Autor Wątek: Dodatkowe zabezpieczenie - srogi dylemat.  (Przeczytany 9020 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
Odp: Dodatkowe zabezpieczenie - srogi dylemat.
« Odpowiedź #75 dnia: 30 Stycznia 2026, 06:44:43 »
Gdybym miał Toyotę/Lexusa to osobiście wybrałbym Seo C-Blue + indywidualne odcięcie. Napewno żadnych systemów od dilera, żadnego Vodafone, BLE SRE czy abonamentnów Lexus Connex. Takie moje prywatne zdanie.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline 3com3

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #76 dnia: 30 Stycznia 2026, 08:13:48 »
Od października mam zamontowany canlock. Na tę chwilę nie zauważyłem żadnych prób kradzieży więc trudno powiedzieć czy spełnia swoje zadanie.
Natomiast sama obsługa jest bardzo prosta i nie sprawia żadnych problemów (do odblokowania używam telefonu).
Samochód był też w ASO, włączony tryb serwisowy, i nie zgłaszali żadnych wątpliwości. Chociaż z pewnością nie szukali pasażera na gapę.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR 2.0 PHEV
« Odpowiedź #77 dnia: 30 Stycznia 2026, 09:02:49 »
Gdybym miał Toyotę/Lexusa to osobiście wybrałbym Seo C-Blue + indywidualne odcięcie.
Od siebie tylko dodam, że z Cobrą współżyje bez kłótni małżeńskich

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla Cross
« Odpowiedź #78 dnia: 30 Stycznia 2026, 09:40:29 »
Gdybym miał Toyotę/Lexusa to osobiście wybrałbym Seo C-Blue + indywidualne odcięcie. Napewno żadnych systemów od dilera, żadnego Vodafone, BLE SRE czy abonamentnów Lexus Connex. Takie moje prywatne zdanie.

Trzebaby znaleźć jakiegoś magika co umie zrobić odcięcie w nowym samochodzie żeby nie popsuł.
CanBlu niby ma blokować uruchomienie czyli rozumiem że indywidualne odcięcie miałoby być jako nadmiarowe żeby dublować to co CanBlu robi tak na wszelki wypadek?

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #79 dnia: 30 Stycznia 2026, 12:41:51 »
Mogę Ci założyć takie zabezpieczenie, cena x2 Canblu. Tylko po co? Do tej toyoty? Przecież nikt nie będzie się doktoryzował z kradzieży auta którego de facto jeszcze nie masz. Podejdą zobaczą że nie jedzie i pójdą po inną bez zabezpieczeń. To są tylko statyści którzy na dobrą sprawę nie wiedzą jak ich zabawki działają. Nikt głowy sobie nie będzie łamał nad zwykłą Toyota których pełno na ulicach. Nie założysz alarmu to może jeszcze zniszczą coś w środku lub ukradną baterie HV ale to już Twój wybór.

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 30 Stycznia 2026, 12:56:23 »
Mogę Ci założyć takie zabezpieczenie, cena x2 Canblu.
Myślę że chodziło o "niestandardową pozycję instalacji" Canblu - tam gdzie nikt nie szuka bo ASO nie montuje.

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
« Odpowiedź #81 dnia: 30 Stycznia 2026, 13:01:42 »
Przecież montaż jest dowolny. Każdy montuje jak mu pasuje, być może ASO ma jakieś wytyczne. Nie wiem nie pracowałem. Ważne jest to by złodziej nie wszedł do auta po cichu ale o czym mowa jak większość nie chce alarmu. Później płacz że zniszczyli, że baterie ukradli.

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #82 dnia: 30 Stycznia 2026, 13:06:33 »
Mogę Ci założyć takie zabezpieczenie, cena x2 Canblu.
Myślę że chodziło o "niestandardową pozycję instalacji" Canblu - tam gdzie nikt nie szuka bo ASO nie montuje.

Chodziło o samoróbę.
Ogólnie to moje pytanie dotyczyło tego co Colin napisał (rozwiązanie: canblu+samoróba) i czy dobrze rozumiem że samoróba w jego intencji miałaby dublować canblu.

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #83 dnia: 30 Stycznia 2026, 13:08:15 »
Przecież montaż jest dowolny. Każdy montuje jak mu pasuje, być może ASO ma jakieś wytyczne. Nie wiem nie pracowałem. Ważne jest to by złodziej nie wszedł do auta po cichu ale o czym mowa jak większość nie chce alarmu. Później płacz że zniszczyli, że baterie ukradli.

Ja rozważam alarm, ale z ASO tylko Cobra, i to jeszcze nie wiem czy dostępna jest taka konfiguracja z syreną u nich. Planuję podjechać żeby sie dowiedzieć.
Moim celem optymalnie byłoby mieć alarm i blokadę CAN, ale tak żeby była to jak najmniejsza ilość systemów.
Jakoś mi się nie widzi lepić Cobrę, potem na to jeszcze CanBlu - im prościej tym mniej problemów.
No i do tego ograniczenia gwarancyjne ...
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2026, 13:14:08 wysłana przez weasel123 »

Offline p50waw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 30 Stycznia 2026, 13:18:51 »
Ważne jest to by złodziej nie wszedł do auta po cichu ale o czym mowa jak większość nie chce alarmu. Później płacz że zniszczyli, że baterie ukradli.
Dokładnie, głośny alarm dalej jest podstawą. To co dalej też ważne, bo co da głośny alarm jak auto odjedzie po 45 sekundach już bez hałasu. Dlatego dodatkowo (poza głośnym alarmem) jakieś Seo-Cblue czy coś podobnego, i najlepiej montaż poza ASO gdzie - tak jak pisał @Colin - idą stachanowcy "na akord" i montują tam gdzie to jest łatwe i przyjemne (dla złodzieja znaleźć też - bo jak to już znajdzie to auto jego).
Nic więcej nie trzeba - bo przed wrzuceniem do kontenera nie zabezpieczymy auta, ale kto będzie ryzykował kradzieżą kontenerem dla auta wartego mniej niż 300 - 400 kPLN ?

@weasel123 W samoróbę bym nie szedł, to nie te czasy - a @Colin raczej chyba miał na myśli mocno niestandardowy montaż Seo C-blue.
Bierz fabryczną Cobrę z wyjcem (tylko wyjec żeby był trochę mniej standardowo, a nie że otwierasz maskę i wyrywasz :) ) i do tego Seo C-blue montowane poza ASO.

No i do tego ograniczenia gwarancyjne
Cobrę zakładasz w ASO z tego powodu. Seo C-blue w trybie serwisowym jest przejrzyste, nie ma go, jakie ograniczenia ?? ;)

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #85 dnia: 30 Stycznia 2026, 13:41:42 »
Bierz fabryczną Cobrę z wyjcem (tylko wyjec żeby był trochę mniej standardowo, a nie że otwierasz maskę i wyrywasz :) ) i do tego Seo C-blue montowane poza ASO.

Taki mam plan, tylko odnośnie montażu wyjca nie będzie łatwo bo zdaje się że montują to nie w ASO a w Mszczonowie gdzie trzymają samochody na sprzedaż, więc nie bardzo jest wpływ na montaż.
No i wracamy do punktu wyjścia - 2 breloki przy kluczyku bo jak rozumiem wyłączenie karty Cobra nie wchodzi w gre jeśli ma wyć? Albo czegoś znowu nie rozumiem.
Ewentualnie niby do Canblu od biedy starczy sam telefon czyli potencjalnie jedna karta mniej.

Tak na marginesie:
1. czy Cobra tylko wyje czy może też migać?
2. czy Cobra może działać tylko jako alarm, bez immobilizera, czyli bez wpięcia w kable a jedynie do zasilania? Pytanie z cyklu "po co mi 2 potencjalne punkty awarii unieruchamiające samochód".
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2026, 13:51:27 wysłana przez weasel123 »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #86 dnia: 30 Stycznia 2026, 14:02:56 »
1. miga i wyje
2. może
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline weasel123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 30 Stycznia 2026, 14:05:35 »
2. może

Czyli to musi być ustalone na etapie montażu żeby nie cięli kabli czy i tak tną a zmieniają za pomocą konfiguracji?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
« Odpowiedź #88 dnia: 30 Stycznia 2026, 14:18:08 »
Info na montaż

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #89 dnia: 31 Stycznia 2026, 13:43:46 »
Nie wiem skąd info, że Cobrę instaluje Mszczonów. W moim instalowało ASO, nieudolnie ale ASO. Fakt, że mój był brany ze "stoku", a nie zamawiane pod klienta, może to robi różnicę.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl