Autor Wątek: 1.3 87KM uszczelka króćca przepustnicy przy krokowym  (Przeczytany 696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Doom

• Początkujący
1.3 87KM uszczelka króćca przepustnicy przy krokowym
« dnia: 18 Stycznia 2026, 17:18:52 »
Dzień dobry,

Posiadam od kilku dni auto z silnikiem 1.3 VVTI 87KM 2sz-fe problem jaki się pojawił to uszczelka przepustnicy pomiędzy krokowym a kanałem wodnym, który grzeje przepustnice. Czy miał ktoś może taki problem? Są dostępne te uszczelki?

Co ciekawe, płynu chłodzącego mało, w przepustnicy troche zamarzniętego płynu. Silnik miał problemy z wolnymi obrotami i z odpaleniem - przez lewe powietrze. Uszczelka przepuszczała płyn między układem chłodzenia a silniczkiem krokowym. Da się to ogarnąć odrobiną silikonu ale wolałbym nową uszczelkę. Szukałem ale nigdzie nie mogę jej znaleźć.

Offline autofreak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
Odp: 1.3 87KM uszczelka króćca przepustnicy przy krokowym
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Stycznia 2026, 07:40:19 »
To dość znany problem w tych silnikach i taka uszczelka jest dostępna, tylko często występuje jako element kompletu albo pod numerem OEM Toyoty, więc w zamiennikach bywa trudna do znalezienia po samej nazwie. Najlepiej szukać po VIN w ASO albo w sklepach z częściami Toyoty, bo silikon to raczej rozwiązanie tymczasowe i może wrócić problem z lewej strony powietrza i ubywaniem płynu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl