Autor Wątek: Toyota RAV-4 VI 2026  (Przeczytany 125363 razy)

Offline thebabayaha

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4
Odp: Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1635 dnia: 30 Lipca 2026, 19:51:17 »
Pytanie do tych, co to się na tej logistyce morskiej lepiej znają.
Statek z moją ravką (najprawdopodobniej) wypłynął z Bristolu wczoraj.
Już przed wpłynięciem do portu Bristol,  jakieś 200-300 mil,  jakby mocno zwolnił i zaliczył dzień opóźnienia w kanale bristolskim.
Wczoraj wieczorem wypłynął z oczekiwanym terminem dotarcia do Belgii na 31 sierpnia.
Teraz na mapie MarineTraffic jest właściwie ciągle w tym samym miejscu od rana.
Najpierw czas dotarcia do Belgii wydłużono na 2 sierpnia, a po południu statek jest w tym samym miejscu, czas oczekiwanego przybycia to już 4 sierpnia, a statek ma minimalną prędkość i wg wskazań... wraca w kier Bristolu!

Co to za cuda?
Sztorm?
Prąd jakiś, przypływ??
Idzie o Morning Composer

Uzbrój się w cierpliwość. Mój stał przed Zebrugee przez 3 dni zanim wpłynął do portu ;)

Wygląda ok, płynie w dobrą stronę ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2026, 19:57:30 wysłana przez thebabayaha »

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #1636 dnia: 30 Lipca 2026, 19:52:11 »

Ja swoją PHEV zamówiłem 17.03. Termin planowany był na początek października. 06.07 przyszedł mail, że auto opuściło fabrykę. Czy ktoś ma podobnie? Ktoś podpowie jaki statek należy śledzić?
spróbuję Ci to ogarnąć, ale kilka dni trzeba zaczekać bo statki do Europy wypływają w piątki więc trzeba się uzbroić w odrobinę cierpliwości... dam znać... :-)

To ja też poproszę o info jaki to może być statek - SMS o opuszczeniu fabryki dzisiaj (22.07)
dam znać...

Przypominam się, wg czata to Ruby Ace ale ma płynąć aż do początku października czyli 2,5mc, co nie wydaje się realne
ja pamiętam i śledzę mapki na bieżąco, ale na stronie portu w Bristolu po statku Pleiades Leader, który wypłynął z portu Nagoya 16 lipca nie ma informacji o kolejnych statkach, które można by typować... podejrzewam, że zadyma w cieśninie Ormuz i konieczność opływania Afryki spowodowała jakieś zakłócenia w dostawach przez wydłużenie rejsów... trzymam rękę na pulsie i jak coś się wyklaruje to dam znać...

Offline topoll

• Toyot Spamer
Toyota RAV-4 VI 2026
« Odpowiedź #1637 dnia: 30 Lipca 2026, 19:59:27 »

Ja swoją PHEV zamówiłem 17.03. Termin planowany był na początek października. 06.07 przyszedł mail, że auto opuściło fabrykę. Czy ktoś ma podobnie? Ktoś podpowie jaki statek należy śledzić?
spróbuję Ci to ogarnąć, ale kilka dni trzeba zaczekać bo statki do Europy wypływają w piątki więc trzeba się uzbroić w odrobinę cierpliwości... dam znać... :-)

To ja też poproszę o info jaki to może być statek - SMS o opuszczeniu fabryki dzisiaj (22.07)
dam znać...

Przypominam się, wg czata to Ruby Ace ale ma płynąć aż do początku października czyli 2,5mc, co nie wydaje się realne
ja pamiętam i śledzę mapki na bieżąco, ale na stronie portu w Bristolu po statku Pleiades Leader, który wypłynął z portu Nagoya 16 lipca nie ma informacji o kolejnych statkach, które można by typować... podejrzewam, że zadyma w cieśninie Ormuz i konieczność opływania Afryki spowodowała jakieś zakłócenia w dostawach przez wydłużenie rejsów... trzymam rękę na pulsie i jak coś się wyklaruje to dam znać...
One nie płyną przez cieśninę Ormuz tylko przez kanał Sueski.
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2026, 20:09:49 wysłana przez topoll »
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline thebabayaha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1638 dnia: 30 Lipca 2026, 20:01:15 »
Teraz statki z autami w większości nie plyna przez kanał, właśnie przez zamieszanie z żydami. Opływają Afrykę od południa.

Offline andizy

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota RAV 4
« Odpowiedź #1639 dnia: 30 Lipca 2026, 20:07:14 »

dam znać...

Obie nie płyną przez cieśninę Ormuz tylko przez kanał Sueski.
a gdzie napisałam, że płyną... :|

Offline thebabayaha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1640 dnia: 30 Lipca 2026, 20:09:15 »
 :)

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #1641 dnia: 30 Lipca 2026, 20:42:14 »
Wygląda ok,
No, na MarineTraffic wygląda to inaczej, a predkość też jest inna.
Inne są też dane z przebytej już trasy..

https://ibb.co/tM51MCqD
https://ibb.co/7hTvgNT
« Ostatnia zmiana: 30 Lipca 2026, 20:49:17 wysłana przez Henio »

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1642 dnia: 31 Lipca 2026, 06:12:51 »
Jednak coś jest na rzeczy..
Przez dobę w linii prostej pokonał ok 50km.
Przynajmniej w kierunku celu..
No cóż, za dobrze żarło i prawie zdechło..
Szło świetnie aż dotąd. Nawet na południowej półkuli, gdzie teraz zima i sztormy wokół pd cz Afryki przeleciał migiem, a prawie u celu klapa.
Ot, życie.. :)

Offline thebabayaha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1643 dnia: 31 Lipca 2026, 09:02:27 »
Na spokojnie Heniu, korek w Zeebrugee. Zobacz ile statków cargo stoi na kierowcy przed portem. Dlatego czeka niedaleko Bristolu.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1644 dnia: 31 Lipca 2026, 11:56:57 »
Na spokojnie Heniu, korek w Zeebrugee. Zobacz ile statków cargo stoi na kierowcy przed portem. Dlatego czeka niedaleko Bristolu.
Doszedłem do podobnych wniosków (tzn, że b. wolno płynie i prąd go spycha, a teraz to w ogóle dryfuje chyba),ale nie zdawałem sobie sprawy, że można oczekiwać na przybicie do portu setki km dalej..

Dzięki za wsparcie!Ty to się do jakiegoś wspólnego piwka nadajesz! ;)

Offline thebabayaha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #1645 dnia: 31 Lipca 2026, 13:34:26 »
Zrobimy old-school spota z nowymi Daciami RAV4 :)

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1646 dnia: 31 Lipca 2026, 17:51:05 »
Matko jedyna..  :(
To jakiś dramat!
Kto to oprogramował?!
Trzy koła buksują w "błocie", czwarte stoi sztywno "na kamieniu" i ani drgnie, by pomóc!
No, naprawdę.. jestem mocno rozczarowany.
https://m.youtube.com/watch?v=hfz2mWmqiV0&pp=ugUEEgJlbg%3D%3D
Tym strach na grzyby pojechać!

Offline Chicen

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #1647 dnia: 01 Sierpnia 2026, 10:49:30 »
Nie przesadzajmy, ten test to są warunki niespotykane w codziennej eksploatacji do, której RAV4 została stworzona. Nie wiem gdzie trzeba wjechać, żeby trzy koła miały ZERO przyczepności. Te same testy i potem dyskusje były przy okazji V generacji, z która już kilka sezonów zimowych ma za sobą i nigdy nie miałem kłopotów z napędem AWDi.
Dlatego bez paniki, na grzyby śmiało można jeździć  ;-)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #1648 dnia: 01 Sierpnia 2026, 11:37:37 »
Matko jedyna..  :(
To jakiś dramat!
Kto to oprogramował?!
Trzy koła buksują w "błocie", czwarte stoi sztywno "na kamieniu" i ani drgnie, by pomóc!
No, naprawdę.. jestem mocno rozczarowany.
https://m.youtube.com/watch?v=hfz2mWmqiV0&pp=ugUEEgJlbg%3D%3D
Tym strach na grzyby pojechać!
@Henio strasznie chłoniesz ten internet a to tylko internet i algorytm jutuba już Cię zweryfikował i pójdzie xx % $$$ więcej dla autora filmu :-)

Tam nic ciekawego jak na bulwarowe auto nie zostało zaprezentowane. Można powiedzieć normalna reakcja pseudo napędu AWD.
Natomiast na forum Toyota nie dowiesz się nic co mogłoby by Cię uspokoić no bo przecież nikt tu nie ma doczynienia z autami terenowymi tak żeby Ci jakoś rozjaśnić i pomóc w pozytywnym odbiorze RAV4 26.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #1649 dnia: 01 Sierpnia 2026, 13:39:08 »
Nie wiem gdzie trzeba wjechać, żeby trzy koła miały ZERO przyczepności.
U mnie na podjeździe jak śniegu dosypie??

Nie idzie o to, gdzie i jakie warunki.
Idzie o fakt, że koło dobrze podparte nie podejmuje żadnej próby obrotu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl