Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125363 razy)

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1080 dnia: 04 Czerwca 2026, 21:26:32 »
nawet strona www zaktualizowała się do montażu.
Coool!
U mnie nadal "przetwarzanie".

Offline thebabayaha

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
« Odpowiedź #1081 dnia: 04 Czerwca 2026, 23:10:58 »
Coool!

U mnie od tygodnia się oficjalnie produkuje ( i w apce i na stronie).

Offline witekkw

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1082 dnia: 05 Czerwca 2026, 06:55:18 »
Coool!

Jak długo trwa "produkcja" u mnie od dwóch tygodni taki status

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1083 dnia: 05 Czerwca 2026, 07:20:54 »
To najkrótszy etap, i trwa fizycznie kilkanaście godzin do 2-3 dni jak wypadnie weekend.
Najczęściej jednak zmiana statusu na "pojazd opuścił fabrykę" pojawia się, gdy auto fizycznie jest już załadowane na statek, czyli długo po zakończeniu samej produkcji.

Co dokładnie masz w statusach apki i na stronie www?
Na stronie wydaje się być bardziej rozbudowana informacja o statusie zamówienia, choć ta apkowa ma być ponoć bardziej adekwatna co do faktycznych czasów i terminów.
Np w apce auto pojawia się jako "w produkcji" już w momencie zabukowania dla niego slotu produkcyjnego. Od tego momentu do fizycznej produkcji może minąć nawet miesiąc.
Ja otrzymałem ten status gdzieś chyba 23 maja, a produkcja (jak nic się nie wydarzy) będzie w czerwcu - może dziś, a może 30tego..

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1084 dnia: 05 Czerwca 2026, 07:26:50 »
Jeśli aż od tygodnia na www masz taki status, to pewnie lada moment będzie "pojazd opuścił fabrykę", a samo autko pewnie już na placu przy statku. Super se masz!

Offline witekkw

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Rav4
« Odpowiedź #1085 dnia: 05 Czerwca 2026, 08:21:24 »
To najkrótszy etap, i trwa fizycznie kilkanaście godzin do 2-3 dni jak wypadnie weekend.
Najczęściej jednak zmiana statusu na "pojazd opuścił fabrykę" pojawia się, gdy auto fizycznie jest już załadowane na statek, czyli długo po zakończeniu samej produkcji.

Co dokładnie masz w statusach apki i na stronie www?
Na stronie wydaje się być bardziej rozbudowana informacja o statusie zamówienia, choć ta apkowa ma być ponoć bardziej adekwatna co do faktycznych czasów i terminów.
Np w apce auto pojawia się jako "w produkcji" już w momencie zabukowania dla niego slotu produkcyjnego. Od tego momentu do fizycznej produkcji może minąć nawet miesiąc.
Ja otrzymałem ten status gdzieś chyba 23 maja, a produkcja (jak nic się nie wydarzy) będzie w czerwcu - może dziś, a może 30tego..

W apce mam "trwa produkcja" i dostałem maila o zmianie statusu, a na stronie "Przetwarzanie zamówienia"

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1086 dnia: 05 Czerwca 2026, 16:38:13 »
W apce mam "trwa produkcja" i dostałem maila o zmianie statusu, a na stronie "Przetwarzanie zamówienia"
Na www "przetwarzanie..." oznacza produkcję potwierdzoną przez fabrykę: auto otrzymało slot produkcyjny- jest wszystko do jego wyprodukowania. Skoro tak jest od 2 tyg, to prawie pewne, że faktyczna produkcja będzie w czerwcu.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1087 dnia: 05 Czerwca 2026, 16:47:10 »

Offline rip

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1088 dnia: 06 Czerwca 2026, 00:24:48 »
Ufff.... dzisiaj odebrałem. Auto od miesiąca w Polsce i po 5 tygodniach w końcu dojechało i gotowe  - ale już nie narzekam. Auto dobrze przygotowane, całe zamówienie skompletowane, dealer się spisał.
Hak fajny, łatwo wpiąć i wypiąć, gniazdo opuszczane i chowane. Trochę słabe, że jest zaślepka haka, w poprzednim haku w RAV (firmy GDV) była klapka, która się sama zamykała otwór. IMO jeśli ktoś rozważa zakup fabrycznego haka przy zamówieniu to w tej cenie nie ma się co zastanawiać - cena bardzo dobra.
Bagażnik dachowy - teraz jest plastikowy kluczyk (ciekawe jak z trwałością) do otwarcia maskownicy. Pod spodem system beznarzędziowy do montażu do relingów.

rav4

Offline Bierut

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1089 dnia: 07 Czerwca 2026, 08:54:28 »
Poszedłem sobie do salonu Toyoty by pooglądać RAV4. I już wiem jedno … znowu nie kupię RAV4. Piszę znowu, bo w 2019 roku też tam byłem z zamiarem zakupu poprzedniej wersji. Po jazdach próbnych (zwłaszcza na ekspresówce) zamówiłem … Camry. I teraz po 7 latach patrząc na wykonanie wnętrza już nawet nie chce mi się nią jeździć. Nie zniósłbym widoku tej tandety. Jak to możliwe że w takiej cenie można oferować taką jakość? Powtarzam, że punktem porównania jest Camry z 2019 roku. Problem się pogłębił bo w właśnie odbyłem jazdy najnowszymi Teslami 3 i Y. Tak powinno wyglądać wnętrze i wyciszenie za 200 tyś. PLN. W mojej opinii honor Toyoty ratuje obecnie … CHR+. Dlaczego Ravka tak nie wygląda w środku? Dlaczego Toyota nadal nie postarała się o dobre wyciszenie?
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2026, 09:06:55 wysłana przez Bierut »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #1090 dnia: 07 Czerwca 2026, 13:34:17 »
Dopóki  lecą na swojej fali "bezawaryjności" i się dobrze  sprzedają to nic poprawiać nie będą !

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1091 dnia: 07 Czerwca 2026, 14:49:29 »
Dopóki  lecą na swojej fali "bezawaryjności" i się dobrze  sprzedają to nic poprawiać nie będą !
Problem dzisiejszej motoryzacji jest taki że oni nie jadą tak jak napisałeś na fali "bezawaryjności" tylko są bezawaryjni w opcjach hybrydowych.
Co do tandety to gryzie w oczy ale kwestia tego z czym porównasz i w jakich segmentach zainteresowań.

Kolega wyżej wspominał o Tesli i zgadza się ale jak przejdziesz do np.tego że w tą zimę każda jazda wymagała planowania trasy a najlepiej jak w domu byłby sachód hybrydowy to już tak różowo nie było.
U kolegi Volvo elektryczne za 200k.pln.robiło 120km.na jednym ładowaniu o czym producent nie informował prospekcikach a co jest max porażką.

Tak naprawdę my możemy się tu głowic na fali czego jedzie Toyota a oni śledzą każdy ruch kierowcy, znają jego PESEL wiedzą jak jeździ, czego używa na podstawie tego tworzona jest jakaś oferta co jak widać na tą chwilę sprawdza się bardzo dobrze.

Uważam że jedyną zmienną która zaskoczy ten koncern są auta z Chin które dadzą im sporo do myślenia i ewentualnie zmiszą do zmian.

Albo koleżanka konfigurowała audi Q3 w opcji 1,5 TSI z dq200 skończyło się na 270k.pln.i...skrzynia biegów na poszczególne elementy ma gwarancję skróconą do 20k.km.!!! a w mieście uzyskanie 50k.km.to pewnie z 10k.pln.serwisu samej skrzyni poza ASO !!!

I tak można pisać i pisać jak wszędzie jest gitara tylko źle w Toyotach.
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2026, 14:57:20 wysłana przez ledziu »

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #1092 dnia: 07 Czerwca 2026, 15:58:15 »
Uważam że jedyną zmienną która zaskoczy ten koncern są auta z Chin które dadzą im sporo do myślenia i ewentualnie zmiszą do zmian.
Ale do tego potrzeba paru lat.
Chińczycy dają dłuie gwarancje, ale na naprawy też czeka się długo.
Znajomy w Belgii wynajmuje BYD, płaci miesięcznie całkiem sporo. Raz mu samochód nie odjechał spod domu i następnego dnia przywieźli mu na lawecie nowy, a uszkodzony zbarai lawetą z powrotem. Za coś takiego można płacić. Sprawdziłem u nas w Polsce.
Wynajem długoterminowy na 36 miesięcy, BYD SEAL 6 DM-i TOURING Comfort 212KM HYBRYDA, to około 2 tys  do 2,2 tys miesięcznie przy przebiegach 10 tys km rocznie (taniej) lub 20 tys km rocznie (drożej). To daje 72 tys. za trzy lata wynajmu, włączając w to ubezpieczenie.
Bardzo przyzwoita oferta jak na samochód za 200 tys zł.
Oczywiście prywatnie bym nie wziął, ale wynajem rozliczany w kosztach firmy to już inna bajka. Wielu moich kolegów już z takiej opcji korzysta w Polsce, przy działalności jednoosobowej w usługach.
« Ostatnia zmiana: 07 Czerwca 2026, 16:03:57 wysłana przez Glider »

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1093 dnia: 08 Czerwca 2026, 08:18:06 »
No, to ja się też w końcu doczekałem:

3.03.26 - zamówienie u dealera RAV4 2026 PHEV Executive Avant-garde Bronze bez panoramy z terminem odbioru na lipiec.
25.05.26 - potwierdzenie przez fabrykę slotu produkcyjnego na czerwiec '26
08.06.26 - rozpoczęcie fizycznej produkcji.

Najoptymistyczniejszy scenariusz dostawy, to wg Gemini, 78 dni.
Żadnych szans na odbiór w lipcu. Sierpień (ostatnie zapewnienie dealera) jak widać też odpada.

W którym momencie można pytać o nr VIN  u dealera?
Jak wjedzie na statek? Dealer wie, którym to statkiem płynie?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1094 dnia: 08 Czerwca 2026, 09:26:38 »
Dealer nie poda ci, a raczej nie powinien podać ci VINu dopóki auto nie będzie u niego, gotowe do wydania.

Sent from my iPhone using Tapatalk
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl