Autor Wątek: corolla 1.8 hybrid  (Przeczytany 2861 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wojwol

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris 1.6 benzy
corolla 1.8 hybrid
« dnia: 19 Stycznia 2026, 12:10:02 »
Szanowni Państwo, przed zakupem zbieram informację odnośnie układu hybrid, proszę o sprostowanie, czy przy obecnych mrozach -10 C ogrzewanie  wnętrza w hybrydzie  niedomaga, widziałem osoby na taxi jeżdżące w  grubych kurtkach i kalesonach. Czy jak auto stoi na mrozie przez całą noc w jakim czasie dogrzeje wnętrze podczas zwykłej jazdy po mieście. Spotkałem się też z opinią , że prądnice przy większych przebiegach padają a koszt wymiany jej przekracza 15k ..( Najdroższe awarie w hybrydzie ?) Jeżeli ten wątek już był poruszany proszę o info gdzie jest dostępny. pozdrawiam serdecznie Wojtek

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Odp: corolla 1.8 hybrid
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Stycznia 2026, 12:38:40 »
U mnie stare 1.8 122KM.

Nie mam zadnych problemow z ogrzewaniem.
Przy temp ok -3 po jakichs 3 - 4 minutach pracy silnika zaczyna leciec juz cieplejsze powietrze - wszystkie moje benzynowe Tojki zawsze szybko lapaly temperature...

Najdluzej Avensis I ale nie silnika tylko automatycznej skrzyni biegow i przez pierwsze km starala sie na IV nie przelaczac... - to tak poza tematem.

Tu jest podobnie. A w jezdzie miejskiej (czesciej sie wsiada/wysiada) mam ustawione 17C i ICE sie wlacza mniej czesto.. a jak jade dalej to standardowo 21 (jak caly rok) - czasem jak mi chlodniej daje na 23C ale to sporadycznie.

BTW - wczoraj powrot z gor z buda na dachu, +/- 122 km (z tego 25 dwupasmowkach torche ponad dopuszczalny limit) - calosc w ciut ponad 2h - spalanie 3,7l/100km - jak tu nie lubic Tojki...
Pozdro!

Offline toot

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Stycznia 2026, 13:28:55 »
Szanowni Państwo, przed zakupem zbieram informację odnośnie układu hybrid, proszę o sprostowanie, czy przy obecnych mrozach -10 C ogrzewanie  wnętrza w hybrydzie  niedomaga, widziałem osoby na taxi jeżdżące w  grubych kurtkach i kalesonach. Czy jak auto stoi na mrozie przez całą noc w jakim czasie dogrzeje wnętrze podczas zwykłej jazdy po mieście. Spotkałem się też z opinią , że prądnice przy większych przebiegach padają a koszt wymiany jej przekracza 15k ..( Najdroższe awarie w hybrydzie ?) Jeżeli ten wątek już był poruszany proszę o info gdzie jest dostępny. pozdrawiam serdecznie Wojtek
Może oszczędzają na paliwie. Jeżeli ogrzewanie jest wyłączone, wtedy silnik spalinowy nie nagrzewa się do temperatury roboczej, tylko po naładowaniu baterii gaśnie.
Sam czasem tak robię gdy wiem, że za chwilę i tak ruszę a silnik będzie musiał pracować.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Stycznia 2026, 13:34:32 »
Albo nie grzeją zbyt mocno aby nie wysłuchiwać od pasażerów "ale tu gorąco, można otworzyć okno?"

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Stycznia 2026, 14:05:32 »
Może oszczędzają na paliwie.
No właśnie zależy od ustawień (np. tryb ECO trochę oszczędza paliwo i mniej pali silnik i mniej grzeje) warunków i stylu jazdy (postoju...).
Ogólnie samochody oszczędzające paliwo mogą dłużej się rozgrzewać.
Ale tu akurat jest tak, że jak chcesz mieć ciepło, to będziesz miał ciepło, ale wtedy (na krótkich trasach) spali więcej.
Jak chcesz mieć oszczędnie, będziesz miał oszczędnie, ale (na krótkich trasach) będzie zimniej.
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline wojwol

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Auris 1.6 benzy
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Stycznia 2026, 21:56:46 »
Dziękuję za informację na temat ogrzewania,, zadałem jeszcze jedno pytanie  odnośnie awaryjności, czy powinienem zacząć nowy wątek?
Czy rzeczywiście padają tam prądnice, czy to tylko jednostkowe przypadki aut po bardzo wysokich przebiegach, co z modułami i elektroniką. Jakiech przebiegów corolli powinienem sie obawiać, aby nie popłynąć w kosztach ? Czy przebiegi rzędu 150/200 kkm w hybrydzie to już dużo , czy lepiej coś do 100kkm?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam   Wojtek

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Stycznia 2026, 22:28:28 »
W hybrydzie nie ma prądnic, nie ma nawet alternatora. Są dwa elektryczne silniko-generatory i nie słyszałem o tym aby były awaryjne. Skąd masz takie informacje ?

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Stycznia 2026, 07:57:23 »
W hybrydzie nie ma prądnic, nie ma nawet alternatora.
Mało tego, nie ma paru innych rzeczy, które w "normalnych" silnikach występują i powodują problemy ...
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Stycznia 2026, 10:50:51 »
Cytat:  link=topic=59677.msg860021#msg860021 date=1768858108
Mało tego, nie ma paru innych rzeczy, które w "normalnych" silnikach występują i powodują problemy ...
Jest tak w obu kierunkach ;) W spalinowych nie będziesz miał problemów np. z baterią wysokiego napięcia, silnikami elektrycznymi i osprzętem sterującym hybrydowym układem. Tak, wiem, rzadko się zdarza, ale się zdarza. :)
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Stycznia 2026, 11:08:16 »
W spalinowych nie będziesz miał problemów np. z baterią wysokiego napięcia, silnikami elektrycznymi i osprzętem sterującym hybrydowym układem
Tu można polemizować bo już wszystkie pb/on są miękkimi hybrydami i masz alternator z funkcją pchania auta który w opcjach z większym silnikiem spalinowym kosztuje krocie a do tego jego trwałość jest bardzo kiepska, są akumulatory trakcyjne których nie można ładować bo potrzebny jest odpowiedni prostownik a do tego mają swój moduł. Moduł najpierw czuwa nad blokowaniem naładowania a potem po naładowaniu blokuje użycie więc trzeba go potraktować OEM oprogramowaniem. Do tego też jest przetwarzanie napięcia i kolejne moduły, przetworniki i inne gówienka. A wszystko okraszone robocizną i np. dostanie do alternatora przypuśćmy raz na 50-70k.km.to zdjęcie przedniego zawieszenia, zdjęcie całego przodu co oznacza $$$$ gdzie już alternator kosztował 7k.pln. :-)

Offline Greska

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 1.8
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Stycznia 2026, 11:30:07 »
Samo to, że na Boltach śmigają jeszcze pierwsze Prusaki o czymś świadczy...:)
Toyota C-HR GR Sport MY26

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Stycznia 2026, 12:28:53 »

W spalinowych nie będziesz miał problemów np. z baterią wysokiego napięcia, silnikami elektrycznymi i osprzętem sterującym hybrydowym układem
Tu można polemizować bo już wszystkie pb/on są miękkimi hybrydami...

Nie koniecznie wszyscy, bo np. w Tucsonie wycofali się u nas z mild hybrid (48V) dla roku modelowego 2026
Cennik-TUCSON-PY2025-MY2026pdf.pdf https://share.google/DoRRvp7UXdaKD2Cry
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Stycznia 2026, 12:30:17 »
... bo już wszystkie pb/on są miękkimi hybrydami ...
Nie wszystkie, np. moja Corolla 1.5 nie jest

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Stycznia 2026, 17:45:27 »
A no spoko  :-) mamy dwa ziarenka  :-) szukamy dalej  :grin:

Offline Niki

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla GR
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Stycznia 2026, 04:15:57 »
wtedy silnik spalinowy nie nagrzewa się do temperatury roboczej

Nie no, jeżdżenie po mieście na zimnym super sprawa. A taksiarze to pewnie co chwila wsiadają i wysiadają, zwłaszcza ze w tych cholernych klapach ktoś ukrył guzik otwierania i trzeba pomóc pasażerom.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl