Autor Wątek: Filtr oleju wątpliwości co do zamienników.  (Przeczytany 675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
Filtr oleju wątpliwości co do zamienników.
« dnia: 01 Lutego 2026, 10:51:46 »
Witam dotychczas stosowałem najczęściej zamiennik Manna 6006-Z do Toyota Prius 3 jednak po remoncie silnika(klepał zawór wpadł płukanki zmiana oleju nie pomogły)zacząłem bardziej się przyglądać tematowi i mam wątpliwości co do budowy tych filtrów zamiennych oryginał tak jak na załączonym zdjęciu nie ma zablokowanych boków czyli teoretycznie powinien mieć lepszy przepływ co o tym sądzicie.
Na załączonym zdjęciu porównanie filtrona bo wydawałoby się na wiadomym pomaranczowym portalu również podobnej budowy jednak przyszło coś takiego (kupiłem go tylko po coś żeby porównać)
Co o tym myślicie stosuje olej 5w30 więc chyba trzeba wszystko robić żeby przepływ oleju był jak najlepszy.

Wysłane z mojego 24115RA8EG przy użyciu Tapatalka

« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2026, 11:00:01 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

Offline Sacrum

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Filtr oleju wątpliwości co do zamienników.
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Lutego 2026, 11:56:35 »
Olej nie przepływa z góry do dołu przez filtr więc brak zblokowanych  boków nic nie da na przepływ.

Wysłane z mojego 2311DRK48G przy użyciu Tapatalka

Offline memory

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Filtr oleju wątpliwości co do zamienników.
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Lutego 2026, 12:02:23 »
To prawda bo od wielu lat sam wymieniam oleje  i on powinien płynąć od zewnątrz do środka i rurką na którą się go wtyka do magistrali olejowej(jak się mylę niech ktoś poprawi). Natomiast skąd ta subtelna różnica w filtrach Toyoty przy tak małym filtrze zaczynam się zastanawiać ale to tylko może moje jakieś błędne rozumowanie. W internecie można znaleźć elaboraty i gorące dyskusję na temat gęstości oleju 0w20 lub 0w16 itd.  a nie bierzemy pod uwagę budowę jakość zamienników filtrów oleju.
« Ostatnia zmiana: 01 Lutego 2026, 12:58:09 wysłana przez memory »
Prius 3 XW30 liftback.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl