Autor Wątek: Rav4 plugin 2021 - zużycie kWh/100km  (Przeczytany 6150 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
Odp: Rav4 plugin 2021 - zużycie kWh/100km
« Odpowiedź #60 dnia: 01 Czerwca 2026, 14:35:13 »
Witam,
miesiąc temu nabyłem drogą kupna z Toyota Pewne Auto RAV4 PHEV, rocznik 2021 (Selection) - średnie zużycie mam obecnie po tym czasie 20,6 kWh.
Przy okazji zauważyłem taką ciekawostkę - jak odbierałem auto od dealera, bateria była naładowana na 100% i pokazywało zasięg 68 km (z włączoną klimą). Za każdym razem jak naładowałem baterię w garażu z gniazdka 230V zasięg się zwiększał o kilka km. Dziś jestem po 4 lub 5 ładowaniu i zasięg pokazało 80 km (z włączoną klimą i 87 km z nawiewem off).
BTW - witam wśród użytkowników RAV4 bo to mój pierwszy post w tym garażu :)
Pozdrawiam
Update mojego posta z marca (jak wyżej) - obecnie po naładowaniu baterii do 100% pokazuje mi zasięg z klimą i bez, odpowiednio 90 i 94km, a zużycie prądu jest na poziomie 17,5 kWh.
Pzdr
No gratulacje!
Ćwicz dalej stopę!  :laugh:
1001cars daje radę 13kWh/100km - Ty też możesz!

Spoko spoko, teoria a praktyka to dwa różne światy :)
Co z tego, że pokazuje takie zasięgi - póki co udało mi się max katalogowe ok 75 km przejechać. Może i można większe wartości zrobić ale eco-driving level master by musiał być, czyli muskanie pedału i toczenie się (najlepiej z górki jeszcze), a nie normalna jazda ;))
Ale dzięki i ćwiczę dalej ;)
Pzdr
DarioT

Offline Gregoriuss

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #61 dnia: 02 Czerwca 2026, 07:53:00 »
Przy okazji zauważyłem taką ciekawostkę - jak odbierałem auto od dealera, bateria była naładowana na 100% i pokazywało zasięg 68 km (z włączoną klimą). Za każdym razem jak naładowałem baterię w garażu z gniazdka 230V zasięg się zwiększał o kilka km. Dziś jestem po 4 lub 5 ładowaniu i zasięg pokazało 80 km (z włączoną klimą i 87 km z nawiewem off).
To co pokazuje aplikacja, a to co rzeczywiscie zuzywasz to dwa rozne swiaty. Mnie dzisiaj pokazalo,ze przejade 81 km na tym ladowaniu. Z zycia wiem, ze nie przejade wiecej jak 60-65 km, a jezdze codziennie praktycznie na tej samej trasie. Slyszalem, ze da sie przejechac nawet 100 km na jednym ladowaniu, ale musisz jechac po plaskim z predkoscia maximum 40 km/h i bez zadnego ruchu.

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #62 dnia: 02 Czerwca 2026, 09:57:40 »
No da się i to nawet więcej. Oto dowód:
https://www.youtube.com/watch?v=6z-MlzUojjg&t=45s
I wcale nie toczy się 40km/h. Robi wrażenie te 107km i zużycie 13 kWh  :-)
BTW: w komentarzach pod filmikiem w odpowiedzi na zapytanie kogoś autor testu odpisał, że opony są najważniejsze. Może coś w tym jest.
« Ostatnia zmiana: 02 Czerwca 2026, 10:01:46 wysłana przez DarioT »
DarioT

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #63 dnia: 02 Czerwca 2026, 10:59:05 »
Panowie - ile RAV4 PHEV w trybie zwykłej hybrydy ( jak braknie prądu w akumulatorze)  spala więcej od RAV4 zwykłej hybrydy ?  Czy to są wartości zauważalne ?

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #64 dnia: 02 Czerwca 2026, 11:44:19 »
Panowie - ile RAV4 PHEV w trybie zwykłej hybrydy ( jak braknie prądu w akumulatorze)  spala więcej od RAV4 zwykłej hybrydy ?  Czy to są wartości zauważalne ?
Mój PHEV spala mi teraz w trybie HV w warunkach wiosennej pogody w mieście w zakresie 4,5-5,9 w zależności od warunków drogowych i pokonanego dystansu (generalnie im dłuższa jazda po mieście tym spalanie mniejsze). Wczoraj zrobiłem trase drogą krajową ok 50 km, prędkość 80-100 i spalanie pokazało 4,6 (z tym, że ostatnie 10km to jazda przez miasto juz).
Nie użytkowałem wcześniej dłużej RAVki HEV (poza jazdą testową) ale myślę, że będą to wartości podobne mimo, że PHEV dźwiga te ok 300kg więcej (bateria, wzmocnione zawieszenie, szyby podwójne i może cosik jeszcze).
Pzdr
DarioT

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #65 dnia: 02 Czerwca 2026, 13:31:20 »
No da się i to nawet więcej. Oto dowód:
https://www.youtube.com/watch?v=6z-MlzUojjg&t=45s
I wcale nie toczy się 40km/h. Robi wrażenie te 107km i zużycie 13 kWh  :-)
BTW: w komentarzach pod filmikiem w odpowiedzi na zapytanie kogoś autor testu odpisał, że opony są najważniejsze. Może coś w tym jest.
Nie "może coś w tym jest" tylko tak jest w istocie.  :-)
Od prawie 20 lat jeżdżę hybrydami i opona AAA to must have!
Różnice spalania w HEV są znaczne.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #66 dnia: 02 Czerwca 2026, 13:35:47 »
Tak, ale nieduże.
Pisałem o tym gdzieś, przeszukaj może moje wpisy, albo poszukaj w niemieckich folderach.
Zacytowałem "broszurkę" niemiecką - tam to dokładnie podają dla wyczerpanego aku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl