Autor Wątek: AKTYWNY TEPOMAT dziwne działanie  (Przeczytany 2963 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ceikam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
Odp: AKTYWNY TEPOMAT dziwne działanie
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Stycznia 2026, 21:04:35 »
jeszcze raz
A może lepiej gdzie indziej? Do błędu/niewiedzy słabo się przyznawać i może lepiej obstawać im przy swoim, a zabłysnąć po innych zawsze dobrze :)

Offline Mastdont

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla 1.8
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Stycznia 2026, 18:42:34 »
Żeby ASO coś zrobiło, muszą wziąć auto na jazdę próbną i musi to wystąpić jak będą jeździć, raz jeździli ze mną, raz zostawiłem i jeździli sami, stwierdzili, że jak oni jeździli to nic się nie działo, więc nic nie mogą zrobić. A aktualizacje musi wypuścić centrala, żeby mogli coś zrobić, też pytałem o aktualizację.

Offline mecens

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla 1.8H HB
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Stycznia 2026, 20:07:02 »
Ja jestm szybszy, wiec w takich sytuacjach klikam sobie CANCEL i jak tylko zjedzie to znow set - ja jade szybciej to mniej predkosci trace.

Ja miałem jak dotychczas 4 przypadki z tym systemem:
1) Samochód z poprzecznej podporządkowanej zatrzymał się "dynamicznie" na swojej linii zatrzymania co sprowokowało mojego asystenta do hamowana "na wypadek" jak by jednak wjechał w skrzyżowanie
2) Na jednokierunkowej ulicy z "slalomowym" systemem parkowania tj. raz po lewej i raz po prawej myśli, że to są samochody stojące na jezdni w korku i trzeba hamować
3) Podczas skręcania w podporządkowaną asystent spanikował na widok stojącego "na rogu" pieszego i rozpoczął hamowanie awaryjne
4) Po oblodzeniu na autostradzie przedniego pasa czujnik przestał zachowywać dystans od poprzednika. Bardzo niebezpieczne !

Ale z 3 pierwszych sytuacji zawsze wychodzę przez wciśnięcie gazu. Klikanie po kierownicy to strata czasu. Z czwartej oczywiście hamulec.

Poza tym asystent sprawuje się fantastycznie i 20 min do domu na autostradzie z włączonym filmem mija "nie wiadomo kiedy".
Corolla HB 1.8H Comfort + Tech

Online KeriM36

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Stycznia 2026, 06:34:00 »
2. auto zwalnia przed poprzedzającym pojazdem
3. poprzedzający pojazd znika z pola widzenia radaru
4 auto dalej zwalnia do 0

na przykładzie mojego 2019r.
zwalnia jak się zbliżam do pojazdu, jak ten zniknie, albo zmienię pas to po ok 1-2sek sam zaczyna przyspieszać do zadanej prędkości

zwalnianie jak u Ciebie uznałbym również za coś nienormalnego
Toyota Corolla 2019 1.8 Hybrid Sedan Comfort
Fiat Punto Classic 2009 1,2 benzyna
Ford Ka II Titanium+ 2009 1,2 benzyna ->> DO SPRZEDANIA

Offline Myk01

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: TC TSC 1.8 2023
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Lutego 2026, 16:33:57 »
Witajcie,
Byłem w serwisie Nowakowski Bielany Wrocław. Na przejażdżce  z Mistrzem Serwisu pojawiły się te objawy. Jestem umówiony na 20.02 na kalibrację radaru. Dam Wam znać co się zmieniło.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Lutego 2026, 07:46:09 »
Radar sam w sobie wykonuje autodiagnostykę i sprawdza czy oś wiązki jest nieprawidłowo ustawiona. Jeśli jest odchyłka to zarejestruje kod usterki.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Myk01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Lutego 2026, 23:31:58 »
Radar sam w sobie wykonuje autodiagnostykę i sprawdza czy oś wiązki jest nieprawidłowo ustawiona. Jeśli jest odchyłka to zarejestruje kod usterki.
Czyli wychodzi, że mój radar sam diagnozuje się i nie zgłasza samokrytyki w innym wypadku rozumiem, że powinien wyskoczyć mi błąd radaru na desce?

W piątek 20.02 różdżka wykaże.

Offline Czestek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Lutego 2026, 16:05:34 »
I jak? Naprawione?
Pozdro!

Offline Myk01

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 14 Lipca 2026, 14:36:40 »
ha!
walczyłem i trochę to trwało.
auto było w serwisie potem oczywiście bez zmian.
kolejne zgłoszenie i tym razem auto było u nich ponad tydzień. Aktualizacje nic nie dały. Auto dalej samoczynnie hamowało pomimo braku przeszkody. Serwis kontaktował się z TMP i też nie znali tematu. Pierwsze słyszę... Mechanik przełożył pedał gazu z auta demo i problem ustał. Kilka dni czekałem na nowy pedał gazu i teraz jest ok. Dziwne to, bo przecież najczęściej ustawiałem i modyfikowałem prędkość z poziomu kierownicy. W każdym razie, jeśli komuś dziwnie będzie zachowywał się tempomat aktywny tzn. auto hamuje przed przeszkodą a potem pomimo braku przeszkody nie przyspiesza, to jest to wina pedału gazu. Pewnie jakiś potencjometr.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl