locie mi wyszuka i przerzuca na taką samą stację na FM. Ale Tesla tez niedobra jest, po 3 miesiącach się wszystko rozpada, tutaj usłyszysz...

Porównaj jeszcze zużycie prądu
mi RAV4 bierze teraz zimą 27,7kWh na 100km
a większa gabarytowo Tesla 21,2kWh....

« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2026, 11:42:07 wysłana przez SNCF »

Offline marboy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Stycznia 2026, 11:35:02 »
Poniżej opony zimowe w obu samochodach:

RAV 4 – Michelin 235/55/R19 Pilot Alpin 5 105V 68 dB
Atto – Kleber 215/60/R17 96H 69 dB
RAV4 PHEV Style, Royal Grey/Attitude Black

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Stycznia 2026, 11:44:18 »
ale na tym forum to niedobra jest pisac że chinczyki moze sa tansze ale za to lepiej wykonane
Chyba coś jednak pomyliłeś bo śledzę to forum i nikt nie negował że są gorzej wykonane. Jak już to były dyskusje o zasadności zakupu, bezpieczeństwie finansowego odsprzedaży albo trwałości technicznej i związanym z tym serwisem w pl. Do tego jeszcze przewijał się temat źródeł informacji gdzie podstawa są filmiki jutuberów.

Poniżej opony zimowe w obu samochodach:

RAV 4 – Michelin 235/55/R19 Pilot Alpin 5 105V 68 dB
Atto – Kleber 215/60/R17 96H 69 dB

Te decybelki z etykiet to tak są trochę orientacyjne  :laugh: ale jak najbardziej jest możliwe iż Rav ma gorsze wyciszenie bo dużo nie potrzeba żeby ją w tym miejscu pokonać  :laugh:
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2026, 11:47:37 wysłana przez ledziu »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Stycznia 2026, 12:08:14 »
Powodzenia w wychwyceniu 1dB różnicy przy tym samym dźwięku z naciskiem na TYM SAMYM. Każda opona wydaje swój indywidualny dzwięk i mimo nawet tych samych decybeli na etykiecie będzie inaczej odczuwalna akustycznie. I od razu wyjaśnię, ze 3dB to nie jest dwa razy/o połowę glosniej/ciszej. 3dB to dwa razy większe/mniejsze ciśnienie akustyczne. Odczuwalnie dla czlowieka dwa razy głośniej to okolice 10dB.
« Ostatnia zmiana: 02 Stycznia 2026, 12:12:01 wysłana przez przmor »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Stycznia 2026, 12:17:33 »
Powodzenia w wychwyceniu 1dB różnicy przy tym samym dźwięku z naciskiem na TYM SAMYM. Każda opona wydaje swój indywidualny dzwięk i mimo nawet tych samych decybeli na etykiecie będzie inaczej odczuwalna akustycznie. I od razu wyjaśnię, ze 3dB to nie jest dwa razy/o połowę glosniej/ciszej. 3dB to dwa razy większe/mniejsze ciśnienie akustyczne. Odczuwalnie dla czlowieka dwa razy głośniej to okolice 10dB.
W punkt. Kolejna tabelka z branży motoryzacyjnej obok "kuni" i sprintu 0-100  :laugh:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Stycznia 2026, 12:47:34 »
No i ta głośność jest mierzona w pewnej odległości od jadącego samochodu a nie w środku.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Stycznia 2026, 13:23:23 »
"Pomiar odbywa się metodą „wybiegu” (ang. coast-by), aby wyeliminować dźwięk silnika:
Procedura: Testowy samochód wjeżdża na specjalny odcinek pomiarowy z wyłączonym silnikiem lub na biegu jałowym.
Prędkość: Pomiar jest standaryzowany dla prędkości 80 km/h.
Nawierzchnia: Test musi odbywać się na certyfikowanym, gładkim asfalcie zgodnym z normą ISO 10844.
Mikrofony: Rejestratory dźwięku umieszczone są na zewnątrz pojazdu, po obu stronach toru, w odległości 7,5 metra od osi jazdy."

Offline compucar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Stycznia 2026, 16:12:47 »
w aktualnej rav4, właściwie w całej tej platformie tnga włącznie z lexusami, uszczelki wokół drzwi zostały zaprojektowane w taki sposób, ze hałas wywołany przez opony przedostaje się do kabiny. trochę pomaga regularne zbieranie pisaku z płaszczyzn przylgni przy tylnych drzwiach, tylko kto normalny się tym zajmuje? do tego dochodzą twarde tuleje łączące wahacze z nadwoziem; podobno w nowej rav4 zostały gruntownie zmodyfikowane właśnie na ta okoliczność. to wszystko kompromisy pomiędzy trwałością i komfortem, łatwo przegąć w prawo lub w lewo..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl