Autor Wątek: Dziwny sygnał z prawej strony kokpitu - Toyota RAV4 4gen.  (Przeczytany 1918 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adamek

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Rav4
Dziwny sygnał z prawej strony kokpitu - Toyota RAV4 4gen.
« dnia: 16 Lutego 2026, 16:09:27 »
Witam!
Od niedawna jestem właścicielem Toyoty Rav4 - 4 gen. rok prod. 2016, benzyna. Otóż mam pytanie dotyczące dziwnego dźwięku, pojawiającego się nagle podczas jazdy, a najczęściej podczas załączających się wycieraczek szyby przedniej. Dźwięk ten wydobywa się z prawej strony kokpitu, gdzieś z okolic schowka. Jest to jakby jednorazowy sygnał, odmienny od sygnałów alarmowych czy ostrzegawczych, pochodzących od systemu, które wydobywają się z okolic licznika. Co dziwne sygnałom tym nie towarzyszy żaden komunikat czy też inna informacja na wyświetlaczach. Trudno było nagrać ten dźwięk, ponieważ pojawia się losowo, ale w końcu udało się, plik z dźwiękiem załączam do tematu zapytania.  Sygnał pojawia się losowo, najczęściej podczas włączania wycieraczek szyby przedniej. Szukałem informacji na ten temat, jednak nie uzyskałem odpowiedzi, skąd pochodzi ten dźwięk i co oznacza. Czy ktoś miał do czynienia z podobnym zjawiskiem?
Nie mogę dodać pliku z dźwiękiem jako załącznik, nie wiem dlaczego, ale u mnie ta opcja jest nie aktywna, wobec czego poniżej podaję link do pliku:
https://drive.google.com/file/d/1lNKU6wlEbPR0ui6WQcXkza-MOFaSL0aV/view?usp=sharing

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
Odp: Dziwny sygnał z prawej strony kokpitu - Toyota RAV4 4gen.
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lutego 2026, 16:38:05 »
Może jakieś powiadomienie z nawigacji?

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline Adamek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lutego 2026, 16:47:01 »
Nie, z pewnością nie jest to nawigacja, dźwięki powiadomień z nawigacji, np. o fotoradarach wydobywają się z prawej strony kokpitu, zza licznika. Dodam jeszcze, że dźwięk ten najczęściej pojawia się podczas włączonych wycieraczek, w momencie gdy mają "ciężej", np. przy słabych opadach deszczu, gdy szyba jest jeszcze częściowo sucha. Jednak zdarzało się również, że dźwięk ten pojawiał się nagle, bez żadnego powodu, przy dobrej pogodzie.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lutego 2026, 16:54:14 »
Dla mnie jakaś sprężynka/blaszka czasem "przeskakuje"/rezonuje.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Adamek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Lutego 2026, 16:57:57 »
Może to nagranie za bardzo nie odzwierciedla tego dźwięku, ale jest to dosyć głośny dźwięk i powtarzalny, według mnie generowany raczej przez jakiś głośnik lub brzęczek. Gdyby to była blaszka lub sprężynka raczej dźwięk byłby inny i słyszalny również podczas zwykłej jazdy

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Lutego 2026, 17:01:30 »
No teraz jak w ciszy posłuchałem, to "gong" na następną rundę ;) Ciekawe czy ktoś jeszcze takowy dźwięk ma.

Offline Adamek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lutego 2026, 17:04:29 »
Niżej podaję kolejny link do nagrania bez modyfikacji, myślę, że tu jeszcze lepiej słychać. Ten dźwięk jest pod koniec nagrania.

https://drive.google.com/file/d/1kcCOR9_HNKDlm1bkjpUd6Jae-rBdW1D-/view?usp=sharing

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 16 Lutego 2026, 18:16:56 »
Może któraś z odpowiedzi Ai będzie pomocna?
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2026, 18:20:08 wysłana przez Krisman »

Offline Adamek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Lutego 2026, 18:33:22 »
Ciekawe rzeczy podaje Ai, jednak czytając te odpowiedzi myślę, że żadna z nich nie odpowiada za występujący u mnie przypadek. Czujniki parkowania mają iny dźwięk i wydobywa się on z innego miejsca, system odczytywania znaków drogowych mam wyłączony, jeżeli chodzi zaś o wideorejestrator, mój model nie posiada fabrycznego wideorejestratora no i tak jak pisałem, na desce nie pokazują się żadne komunikaty.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Lutego 2026, 07:10:19 »
Sygnał nie pojawia się w momencie gdy temp. spada poniżej 4°C? Może wycieraczki w pozycji AUTO sygnalizują wykrycie deszczu i ich włączenie?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Lutego 2026, 07:40:55 »
dołożone jakiś tracker lub GPS lub odcięcie tudzież inne gów.o
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Adamek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lutego 2026, 10:26:09 »
Myślę, że temperatura nie ma tu znaczenia, sygnał pojawia się zarówno w temperaturach ujemnych jak i dodatnich. Wczoraj zdemontowałem schowek w poszukiwaniu jakiejś podpowiedzi, jednak niczego podejrzanego nie znalazłem. Z lewej strony schowka, w centralnej części konsoli zlokalizowałem buzzer - sygnalizator - toyota 89343-48010, który jak ustaliłem jest odpowiedzialny za dźwięki systemu parkowania. Szukając informacji na jego temat ustaliłem, że może również wydawać inne dźwięki, może tak właśnie jest w moim przypadku. Tylko jak ustalić, co te dźwięki generuje, być może tak jak napisał Colin jest to jakiś tracker? Nie wiem, czekam na ewentualne inne pomysły.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lutego 2026, 11:37:17 »
Dźwięk jest typowo elektroniczny, więc musi to być jakieś ustrojstwo dodane pod kokpit. Może poprzedni właściciel coś kojarzy ?

Offline Adamek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lutego 2026, 16:30:42 »
Z poprzednim właścicielem raczej trudno będzie nawiązać kontakt, auto kupiłem przez pośrednika. Dziwna sprawa z tymi dźwiękami, myślałem, że może mają związek z instalacją alarmową, ale dźwięki te pojawiają się sporadycznie, bez jakiejś przyczyny, mogącej mieć wpływ na instalację alarmową. Co do trackera, to one raczej też nie wydają dźwięków, chyba że tu zastosowano jakiś niestandardowy typ urządzenia.

Offline marekg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4 LE 2025
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lutego 2026, 18:11:27 »
dołożone jakiś tracker lub GPS lub odcięcie tudzież inne gów.o

Może rzeczywiście jakiś AirTag lub pochodne schowany gdzieś za schowkiem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl