Autor Wątek: AKTYWNY TEPOMAT dziwne działanie  (Przeczytany 2974 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Myk01

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TC TSC 1.8 2023
AKTYWNY TEPOMAT dziwne działanie
« dnia: 20 Stycznia 2026, 12:22:27 »
Po uruchomieniu tempomatu aktywnego (bez względu na to czy jest włączone utrzymanie pasa ruchu czy nie) auto zawsze hamuje przed poprzedzającym pojazdem- super. Zdarza się jednak, szczególnie na jezdniach o jednym pasie ruchu w każdą stronę, że pomimo zniknięcia pojazdu z radaru pojazd dalej hamuje aż do całkowitego zatrzymania. Zawsze zdarza się to w sytuacji, w której pojazd poprzedzający skręci w boczną drogę. W innych sytuacjach, nie sposób odnaleźć zależności. Hamuje i koniec mimo, że nie ma pojazdu z przodu. Radar nie jest brudny.
Napiszcie proszę czy zachowanie aktywnego tempomatu w Waszych autach działa podobnie.
Auto na gwarancji. W serwisie Nowakowski Bielany koło Wrocławia. Ten typ tak ma...

Offline Mastdont

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
Odp: AKTYWNY TEPOMAT dziwne działanie
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Stycznia 2026, 23:04:23 »
Mam to samo, 1.8 2023 style, nawet lepiej, zgłaszałem nawet film nagrałem, przy przejeżdżaniu przez most(jeden konkretny) zaczyna hamować, a przy bodajże 30h się wylacza. Jutro poszukam i postaram się dodać filmik. Najgorsze, że nie za każdym razem. Mam wrażenie, że na autopilocie jest problem z hamowaniem. Podobna sytuacja zdarza się na drogach szybkiego ruchu podczas gdy ktoś wjedzie na pas, auto zwolni utrzyma odległość, wszystko super, ale czasami nie wraca do zadanej prędkości. Myślałem, że tylko ja mam taki problem, bo w ASO Lublin powiedzieli, że nikt czegoś takiego nigdy nie zgłaszał, zgłaszałem chyba na wiosnę rok temu, cisza...

Offline Arnie

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Stycznia 2026, 11:21:42 »
al9 dobrze napisał, wystarczy delikatnie ruszyć kierownicą. Jest to opisane w instrukcji.

Offline Myk01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Stycznia 2026, 09:07:16 »
Panowie, nie chodzi o sytuacje, w której przy włączonym tempomacie aktywnym użytkownik nie przejmie kontroli nad kierownicą po oznaczonym czasie. Wiadomym jest, że auto najpierw wyświetli komunikat potem zwolni i się zatrzyma. To jest oczywiste.
Ja piszę, i Kolega wydaje się ma ten sam przypadek, o następującym zdarzeniu:
1. Jadę na tempomacie bez asystenta pasa więc samodzielnie utrzymuje kierunek
2. auto zwalnia przed poprzedzającym pojazdem
3. poprzedzający pojazd znika z pola widzenia radaru
4 auto dalej zwalnia do 0
takie sytuacje zdarzają się bez wyraźniej przyczyny. Raz zwalnia a potem przyspiesza a raz tego nie robi. Wtedy trzeba kopną gaz żeby auto się obudziło.

Takie zdarzenia mają miejsce także przy włączonym asystencie utrzymania pasa ruchu. i nie ma to związku z moim zawałem. Kontroluje tor jazdy i nie ma komunikatów na wyświetlaczu.

Czy taka sytuacja jest normalna?

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Stycznia 2026, 09:24:33 »
Dla mnie logiczne, to nie jest autonomiczna jazda tylko wsparcie kierowcy, skoro nie ma auta które może śledzić to oczekuje od kierowcy wydania polecenia.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline B0B

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Stycznia 2026, 09:28:05 »
Panowie, nie chodzi o sytuacje, w której przy włączonym tempomacie aktywnym użytkownik nie przejmie kontroli nad kierownicą po oznaczonym czasie. Wiadomym jest, że auto najpierw wyświetli komunikat potem zwolni i się zatrzyma. To jest oczywiste.
takie sytuacje zdarzają się bez wyraźniej przyczyny. Raz zwalnia a potem przyspiesza a raz tego nie robi. Wtedy trzeba kopną gaz żeby auto się obudziło.

Takie zdarzenia mają miejsce także przy włączonym asystencie utrzymania pasa ruchu. i nie ma to związku z moim zawałem. Kontroluje tor jazdy i nie ma komunikatów na wyświetlaczu.

To nie jest normalne. To jest wręcz niebezpieczne
Nigdy taka sytuacja mi się nie zdarzyła.
Corolla Sedan Hybrid (2024) Executive

Offline Myk01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Stycznia 2026, 10:51:15 »
Dla mnie logiczne, to nie jest autonomiczna jazda tylko wsparcie kierowcy, skoro nie ma auta które może śledzić to oczekuje od kierowcy wydania polecenia.

Aktywny tempomat w Corolli działa właśnie w sposób quasi autonomiczny.
Jeśli jakiś pojazd pojawi się w polu widzenia radaru auto zwalnia. Jeśli niebezpieczeństwo się oddala się auto utrzymuje zadaną odległości i przyspiesza samodzielnie.

Problem w tym, że przyspieszanie nie działa zawsze i pytam czy inni użytkownicy też tak mają.

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Stycznia 2026, 10:53:22 »
W takiej sytuacji powinien wrócić do zadanej prędkości. Dlatego nazywa się aktywnym tempomatem - dostosowuje prędkość do otoczenia. Jest inny samochód to zwalnia do tempa poprzedzającego, tamten znika z radaru to wraca do zadanej prędkości.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Mastdont

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Stycznia 2026, 11:16:41 »
Ostatnio pytałem o to w ASO, przy okazji aktualizacji zegarów, powiedzieli, że nic nie mogą z tym zrobić, jedynie aktualizacja Toyoty. Ale coś mi się nie wydaje, skoro jak na razie słyszałem o jednym przypadku poza swoim, że to nie jest kwestia aktualizacji.

Offline Myk01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Stycznia 2026, 11:26:54 »
Ostatnio pytałem o to w ASO, przy okazji aktualizacji zegarów, powiedzieli, że nic nie mogą z tym zrobić, jedynie aktualizacja Toyoty. Ale coś mi się nie wydaje, skoro jak na razie słyszałem o jednym przypadku poza swoim, że to nie jest kwestia aktualizacji.

no aż dziw bierze, że tylko my mamy z tym problem. Może to kwestia tego rocznika i wersji wyposażenia? Tez masz Style? Może tu jest coś także tego?

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Stycznia 2026, 12:51:16 »

Zdecydowanie nie jest normalna.

U mnie jest moze ze dwie, trzy seekundy miedzy znikniecie auta i powrotem do zadanej predkosci.
Ja jestm szybszy, wiec w takich sytuacjach klikam sobie CANCEL i jak tylko zjedzie to znow set - ja jade szybciej to mniej predkosci trace.

ALe w takich sytucjach ze sie jedzie "w korku" +/- 30km/h to nie, auto zjezdza w boczna a ja sie tocze spokojnie dalej.

Zdecydowanie jak mimo, ze masz pusto to auto staje to cos jest NIE TAK i skoro jest to jaka masz pewnosc, ze kiedys mimo ze cos przed toba bedzie to auto nie stanie.
Pozdro!

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #11 dnia: 28 Stycznia 2026, 14:32:55 »
do 0
Ok nie doczytałem tego, rzeczywiście zwalnia do zatrzymania? Jest to hamowanie awaryjne?
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Myk01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Stycznia 2026, 17:59:20 »
do 0
Ok nie doczytałem tego, rzeczywiście zwalnia do zatrzymania? Jest to hamowanie awaryjne?
[/Quake]
Tak, zwalnia do 0 ale nie robi tego agresywnie tylko w takim samym tempie jak hamował wcześniej przed pojazdem-przeszkodą, który np skręcił w boczną ulice. Nie widzi go w radarze ale kontynuuje hamowanie z taka samą intensywnością. Na desce zero komunikatów. Nie zdarzyło się natomiast nigdy żeby nie zahamował przed przeszkodą. Najdziwniejsze jest to, że czasem po hamowaniu normalnie przyspiesza a czasem nie. Myślałem, że może to wynik brudnego radaru ale nie ma znaczenie czy auto jest czyste czy nie

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Stycznia 2026, 19:46:34 »
Jak auto na gwarancji to aktualizować oprogramowanie - jak padnie to wymienią za darmo, a prawdopodobnie padnie jeśli błąd jest w sterowniku.
Jak nie padnie, to masz 5% że aktualizacja pomoże, bo może jakaś komórka pamięci nie jest poprawnie zaprogramowana i wgranie softu na nowo nadpisze złe bity.

A jak nie padnie i nie poprawi to wiesz że szukać w kablach albo w samym radarze, i tu po prostu wymiana radaru da tylko diagnozę.
Tak czy inaczej - naprawiać, aktualizować, nie odpuszczać !

Offline Myk01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Stycznia 2026, 20:28:10 »
Jak auto na gwarancji to aktualizować oprogramowanie - jak padnie to wymienią za darmo, a prawdopodobnie padnie jeśli błąd jest w sterowniku.
Jak nie padnie, to masz 5% że aktualizacja pomoże, bo może jakaś komórka pamięci nie jest poprawnie zaprogramowana i wgranie softu na nowo nadpisze złe bity.

A jak nie padnie i nie poprawi to wiesz że szukać w kablach albo w samym radarze, i tu po prostu wymiana radaru da tylko diagnozę.
Tak czy inaczej - naprawiać, aktualizować, nie odpuszczać !
Auto jest na gwarancji. Pojadę do Nowakowskiego na Bielanach Wrocławskich jeszcze raz.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl