Autor Wątek: Telefon w samochodzie.  (Przeczytany 1280 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wiech

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: YarisIII 1,33
Telefon w samochodzie.
« dnia: 06 Lutego 2026, 16:31:16 »
Witam. Mój Yaris III nie ma nawigacji (radio Tuch2), korzystam więc z google map w telefonie. Ale przez ten  telefon rozmawiam przez mikrofon i głośniki samochodu za pośrednictwem Bluetooth. Jednak gdy mam włączony w telefonie Bluetooth, w nawigacji nie mam głosu lektora. Czy tak musi być? Czy to może jest kwestia jakiegoś ustawienia, którego nie znalazłem? Pozdrawiam.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Telefon w samochodzie.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lutego 2026, 17:33:44 »
Zobacz czy masz opcje przełączenia źródła dźwięku gdzieś w ustawieniach radia (a jeśli tam nie ma to dopiero w ustawieniach android auto na telefonie). Powinno iść audio bezpośrednio z Android Auto, ale nie mam TT2 ani Y3 więc nic precyzyjnie nie podpowiem niestety

Offline Wiech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lutego 2026, 21:30:47 »
Dzięki za odpowiedź, niestety Tuch2 nie obsługuje Android auto, dlatego korzystam z map w telefonie.

Offline ceikam

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 1.8
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lutego 2026, 23:31:30 »
Wygląda na to, że Twój telefon próbuje przesłać głos nawigacji przez bluetooth ale nie ma dokąd.
Jeśli korzystasz z map Google spróbuj wyłączyć w nich opcję "odtwarzaj dźwięk przez Bluetoot" czy jakoś tak.

Offline Wiech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Lutego 2026, 14:25:09 »
Tak, ale myślałem że skoro telefon łączy się z samochodem przez Bluetooth, to głos z google map również pójdzie przez głośniki samochodu. A poza tym nie jestem pewien czy jak wyłączę odtwarzanie dźwięku przez Bluetooth, to czy nie wyłączy mi się prowadzenie rozmów telefonicznych przez Bluetooth.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lutego 2026, 14:20:59 »
W ustawieniach powiązania Bluetooth masz dwie opcje. Jeśli wyłączysz odtwarzanie muzyki to wszystkie dźwięki poza rozmowami telefonicznymi powinny być odtwarzane przez glosnik telefonu. Podobne ustawienie będzie też w telefonie.

Offline Wiech

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lutego 2026, 18:50:25 »
OK, czyli nie da się korzystać z nawigacji z lektorem przez głośniki samochodu, jeśli chcę mieć możliwość odbierania i rozmawiania przez telefon przez przyciski w radiu lub kierownicy, mikrofon i głośniki samochodu (priorytet). Wyłączę więc w ustawieniach nawigacji odtwarzanie głosu przez Bluetooth. Dziękuję za pomoc.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl