Autor Wątek: Czujnik/i ciśnienia opon  (Przeczytany 3204 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
Czujnik/i ciśnienia opon
« dnia: 04 Stycznia 2026, 11:50:12 »
Witam,

auto jak w podpisie (Corolla). Od pewnego czasu zaraz po rozpoczęściu jazdy zaczyna mrugać a potem zapala się błąd czujnika ciśnienia opon na desce rozdzielczej. Błąd mogę skasować przy pomocy OBDLink LX ale po ponownym odpaleniu wraca. Poprosiłem znajomego wulkanizatora, który od lat wymienia mi koła/opony i robił to ostatnio w paździeniku/listopadzie. Sprawdził mi swoim komputerkiem (CUB SENSOR AID PRO 3.0) ciśnienie we wszystkich oponach - wynik od 2,23 do 2,28 bar. Odczyt z każdej opony bezproblemowy za pierwszym razem. Przy ostatniej wymianie opon wymienił mi jeden z czujników (były problemy z połączeniem czyjnika z jego komputerkiem).
O ile wiem w moim aucie nie ma możliwości stwierdzenia, który z czujników jest wadliwy i czy to w ogóle czujnik. Mogę oczywiście wymieniać czujniki po kolei ale zastanawiam się czy jest możliwość sprawdzenia co powoduje błąd - krtóyś z czujników a może jakiś moduł, który przesyła to dalej do komputera ?
Można coś jeszcze zrobić we własnym zakresie? A ASO Toyoty coś zaradzi?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Czujnik/i ciśnienia opon
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Stycznia 2026, 12:12:47 »
Korzystając z Tapatalk podpisu nie widzę wiec nie wiem z którego roku samochód. Migająca kontrolka to błąd komunikacji z czujnikami. Po mroznej nocy kiedy baterie w czujnikach słabną a takie nadchodzą udaj sie do wulkanizatora i niech spróbuje swoim programatorem namierzyć martwy czujnik.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Stycznia 2026, 12:17:07 »
Witam,

Corolla 2016.
Dzieje się to codziennie czy jest +10 stopni czy -10 stopni. Jak już pisałem wulkanizator udał się do mnie i każdy czujnik jest czytany bez problemu za każdym razem (kilka prób), nie trzeba nawet mocno zbliżać programatora do czujnika.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline unkas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Stycznia 2026, 12:20:55 »
Rozumiem że po wymianie czujnika zaprogramowałeś go ?

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Stycznia 2026, 12:54:40 »
Witam,

ja - nie, wulkanizator - tak.
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline unkas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Stycznia 2026, 13:01:22 »
Witam,

ja - nie, wulkanizator - tak.

Ok ale czy wczytał ci go przez OBD do auta ?

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Stycznia 2026, 13:03:11 »
2016 rok wiec juz baterie słabe. U mnie końcówka 2014 i ta sama sytuacja. Najlepiej od razu wszystkie wymienić poza tym juz wymienionym oczywiście.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Stycznia 2026, 13:04:38 »
Ok ale czy wczytał ci go przez OBD do auta ?

Nie wiem. Od lat to u mnie robi i nigdy nie było problemów.

2016 rok wiec juz baterie słabe. U mnie końcówka 2014 i ta sama sytuacja. Najlepiej od razu wszystkie wymienić poza tym juz wymienionym oczywiście.

Całkiem możliwe aczkolwiek wulkanizator nie stawia na to rozwiązanie. Może być coś innego niż któryś czujnik? Da się sprawdzić który to jest?
« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2026, 13:15:57 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Stycznia 2026, 13:21:29 »
Masz interfejs OBD? Tire Assistant moze zadziała. Baterie żyją ok. 8 lat. Latem napięcie im sie podnosi i czujniki działają do zimy. Na wiosnę być może ożyją by kolejnej zimy znów paść. U mnie taka sytuacja od dwóch lat. Dwa czujniki wymieniłem przed zimą przy okazji zmiany opon. Na wiosnę wymienię kolejne dwa.

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Stycznia 2026, 13:30:47 »
1. Napompuj lub spuść powietrze tak, żeby we wszystkich oponach było jak należy (najlepiej sprawdzaj jakimś dobrym manometrem).
2. Na wyświetlaczu między zegarami (czy jak tam masz) wejdź w Ustawienia pojazdu, Ciśnienie w oponach (czy jakoś tak)
3. Przytrzymaj Ustaw (lub 5x szybko wciśnij przycisk ustawiania). To ten z kropka w środku.
4. Wyłącz zapłon i uruchom ponownie.
Pkt 3: u mnie mimo że mówi "przytrzymaj" jednak działa 5x szybko wciśnij przycisk ustawiania.
Pkt 4: ostatnio zadziałało mi bez wyłączania zapłonu

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Stycznia 2026, 13:42:14 »
To nie ten problem.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Stycznia 2026, 13:55:26 »
Masz interfejs OBD? Tire Assistant moze zadziała.

Kurczę tej aplikacji nie sprawdziłem a żadna inna nie pokazywała błędów konkretnego czujnika. Car Scanner pokazuje błędy C2122 i C2123 (jeśli dobrze zapamiętałem) i jeśli numeracja jest następująca: C2121 - LP, C2122 - PP, C2123 - LT, C2124 - PT), to wówczas miałbym probem z LP i PT.
Po uruchomieniu Tire Assistant - od razu odczytuje on wszystkie czujniki wraz z ich ID ale tylko dla LP i PT pokazuje ciśnienie i temp.
Wygląda na to, że albo wulkanizator założył mi zły czujnik na LP natomiast LT ma albo słabą baterię albo padł... ?

@zorian2 - to dopiero od 2019 w Corolli.

« Ostatnia zmiana: 04 Stycznia 2026, 13:57:00 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Stycznia 2026, 14:03:38 »
LP nie musi fizycznie pokazywać lewego przodu. Komputer auta nie wie gdzie, które koło jest założone. Jedyny sposób by zidentyfikować gdzie, który czujnik jest to spuszczanie powietrza i obserwowanie wskazań Tire Assistant.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Stycznia 2026, 14:13:45 »
LP nie musi fizycznie pokazywać lewego przodu. Komputer auta nie wie gdzie, które koło jest założone. Jedyny sposób by zidentyfikować gdzie, który czujnik jest to spuszczanie powietrza i obserwowanie wskazań Tire Assistant.

Witam.

OK, dziękuję bardzo. Spróbuję spotkać się z wulkanizatorem i podziałamy...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline zorian2

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 1
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Stycznia 2026, 14:31:41 »

To zależy. Ja mam oznaczone felgi (od środka) literami i wiem gdzie która jest - ze względu na rotowanie przy wymianie zima/lato.
Opon nie ruszam - wymieniam całe koła.
Wystarczy sobie raz zapisać ID czujnika przyporządkowany do koła i potem patrząc na TireAssistant widzisz które koło wymaga dopompowania albo - w tym przypadku - który czujnik padł.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl