Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125366 razy)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #75 dnia: 09 Stycznia 2026, 18:55:56 »
Dziś byłem w salonie i doposażoną wersję AWD w to co nowe obecnie auto powinno mieć + hak wyszło ponad 233 tys. zł i nawet mowy nie było żeby dać rabat bo przedsprzedaż to teraz jest ich rabat :( - odbiór kwiecień/maj 2026 r.

Tak więc podziękowałem i za prawie 50 tys. mniej zamówiłem podobne auto hybrydowe u konkurencji w podobnej konfiguracji z ubezpieczeniem za 1 zł i darmowym serwisem przez 4 lata.
Odbiór także kwiecień/maj 2026 r. więc na jedno wychodzi.

Dla mnie cena RAV 4 to lekkie przegięcie, ale pewnie znajdą się osoby którym to auto pasuję i będą zadowoleni z zakupu :)
Mogę spytać na co się finalnie zdecydowałeś? :)
RAVka faktycznie nie jest tania, ale tak jak piszesz miała/ma/będzie miała rynek zbytu, bo to jednak nadal porządne, pewne i wolnotracące wartość auto i stąd też ta cena. Sam się trochę wachałem między XC60 Ultra i RAVką EXE, bo kwotowo zaczęły się zrównywać (Volvo daje nawet koło 20% upustu), ale po przetestowaniu XC60 przez weekend zupełnie się z tego auta wyleczyłem ze względu na średnie spalanie, wątpliwą niezawodność (czyt. pompa oleju na pasek w niedawnych jeszcze rocznikach), małą ilość miejsca w środku, niewielki bagażnik, uczucie wanna be premium (biedne ambienty i skóropodobne rozwiązania) i matrixy, które wpadały w sekwencję restartującą i potrafiły się w zakręcie...wyłączyć. :D
RAVka od początku była na tapecie jako wybór głową i jestem po 7kkm z tego wyboru na razie zadowolony, mimo, że jest autem ewidentnie brzydszym moim zdaniem od Volvo z zewnątrz i w środku, ma gorsze wykończenie, fotele i wyciszenie i nie można do niej założyć legalnie łańcuchów na homologowane koła w największych rozmiarach (sic!). Każdy ma swoje priorytety i trzeba czasami zrobić brutalną kalkulację.
Osobiście jestem osobą, która przed zakupem analizuje jak najwięcej i nie wyobrażam sobie podjąć decyzji o zakupie na podstawie jazdy próbnej, która w przypadku XC60 była dla mnie wspaniała, ale później czar dosyć szybko prysł.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2026, 19:16:22 wysłana przez jakubsiemaszko »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #76 dnia: 09 Stycznia 2026, 19:01:04 »
tak pojezdzilem troche ta liga toyoty w corolli i podziekowalem. wiecej do tej ligi nie wstapie no chyba ze naprawia sterowanie plynnoscia przepustnicy w hybrydzie i jednoczesnie polikwiduja lagi przy odpuszczaniu gazu.
co do klimy 3 strefowej w cx5 faktycznie zle to zinterpretowalem bo mazda pisze  ze to jest klima dwustrefowa z dodatkowym nawiewem na tylna kanape. ciekawe w takim razie czy ten nawiew z tylu bierze temperature od kierowcy czy pasazera. w podstawie kratek wentylacyjnych z tylu brak.  no nie wazne. wazne ze ten nawiew dla dzieciakow jakis tam jest.
co do zamowienia jak napisalem jazdy testowe sa w lutym i wtedy pojezdze autem, mam nadzieje ze chociaz z 2 godzinuy i mam 2 miesiace na zrezygnowanie bez konsekwencji. jak sie okaze ze auto jezdzi rownie zle jak toyota w co bardzo watpie bo poprzedniczka jezdzila bardzo fajnie na pewno nie omieszkam zrezygnowac. to nie jest tak ze zamowilem w ciemno. kazdy czym sie sugeruje jakimis danymi czy filmami i potem stara sie poprzebywac troche z autem. a na koniec analizuje inne czynniki jak finansowanie, utrate wartosci, spalanie, osiagi, odzew od innych kierowcow (w przypadku nowej rav4 tez takich opini nie bedzie do polowy roku, a moze i do konca roku)
a i fakt rav4 nie jezdzilem bo zaraz bede lapany za slowka. jezdzilem nowa camry. stara tez. i fakt auto mocne oszczedne, ale uklad kierowniczy totalnie bezpluciowy i wogole nie czuje sie co sie dzieje z kolami. ufo nad asfaltem. zero wiedzy co dzieje sie z autem co za bezpieczne nie jest. takie marki jak audi bmw  mazda czy honda czy kia troszke inaczej to robia ze jednak czuje sie kola na kierownicy i wie co z autem sie dzieje.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2026, 19:25:06 wysłana przez Piwo »

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #77 dnia: 09 Stycznia 2026, 19:16:37 »
Potwierdzam co piszesz miałem na weekend Volvo XC60 bo wizualnie podoba mi się (oczywiście to kwesta gustu) ale spalanie jakie miałem w mieście było powyżej 10 litrów (producent podaję że pali 7,5 l) - miękka hybryda nic tu nie daje. Ale faktycznie rabatują auto sporo.
czekając na nową Rav 4 jeździłem też nową BMW X3 20 tam rabat sięgał na nawet 25%.
Niestety lub stety Toyota trzyma cenę i jak dziś usłyszałem od sprzedawcy żeby utrzymywać wysoką wartość rezydualną.
Nie wiem czy tak mu kazali mówić, czy sam dorobił sobie teorię ale faktycznie Toyota (szczególnie hybrydowa) trzyma swoja wartość, tylko jak długo będą opierać się konkurencji ?
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #78 dnia: 09 Stycznia 2026, 19:24:19 »
Piwo, ty jeździłeś w ogóle Rav4 czy tylko tą corollą? Tak pytam, bo kumpel mial Corollę - nie wiem którą wersję ale raczej 1.8 i jego zdanie było takie, że silnik wyje bez powodu. W Rav4 tego nie ma, tzn jest ale w znacznie mniejszym stopniu niż w tej corolli. Jechał ze mną i widzial różnicę. Ja z kolei jeździłem YC - wiem że inny segment ale zaskoczyło mnie jak to auto długo jedzie na elektryku, że mozna spokojnie osiągnąć 50km/h ze świateł nie wk....ąc kierowców za sobą. Tak więc nie ma co na podstawie jedenj toyoty snuć opinii o innych. Wycie w Rav4 to ja właściwie obserwuję tylko jak na jakiejś autostradzie chcę sie szybciej rozbujać do 140. Ten sam kumpel co miał tą corollę to ma teraz Tucsona PHEV. No i jadąc z boksem po autostradzie osiąga spalanie 11/100. Takiego spektakularnego wyniku Ravką nigdy nie osiągnąłem. W trybie elektrycznym w zimie i tak nie jedzie, musi najpierw odpalić reaktor żeby się zagrzać. Chwali sobie że cichy i fajnie wykonany i ładny itd, a najbardziej to że służbowy i ma w doopie ile pali. Tylko, że przy 42 litrowym zbiorniczku na paliwo to tankowanie w podróży autostradą co 400km jak jedzie spokojnie. 
No i to tak w kontekście tego że niby jedno i drugie hybryda. 
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #79 dnia: 09 Stycznia 2026, 19:26:23 »
nie jezdzilem rav4 napisalem. tylko przysiadalem sie do niej w salonie i tylna kanapa wydala mi sie duzo mniej wygodna niz w camry. bardziej pionowa jak na krzesle i dlatego wzielem jazdy camry. corolla byla najmocniejsza 2.0 196konna. i jak pisalem jezdzilem stara 218 camry i 231 nowa camry. i fakt nie odczuwalem tak gwaltownych zmian obrotow silnika w czasie stabilnej jazdy tak jak w corolli. na codzien jezdze yarisem 1,6 w 6 biegowym manualu (bardzo dobre auto 300tys km na budziku, u mnie od 150tys km gdy przejelem 3 letnie auto, obecnie 6 lat).
a co do rav4 obecnej mam tylko opinie kolegi ktoremu leasing sie skonczyl i przeszczesliwy zamienil rav4 hybrid na lexus nx2 350h. ten sam naped jednak zdecydowanie ciszej i zawodnik zadowolony. z rav4 nie byl zadowolony ze wzgledu na wszechobecny halas zewszad.
co do spalania pelna zgoda.
mazda cx5 bedzie palic od ravki srednio 2 litry wiecej tego jestem wrecz pewien. jak w ravce ludzie maja po 6,5 srednio w mazdzie jak bede mial srednie 8,5 to bede sie cieszyc. nie jest to fajne ale tak jak mowie to jest zawsze zespol cech ktore wkurza lub nie.
ilosc miejsca z przodu, ilosc miejsca z tylu, wielkosc bagaznika, wyglad, cena zakupu, wyposazenie, trwalosc blach lakieru, usterkowosc, koszt seriwsu, jakosc zawieszenia , ukladu kieorwniczego, skrzyni biegow, ukladu hamulcowego, jakosc foteli, halas w srodku, i pewnie 100 razy wiecej innych rzeczy ktore moga zirytowac tak jak np w camry cykor lapka na wysokosci twarzy w ktora sie wali twarza jak probuje spojrzec sie w okno z tylu. albo niewygodne fotele ktore moga zirytowac  jak w skodzie superb z garbem pod plecami, albo szarpanie przy redukcji skrzyni w dol jak w czasie jazd mazda cx60. 
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2026, 19:40:41 wysłana przez Piwo »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #80 dnia: 09 Stycznia 2026, 20:35:35 »
@Pluto, po opisie który dałeś stawiam, że zamówiłeś Forda Kuga HEV. Co wygrałem?
@marekj, tak się składa, że mam też Tucsona, ale HEV nie PHEV i średnie spalanie z 27kkm mam na ten moment 6.6l/100.  Przy 140km/h z boxem i baterią dodatkowo na autostradzie ile spali RAV4 Phev, jak myślisz?
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2026, 20:41:02 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #81 dnia: 09 Stycznia 2026, 20:49:32 »
@Pluto, po opisie który dałeś stawiam, że zamówiłeś Forda Kuga HEV. Co wygrałem?

Wygrałeś  :-)

P.S.
BYD PHEV przy 140 km/h pali 8 litrów więc nie jest tak różowo.
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2026, 20:52:51 wysłana przez pluto »

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 09 Stycznia 2026, 21:02:52 »
To i tak nie jest źle. Ale ten być też ma sporo wad. Brak bagażnika zapadające się fotele, tragiczne zawieszenie czy błędy w funkcjonalności ekranu. A cena mała nie jest.
W przypadku kugi małe spalanie i mega dobre prowadzenie i przyjemność z jazdy. Więc na mega plus. Daj znać czy ecvt męczy cię na codzien czy nie. Cena mega fajna na lkugę jest
« Ostatnia zmiana: 09 Stycznia 2026, 21:52:28 wysłana przez Piwo »

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #83 dnia: 09 Stycznia 2026, 21:13:07 »
To i tak nie jest źle. Ale ten być też ma sporo wad. Brak bagażnika zapadające się fotele, tragiczne zawieszenie czy błędy w funkcjonalności ekranu.

Na jakich źródłach się opierasz?

MÓJ BYD:

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 09 Stycznia 2026, 21:15:22 »
A nie jest tak?

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #85 dnia: 09 Stycznia 2026, 21:22:17 »
Tu nie jest miejsce to tego typu dyskusję - temat jest o nowej RAV 4.

P.S.
Kliknij sobie w link poniżej gdzie opisuję wady i zalety auta w sposób szczegółowy z mojej prawie rocznej eksploatacje tego auta.

MÓJ BYD:

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #86 dnia: 10 Stycznia 2026, 12:23:50 »
@Krisman (nie mogę wrzucić posta z cytatem)

Spoko. To ile komu wychodzi średnie spalanie zależy od tego gdzie i jak jeździ. Ja robiąc w ciągu roku kilka dłuższych tras nie jestem w stanie zejść z 6,9-7.0. Jakbym głównie jeździł do pracy to mialbym ok 6.0. Nie przekroczyłem nigdy 9,5 - nawet jadąc z boksem pod przeciwny wiatr i nie sadzę że gdybym mial PHEV to waga baterii spowodowała by 1,5/100 większe spalanie. Średnie spalanie u tego kumpla jest pewnie niższe niż u mnie, bo traski nieautostradowe czy miasto w lecie robi na prądzie ale w konkretnej sytuacji czyli jazda po autostradzie jego auto pali zdecydowanie więcej. Napęd toyty z eCVT jest bardzo dobrze zoptymalizowany, duży niewyżyłowany silnik też robi robotę.
To są fakty. Nie mówię, że Tucson jest zły. To bardzo fajne auto ale hybryda nie jest tak dopracowana jak w toyocie. Podobnie jak rozwiązania w Reno czy Hondzie gdzie spaliniak robi za pradnicę + ma jeden bieg na autostrady. Testy pokazują, że w temacie spalania też szału nie ma.
Wiem że spalanie to nie wszystko ale najwieksza bolączka toyoty czyli wygluszenie nie ma nic wspólnego z rodzajem napędu. Jakby była dobrze wygluszona to skoki obrotów silnika nie byłyby zauważalne i tak krytykowane.
« Ostatnia zmiana: 10 Stycznia 2026, 12:26:10 wysłana przez marekj »
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 10 Stycznia 2026, 15:38:42 »
no mi sie bardzo nie podoba to ze nie ma zaleznosci dzwieku silnika od predkosci przez co mi gazem ciezko sterowac predkoscia auta na sluch. a to nie jest ani komfortowe ani mile. ktos pisal to patrz na licznik. no to nie ejst komfortowe ciagle patrzec na licznik a na sluch sie jedzie pieknie. mam dana czestotliwosc ktorej musze sie trzymac by nie rpzekraczac limitow i tyle. i tempomat tez nie zalatwia tu sprawy bo nie wszedzie jazda na tempomacie jest przyjemna. w ruchliwych miejscach jednak przyjemniej jest sterowac gazem. dwa bardzo mi przeszkadzalo za wolne rekacje na puszczenie gazu. w corolii mialem taka sytuacje ze puscilem gaz od razu na hamulec by sie w skrzyzowanie poprzeczne zmiesci a auto ejszcze przyspieszalo i malo co nie przestrzelilem. nie jest to na epwno ani mile ani komfortowe. oczywiscie w 2,5 hybrid moze takiego laga nie ma. nie mam doswiadczenia w tym temacie. moze w 2,5 przepustnica zamyka sie duzo szybciej a elektryki tez reaguja z duzo szybsza rekacja. tak czy siak ja wieze ze mg hs jezdzi sie duzo przyjemniej niz ravka. oczywiscie nie ujmujac niz z zalet typu neizawodnosc czy bardzo niskie spalanie po stronie ravki.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #88 dnia: 10 Stycznia 2026, 18:03:17 »
Czytam, czytam... Przechodziłem kiedyś obok Ferrari, ale nie jeździłem i nie siedziałem w środku. W internecie widziałem jak pokazywali porównanie Maybacha z Maextro S800, który go miażdżył w każdym względzie (znaczy Chińczyk Chińczyka, czyli Mercedesa), a potem pomyślałem, że jednak chyba ravka nie ma podejścia do wspomnianych modeli, to znaczy ta VI gen., bo akurat nią nie jeździłem. Ale możecie mieć inne zdanie, bo mi się tylko wydaje, dlatego jeszcze nie kupiłem nowego auta i jeżdżę wciąż starą Corollą. W niej czuje się świetnie, bo po tylu wspólnych latach mógłbym nie mieć prędkościomierza I obrotomierza, bo na słuch mogę jeździć tak wspaniale słyszę silnik, jego obroty. Prawdziwa synergia z kierowcą , której obecne Toyoty nie dostarczają (znaczy te, którymi nie jeździłem, a nie jeździłem wieloma modelami). Chociaż może w nowej ravce, której nie widziałem i nie słyszałem będzie lepiej, chociaż podobno jest lepiej wyciszona, więc już tak różowo jak w V gen może nie być, ale znając Japończyków, to znów zaoszczędzili na wyciszeniu...
Nie mogłem się powstrzymać, przepraszam wszystkich, których uraziłem.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline marekg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4 LE 2025
« Odpowiedź #89 dnia: 10 Stycznia 2026, 19:29:06 »
Ooooo to samo wczoraj napisałem ale ktoś wykasował :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl