Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125367 razy)

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #675 dnia: 12 Maja 2026, 09:28:28 »
moim zdaniem na sztorc obecnie nie wejda. jest nisko czy do roletki czy dachu. moim zdaniemt ez miejsce z tylu jest slabe.
co do zastepstw jest honda crv https://www.honda.pl/cars/new/cr-v-hybrid-suv/configurator.html#configurator/hub/grade-engine
jest mazda cx5 https://www.mazda.pl/modele/mazda-cx-5/?utm_id=1-823044131984&utm_source=googleads&utm_medium=paidsearch&utm_campaign=mmpol_pdm_range_brand_pl_161_0426&campaign_focus=mazdacx5_5wgn&campaigncode=mmpol_pdm_range_brand_pl_161_0426&gad_source=1&gad_campaignid=22755145867&gclid=Cj0KCQjw_IXQBhCkARIsADqELbKsNtYyJ9qpO0Xj0dkRyJ8fbASgs6xlIemFqKaDOJfI_CmtqSg2NCIaAvwnEALw_wcB
obudzil sie tez vw i zaczal dawac dobre ceny na tiguana i tayrona

Jak pierwsze kilometry CX-5?
odpowiem w pw bo ludzie tu nie za bardzo lubia jak sie mowi o konkurencji.

Bez przesady ;)
Mozesz tez skrobnac tutaj: https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=59483.210

CX-5 fajne auto, ale napęd do bani. Po testach przeszła mi ochota. może kiedyś jak pojawi się nowy silnik.
Idealnym połączeniem była by buda CX-5 z napędem Toyoty w cenie powiedzmy pośrodku obecnych cenników.
Naped otwierajacy cennlk. Wypada lepiej niz w specyfikacji i mozna smialo zestawiac go z np 1.5 TSI w np kodiaqu czy tayronie czy 1.6 T-GDI u koreancow.
Skyactiv-Z ma byc odpowiedzia, pytanie tylko kiedy go zaprezentuja.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #676 dnia: 12 Maja 2026, 09:49:28 »
Jak pierwsze kilometry CX-5?
bardzo fajnie. kurcze ciezko sie wysyla jakies wiadomosci tutaj pw. wywala blad bazdy danych.
co moge powiedziec. jest sporo fajnych rzeczy i sporo niefajnych.
z zalet auto mega przestronne z sporym bagaznikiem choc juz miejsca brakuje. przydalby sie jeszcze wiekszy bagaznik i ilosc miejsca z tylu ale nie kosztem wymiarow auta. i tak pod tym wzgledem jest lepiej niz w nowej rav4. juz teraz zonie ciezko sie manewruje i nie czuje wymiarow auta a cx5 ma tylko 4.69cm. moim zdaniem wymiar krytyczny to 4,6m. powyzej juz ciezko sie parkuje. z drugiej strony oczekuje sie przestrzeni. w cx5 na pewno jest duzo wiecej miejsca z tylu, duzo wiecej meijsca wokol glowy i wiekszy bagaznik niz w rav4.  z wad podlokietniki sa nisko i tylko jak sie jedzie z paluszkiem na kierownicy to lokcie spoczywaja na podlokietnikach. to i tak lepiej niz w nowej rav4 gdzie te podlokeitniki sa jeszcze z 10cm nizej. druga wada to noga prawa spoczywa na dosc twardym tunelu srodkowym. tutaj tez i tak ejst lepiej niz w nowej rav4 bo tam jest jeszcze takie perfidne laczenie ktore jeszcze bardziej dokucza kolanu. fotele w cx5 sa dosc twardawe za zaglowki bardzo twarde. fotele po 500km juz troche meczyly, tzn nie bylem obolaly po wyjsciu ale juz czlowiek zaczynal sie wiercic w trasie. wydaje mi sie ze w rav4  nwoej fotele sa ciut mieksze i przyjemniejsze.
Auto mega przykuwa wzrok zwlaszcza w czerwieni. za kazdym razem jak wychodze do pracy sie za nim ogladam. ma piekna linie plynna, a lakier tez jest przepieknny. mieni sie.
Co do zaskoczen pozytywnych to mega prowadzenie. na prawde nie sadzilem zeby suv wysoki i ciezki tak sie prowadzil. jezdzilismy troche w gorach po serpentynach to auto mialo zero neistabilnosci. zero pluzenia ryjem czy niestabilnosci tylu. wpisywalo sie w zakrety i zachecalo do szybszej jazdy. bardzo dobry przy tym uklad kierowniczy z czuciem a uklad hamulcowy tez wydaje mi sie dosc ostry i skuteczny.
z zalet to mega asystenci jazdy. prawie cala jazde w gory jezdzilem na asystentach. mega fajnie  sie na tym jezdzilo. urzymywalo dystans do auta z przodu i samo skrecalo. tylko paluszek na kierownicy (kierownica pojemnosciowa) i auto samo jedzie. tylko czasami sie gubilo i musialem dystans do poprzedzajacego auta zmieniac. potrafilo tez zglupiec na rondzie tzn tracilo auto przed soba i auto gwaltownie w srodku ronda porafilo wystrzelic. ale calosciowo mega przyjemna jazda na asystentach.
auto przy 140 cichutkie i tylko jak sie gwaltownie przyspiesza nastepuje kickdown i auto robi sie glosne. i to jest spora wada bo nawet jak sie jedzie w trybie manualnym skrzyni  (pociaga bieg do siebie jak chce sie wrzucic wyzszy bieg a odpycha jak redukuje, jak w sekwencjach sportowych aut) to jadac 100km/h na 6tym beigu wciskamy gaz aby troszke przyspieszyc i nastepuje niechciana redukcja na  4ty bieg i robi sie glosno.
komputer pokaldowy oszukuje. wyjechalismy w gory we czworo spakowani. trasa glownie 125km/h na gps 700km, 145km/h 100km, reszta wokol komina i wiochy. przejechalismy 1000km spalilismy 80l. czyli 8l/100 wyszlo. a komputer pokazal w tym czasi 7,1 srednia.
ogolnie mega wygodne duze auto z zaskakujaco dobrym zawieszeniem. tanie, przestronne, ciche, komfortowe. jestem poki co mega zadowolony.
https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=631&t=220416
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2026, 09:59:17 wysłana przez Piwo »

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #677 dnia: 12 Maja 2026, 10:28:10 »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Andrzej1158

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-hr
« Odpowiedź #678 dnia: 12 Maja 2026, 10:29:46 »
Oglądałem dzisiaj w salonie executive, taką wersję jak zamówiłem, i powiem szczerze że jest rozczarowanie, ten plastik wszechobecny jest twardy i wygląda to słabo, nie spodziewałem się że będzie tak źle, samochód jest ładny z zewnątrz brak zastrzeżeń, lecz wnętrze wykończone na poziomie Fiata panda. Mam teraz duży dylemat czy rezygnować i szukać czegoś innego, niewiem czy będę potrafił się pogodzić z tak surowym wnętrzem:(
A co niby rozważasz w zamian? Jakie widzisz alternatywy dla tego auta?
W grę wchodzi Volvo Xc60 z rocznika 2025, albo Lexus NX z rocznika 23 lub 24, bo nie chciałbym przekraczać budżetu na Rav4 (zakup za gotówkę)
zawiodłem się tym wykończeniem wnętrza, bo samochód mi się podoba i ciężko jest teraz podjąć odpowiednią decyzję .

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #679 dnia: 12 Maja 2026, 10:31:32 »
CX-5 fajne auto, ale napęd do bani. Po testach przeszła mi ochota. może kiedyś jak pojawi się nowy silnik.
Idealnym połączeniem była by buda CX-5 z napędem Toyoty w cenie powiedzmy pośrodku obecnych cenników.
:-)

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #680 dnia: 12 Maja 2026, 11:32:14 »
@piwo

Dzieki, juz ostatnie zdanie, zeby zasmiecac watku.
Jak multimedia i umiejscowienie tabletu. To jest prawie 13-calowy ekran osadzony centralnie pod katem 90st do oczu kierowcy, nie przeszkadza brak zagiecia?

W grę wchodzi Volvo Xc60 z rocznika 2025, albo Lexus NX z rocznika 23 lub 24, bo nie chciałbym przekraczać budżetu na Rav4 (zakup za gotówkę)
zawiodłem się tym wykończeniem wnętrza, bo samochód mi się podoba i ciężko jest teraz podjąć odpowiednią decyzję .

Przejedz sie po prostu, nie tylko toyota.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #681 dnia: 12 Maja 2026, 12:14:24 »
Oglądałem dzisiaj w salonie executive, taką wersję jak zamówiłem, i powiem szczerze że jest rozczarowanie, ten plastik wszechobecny jest twardy i wygląda to słabo, nie spodziewałem się że będzie tak źle, samochód jest ładny z zewnątrz brak zastrzeżeń, lecz wnętrze wykończone na poziomie Fiata panda. Mam teraz duży dylemat czy rezygnować i szukać czegoś innego, niewiem czy będę potrafił się pogodzić z tak surowym wnętrzem:(
A co niby rozważasz w zamian? Jakie widzisz alternatywy dla tego auta?
Znam 2 osoby, które powiedziały "nigdy więcej Volvo". Coś tam z dieslowskimi silnikami nie halo było, obsługa w serwisie koszmarna ponoć, do tego droga eksploatacja.
Co do Lexusów.. no cóż, skoro wolisz "prestiż" i markę premium, to nie ma o czym gadać  :-)
Skóra, przeszycia, wyciszenie - no w środku piękne są, prawda... Cichutkie.. Niestety, eksploatacja potem też jest "premium"  ;)
Z wierzchu już jednak, jak dla mnie, trochę trącą myszką - są jakby z poprzedniej epoki.. takie bardzo zachowawcze, nudne.. Jeśli chodzi o niezawodność to jest raczej porównywalnie do Toyoty.

Dla mnie nowe auto, to jednak nowe auto.
Do tego w RAVce będą najnowsze systemy bezpieczeństwa i te wszystkie "gwizdki i dzwonki", których w Lexie z 23 roku po prostu nie ma.
Tak, wykończenie w środku jest "poprawne", smutne, choć z jasną podsufitką i jasną skórą wygląda lepiej.
Za to jest wydajny napęd, rozsądne ceny serwisu/przeglądów i w stosunku do Volvo znacznie lepiej co do niezawodności.

Nie rezygnowałbym.
Ale to ja, Ty możesz mieć inne priorytety.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #682 dnia: 12 Maja 2026, 12:28:53 »
@piwo
Dzieki, juz ostatnie zdanie, zeby nie zasmiecac watku.
Jak multimedia i umiejscowienie tabletu. To jest prawie 13-calowy ekran osadzony centralnie pod katem 90st do oczu kierowcy, nie przeszkadza brak zagiecia?

nie przeszkadza. tablet jest w zasiegu reki i plecow nie odrywasz. obsluguje sie dosc latwo. nie ejst to jakos meczace. ci co psiocza na tablety psiocza bo musza. ja tez przyzwyczajony do przyciskow jestem i zasadniczo tez mi sie to nie podoba ale musze przyznac ze obsluga jest prosta i nie denerwuje.
Tu z KIAnką, szału nie ma :(
https://youtu.be/HTDj7Ep6T3s?is=mKYcmNH0JU_qk2Xz
wiesz co ja wole testy eco drivera cos wiecej pokazuje a nie tylko odczytuje noty prasowe. tak czy  siak ja siedzac juz w paru autach tej klasy wiem ze i tak wazniejsze sa odczucia bezposrednio z wnetrza. siedzialem w nowej rav4 i w nx2 i x-trailu i cx-5 i w cx5 mi sie siedzialo wszedzie czyli i z przodu i tylu najlepiej. dugie miejsce nx-2 i x-trail i na koncu rav4. mowie ale kazdy ma rozna dlugosc nog, tulowia, szerokosc bioder, rozna wage, jeden ma dzieci drugi nie, jeden gniewny mlody 30 lat, drugi po 50tce. kazdy ma inne odczucia i inne potrzeby i bedzie szukal czego innego w aucie.
https://www.youtube.com/watch?v=kXdkEod-ZZk
https://www.youtube.com/watch?v=Pcc_AuUKZf8
« Ostatnia zmiana: 12 Maja 2026, 12:37:41 wysłana przez Piwo »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #683 dnia: 12 Maja 2026, 12:38:11 »
Udało się dziś obejrzeć RAV4 Executive. Wykonanie wnętrza na wyższym poziomie niż style względem na pewno foteli, wydają się minimalnie większe, wygodniejsze dla mojego spasłego zadka. Boczki drzwi są jakie były w style, nie ma poprawy. Oświetlenie półki przed pasażerem również jest. Obok stała Camry Prestige i to jest kompletną deklasacją jeśli chodzi o wykonanie wnętrza, po prostu nie ma porównania. Przy okazji pierwszy raz wsiadłem do Priusa 5gen i jest przyjemnie, ale miejsca za mną zdecydowanie za mało, niewygodnie się wsiada przez opadającą linię dachu oraz bagażnik jest absurdalnie mało pojemny przez wysoka podłogę, wizualnie maks jedna walizka duża wejdzie pod przykrywkę bagażu. Byłem też w salonie MG i mierzyłem się do HSa, za te pieniądze naprawdę wydaje się petarda ale technologicznie mi już nie odpowiada. Sprzedawca stwierdził że pracują nad LPG z zachowaniem gwarancji oraz niedługo pojawia się sztuki z panoramicznym dachem i lepszymi kamerami 360°. Pojawi się też nowa tapicerka, czarno-czerwona czym mnie trochę kupił ;)
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #684 dnia: 12 Maja 2026, 13:10:29 »
Do tego w RAVce będą najnowsze systemy bezpieczeństwa i te wszystkie "gwizdki i dzwonki", których w Lexie z 23 roku po prostu nie ma.

W lexie z roku 26 tez ich nie ma.
Dziwny koncern, najpierw wprowadzaja nowosci w nizej pozycjonowanej marce, potem w tej wyzej.
Tak jakby skoda wyprzedzala technologicznie audi.
Efekty sa takie: https://www.samar.pl/rynek-w-liczbach/rejestracje-nowych-samochodow-osobowych-i-dostawczych-2026-2026#:~:text=Najwi%C4%99kszy%20spadek%20zanotowa%C5%82%20Lexus%20%2D%20o%2017%2C50%25.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #685 dnia: 12 Maja 2026, 13:19:39 »
Dziwny koncern, najpierw wprowadzaja nowosci w nizej pozycjonowanej marce, potem w tej wyzej.
Aaa, ja to w ogóle mam wrażenie, że Lexus jest trochę na siłę "primium" - bebechy bardziej toyotowe, wykończenia bardziej "luksuśne"...
Nie widzę do końa uzasadnienia do aż takiej różnicy cenowej w stosunku do tego, co oferują w Lexusie w porównaniu z Toyotami.
Zawracanie gitary tylko..

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #686 dnia: 12 Maja 2026, 13:25:48 »
Wracając do tematu fabrycznego autoalarmu:

Otrzymałem potwierdzenie z 2ch salonów, że jest obecny.
Otrzymałem też potwierdzenie z TCE, że jest w standardzie we WSZYSTKICH oferowanych wersjach i że zalecają doposażenie w BLE jeszcze.

Dla ciekawostki dodam, że z jednego salonu otrzymałem info, że... nie, w nowej RAV4 NIE ma fabrycznego autoalarmu (!)
I to tyle na temat wiedzy i jakości obsługi w niektórych salonach Toyoty w Polsce  :laugh:

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #687 dnia: 12 Maja 2026, 13:29:01 »
Aaa, ja to w ogóle mam wrażenie, że Lexus jest trochę na siłę "primium" - bebechy bardziej toyotowe, wykończenia bardziej "luksuśne"...
Nie widzę do końa uzasadnienia do aż takiej różnicy cenowej w stosunku do tego, co oferują w Lexusie w porównaniu z Toyotami.
Zawracanie gitary tylko..
Zawsze tak było i dotyczy to pewnie większości marek premium.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #688 dnia: 12 Maja 2026, 13:31:20 »
Zobacz jaka jest różnica w USA, to w Polsce z tego się zrobiło takie dziwadło.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline luukkaas

• Prawie Toyot
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #689 dnia: 12 Maja 2026, 13:57:44 »
Cytat: janulka w Wczoraj o 13:15:35
Cytat: luukkaas w 06 Maja 2026, 13:05:14
Cytat: rip w 06 Maja 2026, 12:44:13
Dzisiaj dostałem takiego maila. Czy Wy też? Czy to coś oznacza, czy auto wyjechało z Mszczonowa?
A tak z ciekawości, kiedy dostałeś wiadomość, że samochód dotarł do Mszczonowa?

Panowie i Panie, zamawiający swoje Rav4 we wczesnej fazie przedsprzedaży - czy ktoś odebrał już swoją Rav4? Macie już jakieś konkretne terminy wyznaczone przez swój salon?
U mnie cisza a aplikacja "wisi" na Mszczonowie od prawie 2 tygodni.
info sprzed kilku godzin, że w tym tygodniu ma dojechać do salonu...czyli nadal czekamy...

Mógłbyś zdradzić jak długo auto czekało w Mszczonowie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl