Autor Wątek: Gwarancja Toyota Relax a akumulator 12 V  (Przeczytany 1448 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejGdz

• Toyot Leżący
  • *
Gwarancja Toyota Relax a akumulator 12 V
« dnia: 12 Kwietnia 2026, 05:54:57 »
Witam ,

Żona jest szczęśliwą posiadaczką Crossa rok prod 2021 przebieg 45 tyś km. Opłacony pakiet OC+AC. Aktywna jest również gwarancja Toyota Relax do 2 marca 2027.Tak poczytałem wątki i jedną z większych prawdopodobnie wad jest zamontowany akumulator 12 V. Przejazdy robi po mieście w granicach 25 km dziennie. Zdarza się również dłuższa trasa raz na 3 m-ce od 100 km do 330 km. Przyjmując hipotetycznie akumulator padnie ( odpukać ! ) i auta nie można odpalić jakie ma wykonać kroki przy aktywnej gwarancji Toyota Relax ? Czy akumulator jak wyzionie ducha jest objętą gwarancją Relax ? Jak wygląda tez sprawa te wszystkie ustawienia co ma czy to czasem wszystko się nie zresetuje ? Pytam ponieważ często i gęsto jestem poza zasięgiem. Co w takim przypadku musi zrobić jakie kroki wykonać ? Czy tel do ASO że takie cos się stało czy tel po lawetę i odstawienie auta do ASO. Jeżeli ktoś mial podobną sytuację poproszę o wskazówki/porady.

Pozdr Andrzej

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Gwarancja Toyota Relax a akumulator 12 V
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwietnia 2026, 06:26:31 »
Jakbyś przeczytał warunki Relax to byś znalazł zapis że akumulator jest wyłączony spod tej gwarancji.
Więc jedynym słusznym krokiem w wypadku awarii (uszkodzenia, utraty pojemności, nie mylić z przypadkowym rozładowaniem kiedy wystarczy odpalić przez booster - samodzielnie lub przez assistance - i akumulator naładować) jest wymiana na nowy najlepiej poza ASO na jeden z pasujących modeli od Varty, Yuasy, Exide czy Boscha. Rozmiar LN0 i pojemność 44-45Ah. W żadnym wypadku nie brać padła z ASO. Wymianę może przeprowadzić ktokolwiek o minimum zdolności manualnych, sa na YouTube filmiki pokazujące co robić. Żadne ustawienia się nie kasują i nie trzeba nic programować

Offline AndrzejGdz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwietnia 2026, 07:43:41 »
Dziękuję za odpowiedź Z tego co widze wg książki serwisowej w grudniu 2022 r akumulator był wymieniony w ASO na nowy ( 384 zł ). Jaki jest zamontowany , jakiej marki , jaka poj nie wiem bo nawet jeszcze nie spojrzałem pod siedzenie pasażera z prawej strony. Zresztą z tego co czytałem wątpliwe abym coś zobaczył bez wysunięcia aku. Jednym słowem w razie czego ( odpukać ) nie ma co się szczypać tylko zakupić nowy o lepszych parametrach i zamontować. Czytałem że również dac sobie spokój z zakupem aku w ASO i jak juz to kupić w specjalistycznym sklepie z aku.

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwietnia 2026, 09:58:16 »
Jaki jest zamontowany , jakiej marki , jaka poj nie wiem

Prawdopodobnie brandowana przez Toyotę Yuasa, pojemność 35Ah. Jeśli tak, po zdjęciu samej pokrywy, na ściance akumulatora od strony drzwi będzie naklejka Yuasy. Jeśli jej brak to raczej jest to tureckie Mutlu. Oba akumulatory mają szarą obudowę i czarny dekiel.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline AndrzejGdz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwietnia 2026, 11:50:52 »

Prawdopodobnie brandowana przez Toyotę Yuasa, pojemność 35Ah. Jeśli tak, po zdjęciu samej pokrywy, na ściance akumulatora od strony drzwi będzie naklejka Yuasy. Jeśli jej brak to raczej jest to tureckie Mutlu. Oba akumulatory mają szarą obudowę i czarny dekiel.

Zdjąłem tą obudowę i ukazało sie takie coś https://zapodaj.net/plik-ynJT8P0TxL

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Kwietnia 2026, 12:53:22 »
Nie mam zielonego pojęcia, bo w Turcji oprócz Mutlu jest też fabryka Yuasy która może robić dla Toyoty.
Tak czy inaczej akumulator jest wymieniony więc się tym póki co nie przejmuj. Warto doładować ładowarką dwa razy do roku i tyle

Offline AndrzejGdz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Kwietnia 2026, 13:06:40 »
Nie mam zielonego pojęcia, bo w Turcji oprócz Mutlu jest też fabryka Yuasy która może robić dla Toyoty.
Tak czy inaczej akumulator jest wymieniony więc się tym póki co nie przejmuj. Warto doładować ładowarką dwa razy do roku i tyle
Czy ładowarką mogę ładować od góry czyli podniesiona maska i te zdjęte czerwone ustrojstowo oznaczone + a - do jakiejś obok śruby nie lakierowanej ?

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Kwietnia 2026, 14:33:54 »
Jak najbardziej, skoro to punkt do podłączania akumulatora dawcy gdzie przepłynie gigantyczny prąd to tym bardziej poradzi sobie z ładowarką

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl