Autor Wątek: Dobijanie tylnego zawieszenia  (Przeczytany 932 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zibeline

• Początkujący
Dobijanie tylnego zawieszenia
« dnia: 12 Lutego 2026, 11:09:10 »
Witam.
Posiadam aurisa 2015 r 1.8 hybrid kombi, przelot 240kk

Problem z którym nie mogę sobie poradzić wraz z mechanikiem to dobijanie tylnego zawieszenia ppdczas jazdy,.głównie poprzez wystające tory kolejowe. Wtedy dobija tak jakby nic tam amortyzowalo. Dzis wymienione sprezyny na kyba,.amory, gorne mocowanie amortyzatora jak i osłony również kyaba
Problem dalej występuje. Luzow żadnych nie ma ani na szarpakach ani w zawieszeniu które jest sztywne. Czy może to być tuleje w belce.np?
.

Offline dawie1

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Dobijanie tylnego zawieszenia
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Lutego 2026, 13:02:42 »
https://www.amazon.pl/Westfalia-wzmacniaj%C4%85ca-5-drzwiowy-hatchback-wszystkie/dp/B07HC3VJ7J

4 lata temu założyłem do kombi takie sprężyny i bardzo polecam nic nie dobija

Wysłane z mojego 2207117BPG przy użyciu Tapatalka

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Marca 2026, 18:44:19 »
Witam.
Posiadam aurisa 2015 r 1.8 hybrid kombi, przelot 240kk

Problem z którym nie mogę sobie poradzić wraz z mechanikiem to dobijanie tylnego zawieszenia ppdczas jazdy,.głównie poprzez wystające tory kolejowe. Wtedy dobija tak jakby nic tam amortyzowalo. Dzis wymienione sprezyny na kyba,.amory, gorne mocowanie amortyzatora jak i osłony również kyaba
Problem dalej występuje. Luzow żadnych nie ma ani na szarpakach ani w zawieszeniu które jest sztywne. Czy może to być tuleje w belce.np?
Stary.. jakbym czytałem swoj problem z którym borykam sie juz moze z 3 rok. Wcześniej sam użytkowałem aurisa na taxi. Przy nalocie około 270k juz pojawił sie ten problem. Żadna stacja ani mechanik nie wykminił o co chodzi. Dobija jak by jechał wozem strażackim. Każda nieruwnosc to dobijajnie jakby brakowało jakies tulei gdzies. Oczywiście nigdy żadnego luzu , wszystko wymienione. Czy znalazłeś winowajcę?

Wysłane z mojego SM-S928B przy użyciu Tapatalka

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Marca 2026, 18:47:36 »
https://www.amazon.pl/Westfalia-wzmacniaj%C4%85ca-5-drzwiowy-hatchback-wszystkie/dp/B07HC3VJ7J

4 lata temu założyłem do kombi takie sprężyny i bardzo polecam nic nie dobija

Wysłane z mojego 2207117BPG przy użyciu Tapatalka
Czy ten przypadek dobijania to na pewno sprężyny. ? U mnie dobija na nierównościach asfaltowym i to wcale nie musi byc duze dobicie typu szyna. Oczywiście gdy jest to szyna to tlucze jakby Nic nie amortyzowało

Offline falsto1

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Marca 2026, 15:16:58 »
Moze ktoś sie jeszcze wypowie ? Obaj koledzy przepadli

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl