Autor Wątek: Wtyczka systemu IBS  (Przeczytany 2766 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
Wtyczka systemu IBS
« dnia: 28 Stycznia 2026, 02:47:58 »
Jak rozpiąć wtyczkę systemu IBS przy ujemnej klemie akumulatora - no tak aby czegoś nie urwać ?. Wtyczka ma mały luz w lewo i w prawo ale coś ją blokuje i nie chce się wysunąć.

Tak to u mnie wygląda .

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
Odp: Wtyczka systemu IBS
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Stycznia 2026, 08:05:38 »
A w czym jest problem? Naciskasz na to "zwolnienie blokady" a wtyczka dalej siedzi? Spróbuj tam wcisnąć mocniej albo jakimś śrubokrętem bo chyba za słabo tą blokadę naciskasz. (bo rozumiem że naciskasz? ;p to po drugiej stronie czerwonej strzałki, od strony blachy na zdjęciu)

Offline alpha540i

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E21
Wtyczka systemu IBS
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia 2026, 08:08:06 »
Przyjrzyj się dokładnie jest tam języczek. Wciskasz całą wtyczkę lekko w stronę słupka akumulatora(tak jak byś ją chciał założyć) wtedy naduszasz języczek i ciągniesz całą wtyczkę odwrotnie niż w pierwszym kroku(od słupka akumulatora).
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2026, 08:10:36 wysłana przez alpha540i »

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Stycznia 2026, 15:20:45 »
Dzięki za porady :)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Stycznia 2026, 16:34:51 »
Tak z ciekawości zapytam, zdażyło się że z powodu rozładowanego akumulatora 12V nie mogłeś uruchomić auta?

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Kwietnia 2026, 17:22:55 »
Panowie, tak definitywnie, można odłączyć tego IBSa i ze spokojną głową jeździć?

Jakoś poza tym wątkiem, nie widać euforii wobec tego rozwiązania. Nie czyta się, żeby ludzie masowo to odłączali, rozwiązując swe problemy z akumulatorami... Nie znają się, boją?

Corolla TS Dynamic 2.0 2023

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Kwietnia 2026, 17:54:32 »
Po prostu problem akumulatora 12V nie jest masowym problemem.

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Kwietnia 2026, 08:12:27 »
Jeśli dobrze zrozumiałem to jednak masowo są niedoładowane, co zmusza do zbyt szybkiej wymiany na nowy.

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Kwietnia 2026, 15:14:51 »
Odłączyłem. Będę obserwował przez BM200 jakie wartości po nocy itp.

Offline jarodebesciak

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4/YC
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Kwietnia 2026, 18:08:12 »
Ja odpiąłem. Cały czas mam teraz 13,9 V na wskaźniku w gnieździe zapalniczki . Przedtem miałem albo 13,9 albo 12,1 (podejrzewam niedoskonałość wskaźnika napięcia ) - Yaris Cross
« Ostatnia zmiana: 12 Kwietnia 2026, 18:13:07 wysłana przez jarodebesciak »

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Kwietnia 2026, 18:42:47 »
Ja liczę na większe napięcia po postoju nocnym. Dotąd, często było 12.5V lub mniej. Dodam, że mam nowy aku od 2 tygodni, doładowany jeszcze przed montażem do auta.

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Kwietnia 2026, 14:30:25 »
Przy okazji dzisiejszej premiery CHR+ w salonach, zapytałem Pana z serwisu, co sądzi o odłączaniu wtyczki IBS?
W ogóle nie wiedział, o czym mówię. O jakim algorytmie ładowania, o jakich awariach akumulatorów w hybrydach? On przez 7 ostatnich lat swej pracy, ani razu nie wymieniał klientowi baterii 12V.
Przestrzegał, aby nie poprawiać fabryki i nic nie grzebać.
Niestety, odniosłem wrażenie, że jestem bardziej wyedukowany tym temacie, niż on.
Choć nie pracuję w serwisie. Wypadało by trochę się branżą interesować...
Uznał, że to normalne, gdy rozładowuje się akumulator po kliku dniach, jeśli nie jeździmy. Dramat. Czego on broni?

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Kwietnia 2026, 14:58:21 »
Przy okazji dzisiejszej premiery CHR+ w salonach, zapytałem Pana z serwisu, co sądzi o odłączaniu wtyczki IBS?
W ogóle nie wiedział, o czym mówię. O jakim algorytmie ładowania, o jakich awariach akumulatorów w hybrydach? On przez 7 ostatnich lat swej pracy, ani razu nie wymieniał klientowi baterii 12V.
Przestrzegał, aby nie poprawiać fabryki i nic nie grzebać.
Niestety, odniosłem wrażenie, że jestem bardziej wyedukowany tym temacie, niż on.
Choć nie pracuję w serwisie. Wypadało by trochę się branżą interesować...
Uznał, że to normalne, gdy rozładowuje się akumulator po kliku dniach, jeśli nie jeździmy. Dramat. Czego on broni?

No wiesz, dla niego to po prostu praca od 9 do 17, robi to co każe mu centrala i nic więcej, jeśli nie ma biuletynu to będą wmawiać klientowi że tak ma być (tak było z korozją wtyczek kiedy tłumaczyli żeby się nie interesować i nie poprawiać fabryki xd)

Jest 34 stronicowe opracowanie wyjaśniające czemu to spieprzyli Japońscy inżynierowie które można pokazać pracownikowi ASO ale nikt im nie płaci za czytanie takich rzeczy, co zrobić
https://docs.google.com/document/d/1g1a_B7_gGnuNQhoSRFN_sucfb7-lkU77q4aMO3hMYtA

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Kwietnia 2026, 15:15:48 »
Tak, wiem. Czytałem to opracowanie.

Jedynie co mnie niepokoi, to czy ASO może to odkryć podczas corocznego, gwarancyjnego testu baterii? Takie pytanie pada w tym opracowaniu. Wiadomo, że odpięcie wtyczki wg tego tekstu niczemu nie szkodzi, ale serwis działa schematycznie, według wytycznych i to może im wystarczyć, żeby gwarancji nie uznać. Nikt nie będzie dociekał słuszności opracowania, jeśli jego źródłem nie jest producent samochodu.
Bezpiecznym rozwiązaniem, zawartym również w tym tekście jest jazda na światłach mijania, chociaż u mnie, zauważyłem, nie zawsze zwiększa to napięcie ładowania z 12V do 14V.

Wg ASO nie trzeba też adaptować czujnika po wymianie akumulatora na nowy.

Rzeczywiście pojawia się też błąd niewidoczny na "desce" ale jest. Pomogło odpięcie klem, żeby go dezaktywować ale nie usunąć z archiwum.

Trzeba pojeździć, poobserwować.

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Kwietnia 2026, 15:28:54 »
Tak, wiem. Czytałem to opracowanie.

Jedynie co mnie niepokoi, to czy ASO może to odkryć podczas corocznego, gwarancyjnego testu baterii? Takie pytanie pada w tym opracowaniu. Wiadomo, że odpięcie wtyczki wg tego tekstu niczemu nie szkodzi, ale serwis działa schematycznie, według wytycznych i to może im wystarczyć, żeby gwarancji nie uznać. Nikt nie będzie dociekał słuszności opracowania, jeśli jego źródłem nie jest producent samochodu.
Bezpiecznym rozwiązaniem, zawartym również w tym tekście jest jazda na światłach mijania, chociaż u mnie, zauważyłem, nie zawsze zwiększa to napięcie ładowania z 12V do 14V.

Wg ASO nie trzeba też adaptować czujnika po wymianie akumulatora na nowy.

Rzeczywiście pojawia się też błąd niewidoczny na "desce" ale jest. Pomogło odpięcie klem, żeby go dezaktywować ale nie usunąć z archiwum.

Trzeba pojeździć, poobserwować.

Wystarczy przed wizytą w ASO podpiąć wtyczkę, a po wyjeździe znowu odpiąć. Jak im wyskoczy jakiś błąd to powiesz żeby poszukali co jest nie tak i nic nie znajdą.

A co do gwarancji na baterię hybrydową to nie mogą tak sobie zabrać ci gwarancji bo gdzieś w historii był jakiś błąd związany z akumulatorem 12V.
Jak się trafi jakiś nadgorliwy pracownik to wystarczy poprosić o wszystko na piśmie a potem wyjaśnić to z Centralą, ewentualnie UOKIK
Postraszyć klienta jest łatwo ale rzeczywiście odebrać gwarancję to już zupełnie inna sprawa.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl