Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125366 razy)

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1605 dnia: 27 Lipca 2026, 11:59:01 »
Premiera 1 września. Możliwość składania zamówień w grudniu. Premiera w polskich salonach też w grudniu. Odbiór pierwszych nowych egzemplarzy w kwietniu. Takie mam informacje na obecną chwilę.
Taki scenariusz jest dla Toyoty/Lexa nierealny..
 W ub. roku premiera ravki (prezentacja modelu) była w maju.
Polski oddział TCE informował przez dealerów, że zamówienia ruszają we wrześniu'25.
Końcem września dealerka informowała, że jest obsuwa i w październiku, góra w listopadzie.
Zamówienia ostatecznie ruszyły w styczniu a na phev dopiero w marcu.
Odbiory też się przesuwają.

Nie ma szans, nie dotrzymają tych obietnic.

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4 VI
« Odpowiedź #1606 dnia: 27 Lipca 2026, 12:03:28 »
@Andrzej1158 - pewnie, że można to nazwać FL, a nie nowym modelem. Lecz to nie będzie tylko delikatny FL, jak piszesz. Zmiany będą bardzo duże. Wnętrze ma wyglądać podobnie do nowego ES. Będzie nowa deska rozdzielcza, będzie nowy ekran centralny, będzie nowy infotainment i przede wszystkim będzie nowa generacja silnika hybrydowego, nowsza od tej z RAV4. Zagadką pozostaje moc silnika. O zmianach zewnętrznych nie piszę, ponieważ mają być one faktycznie kosmetyczne. Dlatego też ja nazywam NX bardziej nowym modelem, a nie FL.

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1607 dnia: 27 Lipca 2026, 12:11:29 »
Wiadomo czy produkcja zacznie się jeszcze w tym roku, czy już 2027?
nie pytałem o to. Ogólnie to nie chcą za dużo mówić na ten temat, ponieważ embargo obowiązuje do końca sierpnia.
@Henio - poczekajmy do września, kiedy zniosą embargo. Ja obstaję przy swoim

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1608 dnia: 27 Lipca 2026, 12:28:45 »
Systemy systemami, ale wolant dla mnie, to dyskwalifikacja.
Brak możliwości zmiany położenia rąk w trakcie jazdy.
Jedna, stała pozycja nie jest ergonomiczna.
Brak możliwości przełożenia choć na kilka minut dłoni na górną część wieńca lub "powieszenia" dłoni na dolnej części z łokciami przy korpusie, by odciążyć mięśnie k.g. na chwilę.
Tankowania prądu co 30-40 minut będą wybawieniem...
Bez problemu oprzesz nadgarstki czy dłonie nachwytem na górze wolantu jak i podtrzymasz go od spodu. Tak samo jak i kierowanie jedną ręką jest możliwe i w miarę bezpieczne.
Tankowanie na autostradzie wypada co około 2 godziny.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Andrzej1158

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-hr
« Odpowiedź #1609 dnia: 27 Lipca 2026, 18:36:31 »
@Andrzej1158 - pewnie, że można to nazwać FL, a nie nowym modelem. Lecz to nie będzie tylko delikatny FL, jak piszesz. Zmiany będą bardzo duże. Wnętrze ma wyglądać podobnie do nowego ES. Będzie nowa deska rozdzielcza, będzie nowy ekran centralny, będzie nowy infotainment i przede wszystkim będzie nowa generacja silnika hybrydowego, nowsza od tej z RAV4. Zagadką pozostaje moc silnika. O zmianach zewnętrznych nie piszę, ponieważ mają być one faktycznie kosmetyczne. Dlatego też ja nazywam NX bardziej nowym modelem, a nie FL.
Firma Lexus nazywa to liftem, więc nie widzę powodu żeby mieli kłamać i wprowadzać jednak nowy model. Jestem bardzo ciekaw tego liftingu, znając realia zmiany będą kosmetyczne, na prawdę nie liczyłbym na zbyt wiele. W każdym razie wiedziałem o tym, że będzie odświeżenie w przyszłym roku, lecz to nie był dla mnie argument żeby dłużej czekać, może dla kogoś ma to sens i sytuacja pozwala na czas oczekiwania na auto min rok. Obecny model NX jest dla mnie wystarczająco zaawansowanym autem, wszystko jest już sprawdzone i poprawione nie spodziewam się żadnych niespodzianek. Każda jazda tym autem to przyjemność dla mnie i mojej rodziny, a to jest najważniejsze. Pozdrawiam

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1610 dnia: 27 Lipca 2026, 20:28:10 »
Nowa deska rozdzielcza = duże zmiany

Jezus Maria co Toyota ludziom za krzywdę zrobiła. Chińczyk wydłuża rozstaw osi i nazywa to odświeżeniem a tu zrobią nową formę do deski i już rewolucja. Najśmieszniejsze że ten chińczyk to GAC-Toyota i ich Corolla na MY2026.

MG właśnie ogłosza promocje na HSa bo zaraz odświeżenie i sprzedają za 123k plus jeszcze finansowanie 3x33 1,99% albo 50/50 0%
Przypominam, rav4 180k, odbiór za rok i cena rośnie xD
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1611 dnia: 27 Lipca 2026, 23:03:50 »
Nowa deska rozdzielcza = duże zmiany

Jezus Maria co Toyota ludziom za krzywdę zrobiła
Oby tak dalej  :-)  miejmy nadzieję że nie pójdą w ślady konkurencji.
MG właśnie ogłosza promocje na HSa bo zaraz odświeżenie i sprzedają za 123k plus jeszcze finansowanie 3x33 1,99% albo 50/50 0%
Przypominam, rav4 180k, odbiór za rok i cena rośnie
A co Cię trzyma przed zakupem Chińczyka ?
Ja bym skorzystał na Twoim miejscu z oferty a potem przedstawił byś  nam swoje spostrzeżenia co do samego auta jak i serwisu. Zachęcam po co się męczyć  z Toyotą :-)
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2026, 23:12:10 wysłana przez ledziu »

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1612 dnia: 27 Lipca 2026, 23:26:35 »
Bo chce HB, TS lub Sedan a oni poprawnie ocenili nasz rynek i na teraz są tylko SUVy. Ergonomię też niestety pod nas jeszcze nie dopracowali, a to ważne jak się siedzi po 10h dziennie w tym fotelu.  Na teraz nastawiam się na Golfa HEV, Elantre, Nowego Civica, Corollę i może Camry ale to bardziej zachcianka. Z Chińczyków to mógłbym realnie tylko BYD Seal 6 DMI ale ma stare multimedia. MG 07 wygląda mega obiecująco ale czy się pojawi to kto wie. Czekam aż ktoś w końcu wprowadzi CarPlay Ultra żebym zawsze miał możliwość przejęcia wszystkich ekranów przez mój telefon, bardziej ufam Apple niż to że Toyota… wyda jakikolwiek update. Dla mojego usecase to ważna jest dobra dostępność części zamiennych i bezproblemowe ubezpieczenia komunikacyjne, nie ma co zaklinać rzeczywistości, Chińczycy tu nie wygrają z Toyota jeszcze dluuuuugo.
« Ostatnia zmiana: 27 Lipca 2026, 23:29:29 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1613 dnia: 28 Lipca 2026, 01:09:05 »
Tak w obu wariantach TSS 4.0 jest nowsze od LSS 3+,�  asystent głosowy Rav4 jest bardziej rozbudowany, Arene i karta NFC , no i zasięg Phev to 100 km. Należałoby zaczekać na NX 2027.
Chodzilo mi bardziej o to, czemu uwazasz, ze jest wieksza roznica na miedzy NX450h a RAV4 plugin niz miedzy NX350h a RAV4 HEV. Chodzi tylko o naped?
Dla mnie Rav4 Plugin ma nowszy napęd o większej mocy silnika elektrycznego na przodzie oraz calego systemu 309KM > 292 KM w NX, dzięki temu ma też normę spalin ponżej 50g/km, a więc zaliczanie do kosztów 150 000 zł . Ponadto Rav4 plugin ma większą baterię a więc zdecydowanie większy zasięg elektryczny od NX.
Rav4 plugin ma też boczne szyby akustyczne i zdecydowanie nowszy system chłodzenia i ogrzewania baterii
Ponadto różnica w cenie NX450h+ a NX350h  jest raczej niemożliwa do odzyskania., co w rav4 wydaje się wykonalne.
Natomiast Rav4 Hev traci przewagę opisaną dla wersji plugin. Pozostaje jedynie lwpsze multimedia Arene i systemy TSS4.0, podobny napęd , klucze cyfrowe NFC wobec minusów wspolnych dla Toyoty Rav4 hev i plugin czyli plastiki, komfort wnętrza, głośność. NX ma opony typu run flat bez zestawu naprawczego i brak możliwości dokupienia koła zapasowego i oczywiście schodzący model. Takie jest moje zdanie, oczywiście każdy ma swoją ocenę.
.

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1614 dnia: 28 Lipca 2026, 08:52:31 »
Firma Lexus nazywa to liftem, więc nie widzę powodu żeby mieli kłamać i wprowadzać jednak nowy model. Jestem bardzo ciekaw tego liftingu, znając realia zmiany będą kosmetyczne, na prawdę nie liczyłbym na zbyt wiele. W każdym razie wiedziałem o tym, że będzie odświeżenie w przyszłym roku, lecz to nie był dla mnie argument żeby dłużej czekać, może dla kogoś ma to sens i sytuacja pozwala na czas oczekiwania na auto min rok. Obecny model NX jest dla mnie wystarczająco zaawansowanym autem, wszystko jest już sprawdzone i poprawione nie spodziewam się żadnych niespodzianek. Każda jazda tym autem to przyjemność dla mnie i mojej rodziny, a to jest najważniejsze. Pozdrawiam
Przyjmijmy, że jest to FL. Nie mogę się jednak z Tobą zgodzić, że będą to zmiany kosmetyczne. Jeśli zmiany, które wymieniłem się potwierdzą, to dla mnie będą to bardzo duże zmiany. A najważniejszą z nich będzie 6 generacja silnika hybrydowego. Przypominam, że obecnie w NX jest 4,5. Moja nowa RAV4 pali mniej od NX i czuć różnicę pomiędzy tymi silnikami. RAV4 częściej przełącza się na silnik elektryczny. Jest to rozwiniecie 5 generacji hybrydy. Obecny Lexus NX jest bardzo dobrym samochodem i też jestem z niego zadowolony. Jednak gdybym ja był na Twoim miejscu, to zdecydowanie poczekałbym na model po FL. Chociażby dlatego, że obecnych Lexusów NX jeździ po drogach całe mnóstwo, a ja lubię nowości. Poza tym nowy model będzie Ci później łatwiej sprzedać. Pamiętam do dzisiaj jak 2 lata temu sprzedałem, jako jeden z pierwszych w Polsce przez cesję obecny model NX. Telefony się wtedy urywały. Trzeba poczekać jeszcze tylko miesiąc i wszystko będzie wiadomo o zmianach w nadchodzącym modelu.

Offline Andrzej1158

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: C-hr
« Odpowiedź #1615 dnia: 29 Lipca 2026, 07:20:59 »
Przyjmijmy, że jest to FL. Nie mogę się jednak z Tobą zgodzić, że będą to zmiany kosmetyczne. Jeśli zmiany, które wymieniłem się potwierdzą, to dla mnie będą to bardzo duże zmiany. A najważniejszą z nich będzie 6 generacja silnika hybrydowego. Przypominam, że obecnie w NX jest 4,5. Moja nowa RAV4 pali mniej od NX i czuć różnicę pomiędzy tymi silnikami. RAV4 częściej przełącza się na silnik elektryczny. Jest to rozwiniecie 5 generacji hybrydy. Obecny Lexus NX jest bardzo dobrym samochodem i też jestem z niego zadowolony. Jednak gdybym ja był na Twoim miejscu, to zdecydowanie poczekałbym na model po FL. Chociażby dlatego, że obecnych Lexusów NX jeździ po drogach całe mnóstwo, a ja lubię nowości. Poza tym nowy model będzie Ci później łatwiej sprzedać. Pamiętam do dzisiaj jak 2 lata temu sprzedałem, jako jeden z pierwszych w Polsce przez cesję obecny model NX. Telefony się wtedy urywały. Trzeba poczekać jeszcze tylko miesiąc i wszystko będzie wiadomo o zmianach w nadchodzącym modelu.
Zgodzę sie z tym, ze nowa Rav mniej spala, ma większe silniki elektryczne, i nowe sterowanie systemem hybrydowym, ale to moim zdaniem nie jest jakaś rewolucja, chyba bardziej jest nastawiona na jazdę miejską, wolę jednak więcej mocy i żywsze auto w trasie, a póki co z 1500km mam spalanie 6,5l więc uważam za świetny wynik a zdarzyło mi się pojechać znacznie powyżej prędkości dopuszczalnych. W 2022r testowałem NX i mam wrażenie, że wnieśli kilka poprawek, napęd mniej wyje przez co jest ciszej w kabinie.
Jak już pisałem wcześniej moje finanse nie pozwoliły by mi na zakup nowego modelu, szukałem rocznego auta po pierwszej stracie wartości, ponieważ chciałem auto dobrze doposażone, poza tym od lutego czekam na Rav i nie wyobrażam sobie czekac jeszcze kolejny rok na auto, mieliśmy CHR radzina plus dziecko i trochę nam było ciasno nie ukrywam. Nie spodziewam się ogromnej zmiany w NX27, a jeśli takowe będą zwrócę honor. Póki co ze zdjęć szpiegowskich wynika że zderzak przód i tył jest kosmetycznie przeprojektowany, nie ma żadnych info o wnętrzu, więc poczekajmy.
Argument co do szybkiej sprzedazy mnie nie przekonuje jak pisałem wcześniej sprzedałem na pniu CHR z 18’ przed liftem praktycznie bez straty, a zrobiłem nią 30tys km. świetne auto spalanie 4L przy lokalnej jeździe.
Myślę, że NX z ostatniego wypustu 243KM będzie również łatwo sprzedać, jednak na razie o tym nie myślę, chciałbym pojeździć tym autem dość długo.

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1616 dnia: 29 Lipca 2026, 08:26:19 »
Ja trochę inaczej podchodzę do samochodów i zmieniam je co 2-3 lata. Zależy mi więc na nowościach. Mój obecny NX jest ze stycznia 2025 roku i zamierzam go wymienić na nowszy model. Oczywiście pod warunkiem, że zmiany będą znaczące. Czekamy do września i wrócimy do dyskusji. Nadal uważam, że zmiany będą bardzo duże i to potwierdzili mi też nieoficjalnie w salonie.

Offline tomekgolf

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1617 dnia: 29 Lipca 2026, 08:57:56 »
Wracając do tematu RAV4 niestety tylna klapa zaczęła ponownie trzeszczeć. Widać, że podklejenie pomogło tylko na chwilę. Nie mam czasu się tym zająć więc na razie odpuszczam temat. Będę głośnie słuchał muzyki. We wnętrzu nie licząc tej klapy jest cisza. Auto ma już przejechane ponad 5000 kilometrów.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #1618 dnia: 29 Lipca 2026, 11:43:13 »
Przy okazji przeglądu przy 60 tys obejrzałem w salonie nową Ravkę i nie podoba mi się, ponieważ tworzywa w środku przeszły straszną degradację w stosunku do poprzedniej wersji. Wszystko jest tak bezczelnie plastikowe i twarde. Moc zespołu napędowego mniejsza, bagażnik mniejszy. Tej wersji Ravki nie kupię na pewno. Albo zaczekam na kolejną, albo będę mierzył w Lexusa NX.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #1619 dnia: 29 Lipca 2026, 14:47:29 »
Przy okazji przeglądu przy 60 tys obejrzałem w salonie nową Ravkę i nie podoba mi się, ponieważ tworzywa w środku przeszły straszną degradację w stosunku do poprzedniej wersji. Wszystko jest tak bezczelnie plastikowe i twarde. Moc zespołu napędowego mniejsza, bagażnik mniejszy. Tej wersji Ravki nie kupię na pewno. Albo zaczekam na kolejną, albo będę mierzył w Lexusa NX.
O tym pisałem właśnie.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl