Autor Wątek: Wtyczka systemu IBS  (Przeczytany 2767 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Odp: Wtyczka systemu IBS
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Kwietnia 2026, 17:59:34 »
Moje ASO powiedziało, że wtyczkę IBS można odpiąć, a co najmniej 500 km przed kolejnym serwisem z powrotem wtyczkę podpiąć wtedy na teście u nich nie wykaże żadnego błędu i tyle

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Kwietnia 2026, 18:49:03 »
Dobra wiadomość.

Corolla TS Dynamic 2.0 2023

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #17 dnia: 20 Kwietnia 2026, 18:37:38 »
Od paru dni jeżdżę z odpiętą wtyczką IBS - no i ładowanie małego aku jest cały czas w granicach od 14,0 do 14,2 V - zazwyczaj stoi na 14,1 V.  Jeżdżę codziennie krótkie trasy to przynajmniej akumulator jest ładowany, (a nie tylko 12,8 V)  to jest szansa, że wytrzyma mi dłużej bez konieczności dodatkowego doładowywania ładowarką.  :)

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Kwietnia 2026, 19:17:08 »
Od paru dni jeżdżę z odpiętą wtyczką IBS - no i ładowanie małego aku jest cały czas w granicach od 14,0 do 14,2 V - zazwyczaj stoi na 14,1 V.  Jeżdżę codziennie krótkie trasy to przynajmniej akumulator jest ładowany, (a nie tylko 12,8 V)  to jest szansa, że wytrzyma mi dłużej bez konieczności dodatkowego doładowywania ładowarką.  :)

no i to jest bardzo przyzwoite napięcie ładowania, mamy chore czasy że trzeba odpinać jakieś czujniki żeby akumulator się prawidłowo ładował ehh

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
« Odpowiedź #19 dnia: 18 Czerwca 2026, 09:26:53 »
Dalej jeżdżę z odpiętą wtyczką systemu IBS  i jest ok. Robię codziennie ( co dwa dni ) tylko krótkie trasy, nieraz tylko po parę kilometrów i akumulator jest w ten sposób cały czas ładowany z napięciem 14,1 V i to mu starcza aby  odpalać i parę dni postać.  Owszem zostawiłem go ostatnio na parkingu lotniska na 8 dni i nie byłem pewien czy tak długo mi wytrzyma to go przed wyjazdem podładowałem na wszelki wypadek ładowarką. Po przylocie akumulator miał napięcie 12,17 V czyli by jeszcze trochę postał.

Jeden minus tego stanu rzeczy to to, że na postoju w trybie "P" też ładuje tylko 14,1 V, a nie jak wcześniej z wtyczką 14,6 V. No ale po odpięciu wtyczki już tego trybu postojowego na doładowania nie używam.

Tak więc na razie nic nie padło i tylko trzeba pamiętać aby przed serwisem na 500 km wtyczkę IBS podłączyć z powrotem. :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl