Autor Wątek: Jasno-szara tapicerka w Rav4  (Przeczytany 1016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
Jasno-szara tapicerka w Rav4
« dnia: 28 Stycznia 2026, 14:48:12 »
Czy ktoś użytkuje Rav4 Hybrid z jasno-szarą tapicerką skórzaną?
Jakie są Wasze przemyślenia na ten temat. Czy będzie dużo kłopotu z pielegnacją i utrzymaniem estetycznego wyglądu?

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
Odp: Jasno-szara tapicerka w Rav4
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Stycznia 2026, 14:56:38 »
Mam z beżową. Tez jasna. Zero problemów. 4 lata. Raz na rok - choc przyznaję się że ja to zrobilem po 2 latach i teraz powtórzę na wiosnę - warto wyczyścić i zaimpregnować. Są zestawy do tego z preparatami, szczoteczką, szmatką. Wyglada jak nowa.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia 2026, 20:26:28 »
Czy ktoś użytkuje Rav4 Hybrid z jasno-szarą tapicerką skórzaną?
Jakie są Wasze przemyślenia na ten temat. Czy będzie dużo kłopotu z pielegnacją i utrzymaniem estetycznego wyglądu?
Mam prawie dwa lata bardzo jasną szarą w innym aucie i stan b.d.b. Ta o którą pytasz była w służbowej i nawet tam, bez problemu do opanowania.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Stycznia 2026, 21:56:22 »
Miałem, bez zarzutu, jak nowa przy sprzedaży po 3 latach i 18 tys. km przebiegu. Foteliki dziecięce nieco odkształciły skórę, ale myślę, że po zdjęciu fotelików wróciła do właściwych kształtów.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Stycznia 2026, 07:19:05 »
Nie żeby coś ale 18k km po 3 latach to jest praktycznie zerowy przebieg. Ja bym to liczył jak jakieś 1,5 roku typowej eksploatacji.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Stycznia 2026, 14:20:19 »
Zdaje się że ja mam tą jasno szarą skórę w exe; Wkrótce będzie 6 lat, niedawno 100k na blacie się pojawiło. Poprzedni właściciel chyba nic z tym nie robił ja póki co też... żadnych problemów, imo wygląda jak nowa. Ważę trochę ponad 100kg i jeżdżę generalnie w jeansach ale wszelkie dłuższe trasy zawsze w dresach.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Stycznia 2026, 14:38:51 »
Myślę, że jakbyś przeprowadził czyszczenie porządnym środkiem to zobaczyłbyś różnicę ;) ale generalnie nie można mieć zastrzeżeń do tego wykończenia.
U mnie praktycznie zaraz po zakupie pojawiły się dwa lub trzy zabrudzenia - chyba właśnie od jeansów. Zeszły ponad rok później bez problemu. Teraz nic sie nie pojawia. Przypuszczalnie impregnat który sie nakłada po czyszczeniu jeszcze poprawił właściwości. Miałem troche obawy co do tej jasnej skóry (abstrachując od tego z czego była zrobiona ta krowa) ale jestem mega zadowolony.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Victor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Stycznia 2026, 22:11:41 »
Super, generalnie pozytywne głosy. Właśnie tych dżinsów najbardziej się obawiałem  Czy polecicie czym konkretnie warto zaimpregnować?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Stycznia 2026, 22:43:42 »
Ja używam zestawu colourlock i jestem zadowolony. Wcześniej stosowałem Tenzi. W Toyocie jest Softex, ale pewnie też zdadzą egzamin.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
« Odpowiedź #9 dnia: 30 Stycznia 2026, 07:53:15 »
Myślę, że jakbyś przeprowadził czyszczenie porządnym środkiem to zobaczyłbyś różnicę
Pewnie tak, na pewno widzę że podłokietnik w drzwiach jest brudny tam gdzie rękę się opiera, jak go kiedyś czyściłem to w zasadzie mokrą szmatką zeszło w kilka sekund ;)
A na wiosnę się jakiś konkretniejszy "serwis" tych skór zrobi

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl