Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125365 razy)

Offline thebabayaha

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1095 dnia: 08 Czerwca 2026, 11:55:44 »
U mnie rozpoczęcie produkcji jest zakończone, teraz pojazd opuścił fabrykę. Jak można sprawdzić na który prom orientacyjnie trafia auto?

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1096 dnia: 08 Czerwca 2026, 12:15:10 »
U mnie rozpoczęcie produkcji jest zakończone, teraz pojazd opuścił fabrykę. Jak można sprawdzić na który prom orientacyjnie trafia auto?
Ponoć dealer widzi tę informację.

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #1097 dnia: 08 Czerwca 2026, 13:10:41 »
Poszedłem sobie do salonu Toyoty by pooglądać RAV4. I już wiem jedno … znowu nie kupię RAV4. Piszę znowu, bo w 2019 roku też tam byłem z zamiarem zakupu poprzedniej wersji. Po jazdach próbnych (zwłaszcza na ekspresówce) zamówiłem … Camry. I teraz po 7 latach patrząc na wykonanie wnętrza już nawet nie chce mi się nią jeździć. Nie zniósłbym widoku tej tandety. Jak to możliwe że w takiej cenie można oferować taką jakość? Powtarzam, że punktem porównania jest Camry z 2019 roku. Problem się pogłębił bo w właśnie odbyłem jazdy najnowszymi Teslami 3 i Y. Tak powinno wyglądać wnętrze i wyciszenie za 200 tyś. PLN. W mojej opinii honor Toyoty ratuje obecnie … CHR+. Dlaczego Ravka tak nie wygląda w środku? Dlaczego Toyota nadal nie postarała się o dobre wyciszenie?
Daj pan spokój, to jest żenada, dosyć, że połowa samochodu to recycling poprzedniej wersji, to jego główne bolączki zostały zaledwie tylko liźnięte. Pamiętam jak w 2021 przesiadałem się z Tiguana (model który powstał w 2016) do RAV4, to było jak zderzenie ze ścianą pod względem wykończenia, użytych materiałów, infotainment i komfortu akustycznego. Żona była w totalnym szoku. Dzisiaj minęło 10 lat odkąd Tiguan zjechał z taśmy produkcyjnej, a wszystko na co było Toyotę stać, to odgrzewany kotlet. Jedyne co mnie trzyma przy tym aucie to relatywna bezawaryjność i niska utrata wartości. W innym przypadku już dawno jeździłbym Teslą Y.

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #1098 dnia: 08 Czerwca 2026, 14:24:08 »
trzeba sobie samemu wydedukować... to jest instrukcja jak to zrobić...⬇️ dotyczy lexusa, ale taki sam algorytm dot. toyoty...
http://www.lexus-forum.pl/viewtopic.php?t=39529

ps. wieczorem postaram się pobawić i coś podpowiem bo swoje wytypowaliśmy w 100%...  :laugh:

Offline thebabayaha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1099 dnia: 08 Czerwca 2026, 16:52:47 »
Dzięki @andizy!!

Znalazlem cos ciekawego.

Na stronie toyota jak szukacie statusu auta, w przeglądarce prawym przyciskiem otwórzcie "Inspect"

1. przejdźcie do zakładki Network/Siec
2. przeladujcie stronę
3. poszukajcie w callach (po lewej stronie) numeru zamówienia
4. Potem podgląd i:

"orderDetails": {
        "urn": "numer urn",
        "vin": "vin samochodu",
        "orderId": "numer zamówienia",
        "vehicleModel": "RAV4",
        "vehicleExternalColor": "2TB Imperial Red/Eclipse Black",
        "engine": "2.5L Plug-in Hybrid",
        "transmission": "e‑CVT",
        "modelCode": "RA",
        "imageUrl": "https://images.toyota-europe.com/pl/product-token/35040260-b14b-4075-b21a-20d98e4cd449/vehicle/99021/width/600/height/300/padding/0/exterior-03_2TB.png",
        "stopped": false
    }

Moj vin jest poprawny aczkolwiek nie pokazuje z którego roku jest auto :)
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2026, 16:55:08 wysłana przez thebabayaha »

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1100 dnia: 08 Czerwca 2026, 18:25:50 »
Dzięki @andizy!!

Znalazlem cos ciekawego (...)
Dzięki. Moje jeszcze nie powstało, to nie ma VIN. A te dane nie są przypadkiem widoczne po zwykłym kliknięciu w zamówieniu na szczegóły samochodu?

Offline Baldi

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #1101 dnia: 08 Czerwca 2026, 19:22:50 »
A ja mam pytanie gdzie Wy macie te wszystkie informacje o przebiegu produkcji, transportu, clenia itp.? Ja logując się na stronie Toyoty w zamówieniach na nowy samochód widzę pustkę.

Offline thebabayaha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1102 dnia: 08 Czerwca 2026, 19:50:08 »
Dealer musi ci podpiąć zamówienie pod maila.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1103 dnia: 08 Czerwca 2026, 20:04:43 »
trzeba sobie samemu wydedukować... to jest instrukcja jak to zrobić...
Dzięki za zaangażowanie.
Może sami napiszecie tu instrukcję, jak to sprawdzić czy dedukować?
Przeleciałem podlinkowany wątek i mnie przerosło...
Będzie, jak będzie. W sumie nie mam na to żadnego wpływu.
Wakacje sobie już poprzestawiałem - i tak nie dojedzie na czas.

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1104 dnia: 08 Czerwca 2026, 23:04:41 »
Najoptymistyczniejszy scenariusz dostawy, to wg Gemini, 78 dni.
Żadnych szans na odbiór w lipcu. Sierpień (ostatnie zapewnienie dealera) jak widać też odpada.
niekoniecznie... statek UNDINE HIGHWAY który wypłynął z Nagoi 19 maja spodziewany jest w Bristolu 27 czerwca, w Zeebrugge pewnie jakieś dwa dni później więc to nie jest 78 dni... z Zeebrugge wyjeżdżają niemalże natychmiast więc w lipcu będą do odbioru...
trzeba sobie samemu wydedukować... to jest instrukcja jak to zrobić...
Dzięki za zaangażowanie.
Może sami napiszecie tu instrukcję, jak to sprawdzić czy dedukować?
Przeleciałem podlinkowany wątek i mnie przerosło...
o nie... korzystam z tego co tam napisano i to działa więc nie mam co tu dopisywać...  to trochę zabawa i wróżenie z fusów, ale mimo wszystko z dużą dozą prawdopodobieństwa...
Dzięki @andizy!!
na razie nie ma za co...  ale póki co na stronie portu Bristol nie ma statku, który mógłby być tym z Twoją RAVką - on może pojawić się za kilka dni więc będę trzymać rękę na pulsie i w razie wytypowania wrzucę linka do śledzenia statku... port Nagoya w planie pokazuje, że statki w kierunku Europy wypływają w piątki więc jeszcze chwila i też coś powinno się pojawić... jakby co dam znać... :cool:
« Ostatnia zmiana: 08 Czerwca 2026, 23:07:11 wysłana przez andizy »

Offline thebabayaha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1105 dnia: 08 Czerwca 2026, 23:19:03 »
Mi wychodzi że Rav płynie albo DIGNITY LEADER albo VELA LEADER

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1106 dnia: 08 Czerwca 2026, 23:42:20 »
Mi wychodzi że Rav płynie albo DIGNITY LEADER albo VELA LEADER
raczej nie, bo one są w drodze od 5 i 7 czerwca... ale póki nie pojawi się na stronie https://www.bristolport.co.uk/shipping/forward-movements/?ab=1780950940 statek, który przypłynie z Sagunto a następny port to Zeebrugge to trudno będzie coś wymyśleć... a taki póki co to jedynie Undine Highway, ale on już płynie od 19 maja... trzeba czekać...

Offline janulka

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 2026
« Odpowiedź #1107 dnia: 09 Czerwca 2026, 13:13:04 »
Cześć,
jeżdzę sobie już jakieś 3 tygodnie nową RAV4 i stwierdziłem, że podzielę się swoimi przemyśleniami na inne tematy niż te które cały czas przewijają się na forum.
Pierwsza rzecz - wygłuszyłem wszystkie drzwi (bardzo prosty demontaż boczków) oraz wnękę bagażnika na koło zapasowe i temat wyciszenia auta uważam za zamknięty. To był główny powód hałasu w kabinie. Teraz jest super. Porównanie mam bezpośrednie z Volvo XC60. Uważam, że po tym zabiegu mam bardzo zbliżony poziom (koszt materiałów to ok 400zł).

Druga rzecz - audio w wersjach w których nie można było dokupić JBL (czyli np: wersja Style) - polecam dokupienie procesora dzwięku który wpina się za radiem fabrycznym (też banalna operacja zajmująca nie więcej niż 15 minut). Ja kupiłem Axton a544dsp i po zamontowaniu i ustawieniu jestem w szoku ile można uzyskać z fabrycznych głośników. Okazuje się że nawet bas w okolicach 40-50hz śmiało z nich wychodzi. Bez żadnych zniekształceń, charczenia itd. Oczywiście tylko pod warunkiem wykonania wygłuszenia drzwi (koszt 999zł)

Trzecia rzecz - mam doświadczenie z jazdy hybrydami, w tym najnowszej corolli która ma hybrydę 5 generacji i przynam szczerze, że sposób zestrojenia nowego układu w Rav4 bije wszystko na głowę. Przy normalnym użytkowaniu w cyklu miejski i podmiejskim silnik spalinowy włącza się głównie jako generator i na tak niskich obrotach, że jest to praktycznie niesłyszalne. Jedynie przyspieszenia typu kick down powodują głośniejszą pracę na wyższych chwilowych obrotach. W corolli silnik był znacznie znacznie częściej słyszalny. Super. Przyspieszenie i reakcja na gaz z prędkościach miastowych - wzorowa.

Jeśli chodzi o plastiki w środku. Ja myślę, że firma chciała po prostu jakoś zróżnicować i zredukować kanibalizowanie Lexusa NX przez Rav4. Na jej korzyść oprócz wykończenia wnętrza jest aktualnie wszystko !!! To co na plus to naprawdę bardzo dobre spasowanie i zero skrzypienia trzeszczenia itd. totalna cisza z kabiny na nierównościach itd. Ja uważam że wnętrze nowej Rav ma swój styl - męski, lekko terenowy i surowy. Mi się podoba.

Bardzo fajne i komfortowe auto - zwłaszcza po wygłuszeniu. Drogie - tak. I niech tak będzie (byle Toytota też trzymała ceny w kolejnych latach i nie stosowała patologicznych rabatów rodem z BMW, VAG i innych) a marudzący niech kupują chińczyki.

Offline rambo8

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1108 dnia: 09 Czerwca 2026, 15:00:56 »
Cześć,
jeżdzę sobie już jakieś 3 tygodnie nową RAV4 i stwierdziłem, że podzielę się swoimi przemyśleniami na inne tematy niż te które cały czas przewijają się na forum.
Pierwsza rzecz - wygłuszyłem wszystkie drzwi (bardzo prosty demontaż boczków) oraz wnękę bagażnika na koło zapasowe i temat wyciszenia auta uważam za zamknięty. To był główny powód hałasu w kabinie. Teraz jest super. Porównanie mam bezpośrednie z Volvo XC60. Uważam, że po tym zabiegu mam bardzo zbliżony poziom (koszt materiałów to ok 400zł).

Hej
Mógłbyś dać więcej info? Chętnie też podziałam

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1109 dnia: 09 Czerwca 2026, 15:02:26 »
Cześć,

Druga rzecz - audio w wersjach w których nie można było dokupić JBL (czyli np: wersja Style) - polecam dokupienie procesora dzwięku który wpina się za radiem fabrycznym (też banalna operacja zajmująca nie więcej niż 15 minut). Ja kupiłem Axton a544dsp i po zamontowaniu i ustawieniu jestem w szoku ile można uzyskać z fabrycznych głośników. Okazuje się że nawet bas w okolicach 40-50hz śmiało z nich wychodzi. Bez żadnych zniekształceń, charczenia itd. Oczywiście tylko pod warunkiem wykonania wygłuszenia drzwi (koszt 999zł)

Trzecia rzecz - mam doświadczenie z jazdy hybrydami, w tym najnowszej corolli która ma hybrydę 5 generacji i przynam szczerze, że sposób zestrojenia nowego układu w Rav4 bije wszystko na głowę. Przy normalnym użytkowaniu w cyklu miejski i podmiejskim silnik spalinowy włącza się głównie jako generator i na tak niskich obrotach, że jest to praktycznie niesłyszalne. Jedynie przyspieszenia typu kick down powodują głośniejszą pracę na wyższych chwilowych obrotach. W corolli silnik był znacznie znacznie częściej słyszalny. Super. Przyspieszenie i reakcja na gaz z prędkościach miastowych - wzorowa.

Jeśli chodzi o plastiki w środku. Ja myślę, że firma chciała po prostu jakoś zróżnicować i zredukować kanibalizowanie Lexusa NX przez Rav4. Na jej korzyść oprócz wykończenia wnętrza jest aktualnie wszystko !!! To co na plus to naprawdę bardzo dobre spasowanie i zero skrzypienia trzeszczenia itd. totalna cisza z kabiny na nierównościach itd. Ja uważam że wnętrze nowej Rav ma swój styl - męski, lekko terenowy i surowy. Mi się podoba.

Bardzo fajne i komfortowe auto - zwłaszcza po wygłuszeniu. Drogie - tak. I niech tak będzie (byle Toytota też trzymała ceny w kolejnych latach i nie stosowała patologicznych rabatów rodem z BMW, VAG i innych) a marudzący niech kupują chińczyki.
Dzięki, że Ci się chciało napisać, H.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl