Autor Wątek: Przegląd  (Przeczytany 7054 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wwicek24

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV
Przegląd
« dnia: 05 Lutego 2026, 19:23:40 »
Hej. Czy robicie przeglądy w ASO czy u Collina? Jak wygląda cenowo? I czy wbijany jest przegląd w elektronicznej książce

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 MY25 EXE
Odp: Przegląd
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Lutego 2026, 19:48:59 »
Ja korzystając z wątku chciałbym się spytać czy ktoś z Was robił/robi może przeglądy w ASO z własnym olejem i jak się na to ASO (planuję wstępnie ANWA w Krakowie) zapatrują? Jeżeli chodzi o wymianę oleju to biorąc pod uwagę niechlubne opinie o ASO czy jakoś weryfikujecie czy faktycznie wymienili ten olej, czy można się domagać wejścia na halę?

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Lutego 2026, 20:12:22 »
Olej swój masz prawo mieć, ale już wejścia na halę domagać się nie możesz, przepisy BHP i wewnętrzne firm.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Lutego 2026, 20:27:23 »
Olej swój masz prawo mieć, ale już wejścia na halę domagać się nie możesz, przepisy BHP i wewnętrzne firm.
OK, dzięki za info, czy oprócz oleju mogę kupić jeszcze jakieś filtry czy tylko olej? Wiem, że jest też o tym wątek i wiele różnych opinii, ale jaki dokładnie olej miałbym kupić i skąd najlepiej, żeby nie odmówili wlania go?

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Lutego 2026, 21:35:04 »
Hej. Czy robicie przeglądy w ASO czy u Collina? Jak wygląda cenowo? I czy wbijany jest przegląd w elektronicznej książce

Ja już od 3 lat u niego serwisuję, a jestem z Kielc.
Od Collina dostajesz szczegółowy raport i też dostaniesz w elektronicznej książce i to z historią poprzednich przeglądów, a nawet masz możliwość o ile oni udostępnią zdjęcia co wymienili powiedzmy w układzie hamulcowym itd.
Cenowo nie jest tanio ani za drogo tak w pośrodku, ale dostajesz pełne informacje o twoim pojeździe więc to dodatkowy atut. 

Moje wcześniejsze serwisy w ASO to z Nowego Sącza też polecam jeśli ktoś ma bliżej, a z Kielc ASO raz byłem i zawsze zadaję pytanie jaki koszt i mają zbyt wysokie prawie dwukrotnie, po drugie prywatnego serwisu (warszawska blisko Kauflandu nazwy nie mogę podać) polecanego przez znajomego nie miałem zaufania ze względu mało wiarygodnych informacji i nawet kombinacji co mam uszkodzone i dla upewnienia pojechałem do SKP gdzie nic nie widzieli do wymiany.

OK, dzięki za info, czy oprócz oleju mogę kupić jeszcze jakieś filtry czy tylko olej? Wiem, że jest też o tym wątek i wiele różnych opinii, ale jaki dokładnie olej miałbym kupić i skąd najlepiej, żeby nie odmówili wlania go?

Tak masz prawo ale jaki to ma sens? Mają sprawdzone oleje ENEOS i inne. Więc nie działo coś u mnie przez 3 lata.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lutego 2026, 21:46:02 »
Tak masz prawo ale jaki to ma sens?
Sens jest taki, że olej jest u nich dużo droższy niż w sklepie, a nie lubię osobiście przepłacać. :)

Offline JKrakus

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4V2l.man4x4
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lutego 2026, 22:40:01 »
Kiedyś jak miałem Suzuki i pojechałem z własnym olejem na przegląd to mi policzyli 70zł za utylizację starego oleju. To było 5 lat temu i praktycznie wyszło mi na to samo cenowo. 

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Lutego 2026, 22:57:27 »
Kiedyś jak miałem Suzuki i pojechałem z własnym olejem na przegląd to mi policzyli 70zł za utylizację starego oleju. To było 5 lat temu i praktycznie wyszło mi na to samo cenowo.
Haha, dobre, spytam bliżej przeglądu o cenę i co oni w ogóle na takie rozwiązanie, ale chyba faktycznie może się okazać to wątpliwie sensowne.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Lutego 2026, 23:10:38 »
Co do własnego oleju to jeśli planujesz w późniejszych latach przegląd RELAX to chyba musisz mieć olej od ASO. Jeśli źle piszę to mnie poprawcie ale chyba tak ktoś tu pisał na forum :) mnie kolejny czeka relaksowy to zobaczę.

Offline jakubsiemaszko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Lutego 2026, 23:12:19 »
Co do własnego oleju to jeśli planujesz w późniejszych latach przegląd RELAX to chyba musisz mieć olej od ASO. Jeśli źle piszę to mnie poprawcie ale chyba tak ktoś tu pisał na forum :) mnie kolejny czeka relaksowy to zobaczę.
Oo, ciekawe, Relaxa raczej planuję, więc może zacznę się już z tym godzić wcześniej w takim razie, ale chętnie bym zobaczył podkładkę na to.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Lutego 2026, 23:12:40 »
Na każdy przegląd przez trzy wizyty miałem swój olej 0w-16 kupowany przez internet (raz Motul, dwa razy oryginalny Toyoty). Nigdy nie było problemu tylko przy trzecim przeglądzie po trzech latach nie mogłem wziąć relax, ale to mi nie było potrzebne. Wolałem za olej zapłacić nieco ponad 200 zł niż dawać chyba ponad 400 czy więcej.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Lutego 2026, 00:28:32 »
Oo, ciekawe, Relaxa raczej planuję, więc może zacznę się już z tym godzić wcześniej w takim razie, ale chętnie bym zobaczył podkładkę na to.
Podkladka jest bardzo prosta. "Takie mamy wymagania" To nie jest gwaranacja, którą dostajemy przy zakupie i która jest regulowana innymi przepisami. Miedzy innymi tak, że przegląd ma byc zrobiony zgodnie z wymaganym zakresem, a gdzie to już Twoja sprawa. Warto jednak umieć to udowodnić w razie czego. Stąd np. serwisy niezależne jak u Colina, które mają możliwość wbicia przeglądu do systemu Toyoty są dobrą alternatywą.
Relax to jest oferta Toyoty z ich warunkiem, że materiały bierzesz od nich i robisz to w ASO. Nie chcesz, nie musisz. Twój wybór. Olej Millers 0W-16, który lałem w czasie gwarancji kosztował 160-180 zeta za 5L. Olej z ASO kosztuje 460. I to jest ta zakamuflowana opłata za Relax. Dla kogoś kto i tak jeździ po gwarancji na przeglądy do ASO to niewysoka opłata za przedłużenie gwarancji. Jeśli ktoś robi je u szwagra po kosztach materiałów + litr wódki to stanowczo za drogo. 

A jak kupowalem auto to oferowano mi za około  4000 +-500 przedłuzenie gwarancji do 5 lat. Wtedy nie było jeszcze relaxa - ale bym się wk.....ał teraz. Nawet byłem świadkiem jak gość z ASO tłumaczył komuś, że przedłużenie gwarancji które kupil razem z autem ma dość ograniczony zakres i polecaja relax :grin: :grin: :grin:
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline kbsucha

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla TS 2024
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Lutego 2026, 13:03:48 »
Jako, że jestem z Krakowa to przeglądy (z resztą nie tylko) będe robił u Collina.
Nie dawno robiłem przegląd po pierwszym roku. Dla Corolli TS wyszło troszkę mniej niż 900PLN. W apce wszystko się zresetowało bez problemu.

Offline wwicek24

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Lutego 2026, 13:16:19 »
Chciałbym u Collina zrobić tylko czy te przeglądy są wbijane w książkę elektroniczną bo jak później będę chciał sprzedać auto to wielu kupujących pyta się czy były przeglądy i czy są na to jakieś dokumenty a w książce elektronicznej nic nie umknie. A poza tym taki kupujący często chce jechać jednak do ASO sprawdzić auto i jego całą historię

Offline mleni

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Selection 4x4
« Odpowiedź #14 dnia: 06 Lutego 2026, 13:21:37 »

Relax = Wielkie oszustwo marketingowe po prostu przepłacasz więcej. Nawet przeglądy dużo droższe w ramach Relaxu.

Chciałbym u Collina zrobić tylko czy te przeglądy są wbijane w książkę elektroniczną bo jak później będę chciał sprzedać auto to wielu kupujących pyta się czy były przeglądy i czy są na to jakieś dokumenty a w książce elektronicznej nic nie umknie. A poza tym taki kupujący często chce jechać jednak do ASO sprawdzić auto i jego całą historię

Tak wszystko zrobią

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl