Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125365 razy)

Offline Viandinea

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-HR Tokyo PHEV
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1395 dnia: 03 Lipca 2026, 13:20:40 »
Oj będą musieli ;)
Uroki kupowania nowego modelu. Wyjdzie kolejny rok modelowy będzie poprawione lub nie ;)

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1396 dnia: 03 Lipca 2026, 23:09:01 »
Czy w nowej Ravce 2026 jest już ten system ESS (adaptacyjne światła hamowania)?
Niby od lipca nie będzie można zarejestrować bez tego..
W folderach, cennikach i instrukcji cisza o tym.
Jest tylko mowa o starym już EBS, czyli mryganiu awaryjnymi w razie gwałtownego hamowania.
Robi to samo, ale to nie to, co w dyrektywie..

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #1397 dnia: 03 Lipca 2026, 23:20:05 »
Światła stopu blyskają podczas hamowania awaryjnego
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 VI
« Odpowiedź #1398 dnia: 04 Lipca 2026, 09:11:36 »
Nie hamowałem jeszcze tak gwałtownie, żeby to sprawdzić. Pojawia się natomiast komunikat na ekranie o zbliżającym się pojeździe z tyłu. Pomimo dwóch wad nowej RAV4, które wymieniłem auto ma zdecydowanie więcej zalet. Tyle było narzekania na beznadziejną jakość wykonania wnętrza, a okazuje się, że spasowanie robi wrażenie. Najlepszym sprawdzianem jakości wykonania wnętrza jest jazda samochodem po kostce brukowej. Można znaleźć jeszcze takie ulice. Okazuje się, że jadąc po takiej nawierzchni jest cicho i nic nie trzeszczy. Zobaczymy, jak będzie po przejechaniu większej ilości kilometrów, ale na razie ogromne pozytywne zaskoczenie pod tym względem.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1399 dnia: 04 Lipca 2026, 09:21:42 »

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1400 dnia: 04 Lipca 2026, 09:28:00 »
Szkoda, że wszędzie testują wersję GR Sport, która sprzedaje się zdecydowanie gorzej w porównaniu do innych wersji. Pytałem w salonie i liderami zamówień są Style i Executive. Co z tego, że mówi o średnim spasowaniu przy dotykaniu rękoma. Chyba ważniejsze jest to, że podczas jazdy jest cisza. Miałem już niejeden samochód nawet marki premium, który wnętrze miał wykonane ze świetnych materiałów, a wystarczyło wjechać na nierówności na drodze i zaczęło się trzeszczenie.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2026, 09:43:38 wysłana przez tomekgolf »

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1401 dnia: 04 Lipca 2026, 11:19:39 »
Ktoś jeszcze wierzy w uczciwość testujących cokolwiek otrzymanego za darmo od producenta do testów?

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1402 dnia: 04 Lipca 2026, 12:27:01 »
To samo tyczy się podłokietnika w którego Pertyn uderzał łokciem i mówił, że jest to niedopuszczalne w takim aucie. W rzeczywistości ten podłokietnik w ogóle nie hałasuje podczas jazdy. Jest kompletna cisza. Kto normalny będzie walił łokciem w podłokietnik? Tak to już jest z tymi dziennikarzami. Każdy gada coś innego i czasami mają rację, a czasami gadają głupoty. Mimo wszystko staram się oglądać bardzo dużo testów, bo to lubię. A czy prawdą jest to co testujący mówią, to już inna kwestia.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1403 dnia: 04 Lipca 2026, 14:39:55 »
Najlepiej sprawdzić samemu i to jak szczyt zainteresowania minie i będzie można pożyczyć np. na weekend.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1404 dnia: 04 Lipca 2026, 15:20:17 »
To samo tyczy się podłokietnika w którego Pertyn uderzał łokciem i mówił, że jest to niedopuszczalne w takim aucie. W rzeczywistości ten podłokietnik w ogóle nie hałasuje podczas jazdy. Jest kompletna cisza.

Kto normalny będzie walił łokciem w podłokietnik?
Eee, np ja?

Ludzie są różni.
I umysłowo i fizycznie.
Tu wszyscy jęczą, jak to sobie kolanko obijają o konsolę środkową.
Ja nie mam tego problemu, a długi jestem.
Za to siedzę tak, że łokieć prawy w aucie mam ciut niżej, niż te podłokietniki.
(Tak, grabie - jak to grabie - też długie mam ;)  )
Zawsze jeżdżę z uniesionym i w ogóle z tego nie korzystam, bo właśnie bym w to łokciem ciągle walił.

Na jeździe testowej na szczęście wyszło, że spokojnie mogę fotel tak unieść, by łokieć był z centymetr nad podłokietnikiem w trakcie jazdy, ale i tak okresowo np. przy manewrowaniu czasem się o to oprę lub stuknę no i wtedy... no, grzechocze jak szlag!
Nie wiem.. na stałe to obrócę w tryb tacki i tyle.

A jak to się odwróci, to ta wyściółka działa amortyzująco i to nie klika?
Te paściarskie ostrzeżenie, by tego nie jeść, można łatwo i czysto odkleić?

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1405 dnia: 04 Lipca 2026, 16:20:18 »
Ktoś jeszcze wierzy w uczciwość testujących cokolwiek otrzymanego za darmo od producenta do testów?
To jest problem amatorów dzisiejszego świata w odbiorze rzeczywistości. Już nieraz było pisane o tym czyli sztucznym kreowaniu problemów/mody/potrzeb itd. czyli lemingi i sterowanie nimi.
A bloger/jutuber musi na czymś zarabiać. 

Potem to wszystko znajduje podatny grunt w innych miejscach internetu np. forum, jest kolejny raz przerabiane i dostosowywane do potrzeb konkretnych forumowiczów.

W ten sposób 5 osób na krzyż tworzy nową rzeczywistość a reszta temu ulega.

Eee, np ja?

Ludzie są różni.
I umysłowo i fizycznie.
Tu wszyscy jęczą, jak to sobie kolanko obijają o konsolę środkową.
Ja nie mam tego problemu, a długi jestem.
Za to siedzę tak, że łokieć prawy w aucie mam ciut niżej, niż te podłokietniki.
(Tak, grabie - jak to grabie - też długie mam �  )
Zawsze jeżdżę z uniesionym i w ogóle z tego nie korzystam, bo właśnie bym w to łokciem ciągle walił.

Patrz @Henio tylko że Ty nie udowadniasz nikomu jak Tojota jest beznadziejna bo Twoje łokcie są akurat na innej wysokości niż większości kierowców ba chyba nie walisz specjalnie w podłokietnik żeby coś udowodnić.
A tu co się odbywa ? Niemalże każdy pretekst jest dobry żeby narzekać, szydzić, psioczyć.
A zadaj pytanie naszym głównym malkontentom co proponują w zamian ? Które auto należy do tych idealnych ? Co proponują ?

Robię sobie takie rozeznanie wśród osób które już mają RAV4 26r albo nimi jechały podczas prób przed zakupem i jakoś nikt nie narzeka na fatalne plastiki albo wyciszenie pomimo tego że zazwyczaj testują kilka aut różnych marek przed zakupem.

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1406 dnia: 04 Lipca 2026, 16:55:57 »
sprzedaz aut czerwiec i po pol roku . jest plik pdf z pelnymi danymi. najwiekszy spadek lexus. toyota tez w dol przy rosnacym ogolnie rynku.
https://www.samar.pl/rynek-w-liczbach/rejestracje-nowych-samochodow-osobowych-i-dostawczych-2026-2026
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2026, 17:08:09 wysłana przez Piwo »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1407 dnia: 04 Lipca 2026, 18:07:54 »
To samo tyczy się podłokietnika w którego Pertyn uderzał łokciem i mówił, że jest to niedopuszczalne w takim aucie. W rzeczywistości ten podłokietnik w ogóle nie hałasuje podczas jazdy. Jest kompletna cisza. Kto normalny będzie walił łokciem w podłokietnik? Tak to już jest z tymi dziennikarzami. Każdy gada coś innego i czasami mają rację, a czasami gadają głupoty. Mimo wszystko staram się oglądać bardzo dużo testów, bo to lubię. A czy prawdą jest to co testujący mówią, to już inna kwestia.
Ktoś kto nie wiem, czasem prowadzi 2 rękami a czasem jedną? No powiedzieć że każde położenie ręki na podłokietniku wywołujące plastikowy dźwięk to nie jest wada to niezłe zakrzywianie rzeczywistości. Szczególnie że to jest po nic, bo co zmienia przerzucenie go na drugą stronę? I tak jest twardy jak jasna cholera można go wykorzystać dosłownie do tych samych celów stolikowych po obu stronach. Z resztą kto się tak wygina z tunelem środkowym blokującym nogi w konkretnej pozycji.

Żyjemy w Polsce, znaleźć kogoś kto kupił auto za ćwierć bańki i byłby w stanie narzekać na zakup a nie mówić jaka to jest bajka to ze świecą szukać. Sąsiad jeszcze by nie był zazdrosny, tak nie można. Z resztą Toyoty kupują ludzie którzy a)Muszą, bo nie mają wyboru
b) są głusi i nie mają jakiegokolwiek zmysłu estetyki czy chęci przebywania w przyjemnym miejscu
c) nie mają problemu z wywaleniem kolejnych 7-10k za antykorozje.

Nie znam ani jednego kierowcy który dostając nowe kombi z firmy cieszy się na widok Toyoty Corolli. Bliski kolega przesiadł się z Passata i jest taki ból że innego tematu że mną nie porusza od blisko pół roku.
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2026, 18:15:02 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1408 dnia: 04 Lipca 2026, 19:12:51 »
Może jakby przesiadł się do nowej camry ból byłby mniejszy. Ja też miałbym ból jakbym przesiadał się z passata do golfa czy polo.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1409 dnia: 04 Lipca 2026, 20:10:26 »
Najbardziej narzeka na dynamikę wyprzedzania, głośność i mały zbiornik paliwa przez co jest stratny bo był benefit jednego baku w miesiącu dla pracownika ;)

No nie dziwię się jak im kupili Comforty 1.8 gdzie jedzą po Polsce z góry na dół praktycznie codziennie. 
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl