Autor Wątek: Usterka/awaria rav4 Hybryda 2021r  (Przeczytany 2255 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
Usterka/awaria rav4 Hybryda 2021r
« dnia: 03 Stycznia 2026, 15:08:18 »
Witam, przy okazji nowego roku życzenia dla wszystkich forumowiczów,  potrzebuje pomocy , dziwny dźwięk się pojawił ostatnio podczas jazdy, słychać go przy mniejszej prędkości, zarówno gdy silnik ciepły jak i zimny, gdy jest odzysk energii oraz gdy energia z aku napędza auto, z klimą i ogrzewaniem jak i bez. Wykluczam awarię zawieszenia i hamulców. Jest to słychać gdy było na zewnątrz -5 jak i +5. Jeżdżę tym autem od września 2024 więc już jedna zima za nami. Przebieg to 89500 km, autem zrobiłem około 17 tys km więc znam jego normalną prace przy wszystkich możliwych konfiguracjach pracy układu hybrydowego i tego jeszcze nigdy nie słyszałem. Dodam że auto ostatnio przeszło pomyślnie test baterii układu hv i był zrobiony przegląd 90000 km. Żaden błąd ani kontrolka nie świeci. Może być i tak że występuje ten dźwięk też przy wyższych prędkościach ale ze względu na prace silnika nie jestem w stanie tego usłyszeć. Na początku myślałem że to może klocki zablokowane i cały czas blokuje ale zimne tarcze i to nie jest to. We wtorek zrobiłem trasę Kielce - Zakopane i to wtedy pierwszy raz usłyszałem, później auto stało dwa dni i na powrocie też czasem  to było słychać.  Wczoraj rano jechałem z dziećmi do lekarza i nie było tego słychać, wracając już ten dziwny dźwięk się pojawił. Pojechałem do sklepu i była cisza, później wracając z apteki znowu to "buczenie " słyszałem. Auto postawiłem na parkingu, poszedłem zjeść śniadanie i za godzinę znowu musiałem jechać w parę miejsc to ten dziwny dźwięk pojawił się tylko przez pierwsze 100 metrów po ruszeniu, zrobiłem 40 km i do końca dnia ten odgłos już nie wrócił a dodam że zjechałem kilka razy na parking i drogi mniej ruchliwe by wywołać te buczenie czyli jechałem z prędkościami do 40km/h. Wstawiłem parę filmików na you tube abyście też mogli to usłyszeć i być może ktoś miał taki sam problem. Linki do filmów poniżej

https://youtu.be/v2k-YOoOGQA?si=S36w81bx7rBLCoRK

https://youtu.be/CDNY6lp8SqY?si=VXBOtEezZ_ggW9FA

https://youtube.com/shorts/TZSWmggS2O4?si=bUqgMY3wo9vjm8br

Proszę o pomoc i pozdrawiam

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
Odp: Usterka/awaria rav4 Hybryda 2021r
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Stycznia 2026, 17:39:18 »
Wtrącę tylko małą uwagę, że takie nagrywanie i odtwarzanie dźwięku jest spłaszczone i ciężko wyłapać skąd dochodzi.
W swojej hybrydzie nie słyszałem takiego ale pierwsze to bym podniósł maskę i próbował namierzyć miejsce źródła dźwięku.
Jakiś czas temu inny dźwięk mnie niepokoił i też go wrzuciłem na forum ale nie doczekałem się rzeczowej odpowiedzi.
Gdyby mi kazano zgadywać, strzelił bym - falownik.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Stycznia 2026, 19:36:00 »
Dzięki za odpowiedź, wiem że takie nagrywanie nie wskaże gdzie problem ale innego pomysłu nie miałem jak pokazać innym ten dźwięk. Jazda z otwartą maską nie jest łatwa a ten dźwięk występuje tylko podczas jazdy. To całkiem świeża sprawa i jeszcze nie znalazłem osoby co by ogarniała temat hybrydy i mogła tego posłuchać na żywo. Pozdrawiam i liczę na pomoc innych doświadczonych właścicieli rav4genV hybryda

Offline zbyl31

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 phev
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Stycznia 2026, 23:01:01 »
A zobacz czy tak się będzie działo jak wyłączysz AC.
RAV4 PHEV

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Stycznia 2026, 10:01:20 »
Sprawdzałem milion różnych konfiguracji z klimą i bez w trybach sport Eco normal i nie mogę znaleźć żadnej zależności. Obawiam się że to może być ten falownik. Ktoś wie ile może kosztować jego wymiana?
Edycja posta: ktoś kto trochę zna się na hybrydach po odrzuceniu kilku elementów podejrzewa ecvt. Co o tym myślicie? Dodam od siebie że auto jest garażowane i nigdy nie było żadnych wycieków spod auta.
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2026, 10:54:28 wysłana przez radek2020 »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Stycznia 2026, 11:12:27 »
Słabo słychać ale to jest chyba jednostajny dzwiek, niezależny od predkosci wiec eCVT raczej nie. Może pompa płynu chłodzącego falownika albo silnika? Obydwie są elektryczne.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Stycznia 2026, 11:45:41 »
Słabo słychać ale to jest chyba jednostajny dzwiek, niezależny od predkosci wiec eCVT raczej nie. Może pompa płynu chłodzącego falownika albo silnika? Obydwie są elektryczne.
W tym filmiku który trwa 1:18 dobrze wyraźnie słychać ten dźwięk zaczyna się w 5 sekundzie nagrania a kończy w 17 sekundzie. Słabo go słychać bo to nie nie jakoś bardzo głośny dźwięk, masz rację jest jednostajny niezależny od prędkości,taki metaliczny, głuchy takie buczenie, fuczenie. Ciężko to nazwać fachowo, od 5 sekundy słychać go tak jak słyszałem go w aucie

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Stycznia 2026, 12:05:26 »
Te silniki miały problemy z pompą wody więc może jest tak jak kolega wyżej zasugerował ?

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Stycznia 2026, 12:28:02 »
dzięki za wszystkie sugestie

Offline marekg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4 LE 2025
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Stycznia 2026, 08:43:12 »
Sorki może to głupie ale to nie jest ten dźwięk bezpieczeństwa który się włącza jak się jedzie z małą prędkością ?

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Stycznia 2026, 15:13:48 »
Sorki może to głupie ale to nie jest ten dźwięk bezpieczeństwa który się włącza jak się jedzie z małą prędkością ?
Nie ,to nie jest to. Czasem słyszałem ten dźwięk przy prędkości ok 35km/h.
Płyny posprawdzałem wszystko jest ok, to nie może być żaden wyciek. Byłem dziś na podnośniku koła zdjęte bo myślałem że może wpadł jakiś kamyczek ale też wszystko w porządku .Sam już nie wiem co to może być

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Stycznia 2026, 15:28:36 »
Nie wiem czy to ważne, czy to kogoś naprowadzi na trop ale często ten dźwięk pojawia się podczas jazdy w lewo na rondzie sieć czasem robię 2-3 kółka na rondzie by wymusić ten dźwięk. Ale gdy zjechałem z ronda w boczną uliczkę to na prostym odcinku też było to słychać. Ciężko mi znaleźć taki odcinek drogi żeby sprawdzić czy podczas jazdy ze skręconymi kołami w prawo też to będzie słychać ( no bo przecież nie będę jeździł na rondzie pod prąd).

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Stycznia 2026, 15:48:19 »
Za każdym razem jak stajesz do 0 dźwięk ustaje, do tego ma taką charakterystykę pasującą do toczenia koła i powraca po postoju i skręcaniu. Może jednak to tarcza / klocek coś pomiędzy nimi, a może łożysko? Słychać go i przy przyspieszaniu i przy wytracaniu prędkości, więc nie sądzę aby to był jakiś element odpowiadający za odzyskiwanie energii.

Pewnie wpadnie tu zaraz Colin i ci powie co to :)

Daj znać!
« Ostatnia zmiana: 05 Stycznia 2026, 15:50:24 wysłana przez wpisdu »

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Stycznia 2026, 17:48:02 »
Za każdym razem jak stajesz do 0 dźwięk ustaje, do tego ma taką charakterystykę pasującą do toczenia koła i powraca po postoju i skręcaniu. Może jednak to tarcza / klocek coś pomiędzy nimi, a może łożysko? Słychać go i przy przyspieszaniu i przy wytracaniu prędkości, więc nie sądzę aby to był jakiś element odpowiadający za odzyskiwanie energii.

Pewnie wpadnie tu zaraz Colin i ci powie co to :)

Daj znać!
No właśnie dźwięk ustaje jeszcze w trakcie jazdy.
Zrobiłem jedno kółko na rondzie i cisza a gdy przyspieszyłem do około 20 km/hyo dźwięk się pojawił i ustal w chwili skrętu w prawo czyli gdy zjechałem z ronda.
Oczywiście że napiszę gdy to naprawie.
Pozdrawiam wszystkich śledczych

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Stycznia 2026, 18:01:53 »
Panowie, sprawa awarii wyjaśniona. Przyczyną tego dźwięku był kamyczek który zaklinował się między tarczę hamulcową a jej osłonę. Wszystkim dziękuję za sugestie. Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl