Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125363 razy)

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 VI
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1500 dnia: 14 Lipca 2026, 12:11:52 »
To widzę, że się działo. Staram się obiektywnie oceniać samochody, którymi jeżdżę. A że zmieniam je często, to mam o czym pisać. Różni ludzie piszą na forach i to forum też jest tego przykładem. Brakuje osób, które chcą merytorycznie podyskutować na temat samochodów. Na YouTube jest jeszcze gorzej i jak czyta się niektóre wypowiedzi pod testami aut, to brak słów. Na szczęście jestem już w takim wieku, że trudno mnie sprowokować i wytrącić z równowagi. Uczę też tego swoich dzieci. Pewnie raz w tygodniu napiszę coś na temat nowej RAV4, żebyście mieli informację na bieżąco, czy coś niepokojącego dzieje się z autem.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1501 dnia: 14 Lipca 2026, 12:54:54 »
;) ja podobnie tyle, że staram się jeździć moimi autami dłużej, co najmniej 7..10 lat.
np. obecną RAVką XA50 odebraną w grudniu 2020 jeżdżę już 5,5 roku i przejechałem 105 tys. km ale jak na razie mi się jeszcze nie znudziła.

Offline pimar26

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1502 dnia: 14 Lipca 2026, 13:57:17 »
czy docieraliście w jakiś specjalny sposóɓ silniki? Chodzi mi np. o włączajie trybu, w którym silnik będzie jak najwięcej  pracował, nie przekraczając pewnej prędkości, żeby go nie wysilać itp. Czy wymienialiście olej prze interwałem serwisowym?
Kupiłem sobie PHEVa i myślę sobie, że im więcej będę jeździł na prądzie tym dłużej będę docierał silnik. Czasamu lubię sobie mocniej wcisnąć pedał gazu i trochę obawiam się czy nie wpłynie to negatywnie na kondycję silnika. Dlatego planuję pojeździć kilka razy w trasę, żeby spalinówka popracowała jak najwięcej na początku.

Offline pimar26

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1503 dnia: 14 Lipca 2026, 14:06:55 »
Stare dzieje ;)
Zacne toczyły się tu na TK boje. ;)

czasami rzeczywiście mam wrażenie, jest tu na forum kilku kolegów, dla których hejt na Toyotę jest sensem ich życia. Podziwiam ich zawzięcie. Rozumiem, że można nienawidzić kogoś, kto uwiódł mi żonę, przejechał ulubionego chomika w dzieciństwie, miał lepsze oceny ode mnie w podstawówce itp. ale darzyć nienawiścią markę samochodu?! Tak jakby ich życie wieczne zależało od ilości osób, którym obrzydzą samochód? Ja jeśli czegoś nie lubię to wypowiem się ewentualnie raz, dwa w temacie i zamykam rozdział. Widać, niektórym potrzeba hejtu, trollu jak powietrza.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1504 dnia: 14 Lipca 2026, 14:50:11 »
Rozumiem, że można nienawidzić kogoś, kto (...) miał lepsze oceny ode mnie w podstawówce
Jprdl...
PLONK

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #1505 dnia: 14 Lipca 2026, 15:11:14 »
Nie ma co roztrząsać.  Było,  minęło.
Lepiej skupić się na merytoryce i wzajemnej pomocy.  Po to jest to forum.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1506 dnia: 14 Lipca 2026, 15:24:33 »
To nie był hejt na Toyotę tylko na użytkownika forum.

Offline pimar26

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1507 dnia: 14 Lipca 2026, 18:19:38 »
Rozumiem, że można nienawidzić kogoś, kto (...) miał lepsze oceny ode mnie w podstawówce
Jprdl...
PLONK

Jprdl...
PLONK

Chyba nie dostrzegłeś sarkazmu...

Offline Karcz

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV 4 Executive
« Odpowiedź #1508 dnia: 14 Lipca 2026, 20:16:18 »
Wracając do RAV 4. Pytanie do posiadaczy-czy widget pogoda działa wam ? Obserwacja po aktualizacji softu kontrolka po prawej stronie przycisku sos losowo świeci na czerwono.

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #1509 dnia: 14 Lipca 2026, 20:41:01 »
widget pogoda działa jak chce czyli raz jest a raz nie ma... kontrolka SOS tylko raz na chwilkę zaświeciła na zielono - standardowo świeci na czerwono, ale ten problem będziemy rozwiązywać jak umówimy się na wymianę oleju...

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #1510 dnia: 14 Lipca 2026, 20:46:01 »
A ktoś z was z problemami z tym przyciskiem próbował wykonać połączenie? To w ogóle działa jeśli świeci się na czerwono?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #1511 dnia: 15 Lipca 2026, 09:13:49 »
czy docieraliście w jakiś specjalny sposóɓ silniki? Chodzi mi np. o włączajie trybu, w którym silnik będzie jak najwięcej  pracował, nie przekraczając pewnej prędkości, żeby go nie wysilać itp. Czy wymienialiście olej prze interwałem serwisowym?
Kupiłem sobie PHEVa i myślę sobie, że im więcej będę jeździł na prądzie tym dłużej będę docierał silnik. Czasamu lubię sobie mocniej wcisnąć pedał gazu i trochę obawiam się czy nie wpłynie to negatywnie na kondycję silnika. Dlatego planuję pojeździć kilka razy w trasę, żeby spalinówka popracowała jak najwięcej na początku.
Z instrukcji obsługi do Twojego modelu:
Docieranie samochodu Toyota

Przestrzeganie poniższych zaleceń pozwoli wydłużyć trwałość samochodu:
Przez pierwszych 300 km: unikać nagłego zatrzymywania się.
Przez pierwszych 800 km: nie holować przyczep.

Przez pierwsze 1000 km:
Nie jeździć z bardzo dużymi prędkościami.
Unikać gwałtownego przyspieszania.
Nie jeździć na zbyt niskim zakresie przełożeń.
Nie utrzymywać zbyt długo stałej prędkości jazdy.

Zanim kupiłem samochód, czy to Rav 4, czy teraz Teslę, to instrukcję przeczytałem w oczekiwaniu na auto. Jest tam wiele ciekawych informacji na temat samochodu i warto się zapoznać z wiadomościami tam zawartymi. Polecam.
« Ostatnia zmiana: 15 Lipca 2026, 09:16:20 wysłana przez apek »
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline pimar26

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1512 dnia: 15 Lipca 2026, 14:55:51 »

Zanim kupiłem samochód, czy to Rav 4, czy teraz Teslę, to instrukcję przeczytałem w oczekiwaniu na auto. Jest tam wiele ciekawych informacji na temat samochodu i warto się zapoznać z wiadomościami tam zawartymi. Polecam.
[/quote]

owszem,  instrukcja jest bardzo ważna i zamierzam ją przeczytać zanim dostanę swój samochód. Zwykle czynię tak z każdym nowym urządzeniem.
Czasami instrukcja jest niezbyt precyzyjna, zbyt ogólna. Np. nie wiem jak zastosować się do tego zapisu: "Nie jeździć na zbyt niskim zakresie przełożeń."?

Niemniej, bardzo ważny jest zbiór dobrych praktyk, który bardzo często uzupełnia instrukcję oraz doświadczenia użytkowników urządzenia, z których można wyciągnąć dużo ciekawych i przydatnych wniosków.

Zresztą, po to chyba powstały wszelkiego rodzaju fora, żeby wymieniać się informacjami.
« Ostatnia zmiana: 15 Lipca 2026, 15:05:18 wysłana przez pimar26 »

Offline Piwo

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #1513 dnia: 15 Lipca 2026, 20:00:29 »

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1514 dnia: 17 Lipca 2026, 08:21:32 »

Porównanie nowej i poprzedniej generacji RAV4 "na torze".

https://autoblog.spidersweb.pl/toyota-rav4-2026-pierwsza-jazda-tor-modlin

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl