Autor Wątek: RAV4 5gen Hybrid 4x4 - akcja serwisowa - tylna wiązka elektryczna.  (Przeczytany 7515 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
Odp: RAV4 5gen Hybrid 4x4 - akcja serwisowa - tylna wiązka elektryczna.
« Odpowiedź #60 dnia: 29 Maja 2026, 10:52:31 »
Chciałem pokazac jak u mnie wygląda wiązka po akcji serwisowej ale nie moge załączyc foto.Próbowąłem przez tapatalka ale wyszła jakaś lipa :/
« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2026, 10:55:47 wysłana przez DarioT »
DarioT

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #61 dnia: 29 Maja 2026, 12:32:31 »
Chciałem pokazac jak u mnie wygląda wiązka po akcji serwisowej ale nie moge załączyc foto.Próbowąłem przez tapatalka ale wyszła jakaś lipa :/
Postimages.org
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline radmor

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #62 dnia: 29 Maja 2026, 17:29:35 »
To co Toyota odwala z tą wiązką to jest trzeci świat, kongijskie standardy. Spierdzielili sprawę i bronią sie przed odpowiedzialnością. Ciekawe czy awaria wiązki w trakcie jazdy nie stanowi poważnego zagrożenia wypadkiem.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #63 dnia: 29 Maja 2026, 17:56:12 »
Pogadajmy o 1.5tsi i jakiejś tam chłodnicy, chyba intercoolerze. Czy o innych problemach. Tutaj Toyota zajmuje się swoimi klientami, a jak na własną rękę coś robiłeś no to na własną rękę to ogarniaj, jakaś tam logika w tym jest
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #64 dnia: 30 Maja 2026, 10:02:11 »
Pogadajmy o 1.5tsi i jakiejś tam chłodnicy, chyba intercoolerze. Czy o innych problemach. Tutaj Toyota zajmuje się swoimi klientami, a jak na własną rękę coś robiłeś no to na własną rękę to ogarniaj, jakaś tam logika w tym jest

Wyobrazasz sobie co by sie stalo ze slupkami, gdyby sie "nie zajmowali" i chargowali po parenascie tys za wymiane? Poza tym to jest element ukladu hybrydowego, na ktory jest jak kojarze dluzsza gwarancja.

10 lat przejezdzone 1.5 tsi, 8 lat w octavii, teraz drugi rok w Q3. W niemalowane, ale nic sie nie dzieje.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #65 dnia: 30 Maja 2026, 10:57:19 »
Wyobrazasz sobie co by sie stalo ze slupkami, gdyby sie "nie zajmowali" i chargowali po parenascie tys za wymiane?

Absolutnie nic bo ten problem dotyczy najwcześniej 2 właściciela, a raczej trzeciego już.
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #66 dnia: 30 Maja 2026, 10:57:50 »
Ciekawe jak jest z tylnym złączem w nowej gen 2026.
Jak na razie nikt tego dokładnie nie sprawdził na filmikach YT. Ja też zaglądałem ale bez podnośnika niewiele widać.  Wygląda podobnie jak w 5 gen.

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Offline Nimrod-PW

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 30 Maja 2026, 12:05:24 »
Ta sama płyta podłogowa to i złącze pewnie tak samo poprowadzone.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #68 dnia: 30 Maja 2026, 12:20:35 »
Wtyczka jest od dołu jak w 5 gen ale jak jest skonstruowana tego już -  bez dobrego dostępu od dołu - nie można stwierdzić. A w ASO raczej się nie zgodzą na wjazd na podnośnik i grzebanie przy wtyczce Ravki demo.

Trzeba poczekać aż pierwsze egzemplarze trafia do konserwatorów podwozia.

« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2026, 12:23:16 wysłana przez Markid »

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
« Odpowiedź #69 dnia: 30 Maja 2026, 12:33:43 »
Wtyczka jest od dołu jak w 5 gen ale jak jest skonstruowana tego już -  bez dobrego dostępu od dołu - nie można stwierdzić. A w ASO raczej się nie zgodzą na wjazd na podnośnik i grzebanie przy wtyczce Ravki demo.

Trzeba poczekać aż pierwsze egzemplarze trafia do konserwatorów podwozia.

Założę się o dobre whisky że wtyczka w nowej RAV4 jest identyczna jak ta gnijąca z obecnej wersji.
Dlaczego tak uważam? Bo w nowym tegorocznym Lexusie ES jest dokładnie taka sama wtyczka xd

Jako dowód minuta 9:25 na oficjalnym materiale na polskim kanale Lexus news:
https://www.youtube.com/watch?v=IQ6w8dIpqj4

Offline JanuszTracz

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Adventure
« Odpowiedź #70 dnia: 30 Maja 2026, 16:15:03 »
Wyobrazasz sobie co by sie stalo ze slupkami, gdyby sie "nie zajmowali" i chargowali po parenascie tys za wymiane?

Absolutnie nic bo ten problem dotyczy najwcześniej 2 właściciela, a raczej trzeciego już.

Cablegate mialo swoje poczatki w Kanadzie i USA, czesto niedlugi po skonczonym okresie gwarancyjnym i relatywnie skromnych przebiegach (60tys i wyzej?)
Dzieki masowym pozwom PIERWSZYCH wlascicieli mamy te kampanie i biuletyny rozszerzajace gwarancje na naped do 8lat/160tys, a teraz nawet chyba do 10. Bez reakcji, marketing o niezawodnosci mozna sobie darowac.
Nawet jezeli bylby to statystycznie problem drugiego wlasciciela - rynek pierwotny i wtorny to zespol naczyn polaczonych. Nie bede sie tu rozpisywal, bo wszyscy wiemy jak to dziala.
« Ostatnia zmiana: 30 Maja 2026, 16:17:21 wysłana przez JanuszTracz »

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #71 dnia: 01 Czerwca 2026, 12:03:49 »
Widać co ASO to inaczej, salon w Kielcach oferuje zabezpieczenie woskiem już od wielu lat.

Ciekawe jak rzetelnie do tego podchodzą. Żeby wykonać taką w usługę w miarę dobrze  to pasuje zdjąć wszystkie osłony, wydech, bak, umyć , domyć, wysuszyć i dopiero coś można popsikać a tak to klient żyje w błędnej świadomości że może spać spokojnie zupełnie nieświadomy czyhającego zagrożenia...

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #72 dnia: 01 Czerwca 2026, 12:13:46 »
Widać co ASO to inaczej, salon w Kielcach oferuje zabezpieczenie woskiem już od wielu lat.

Ciekawe jak rzetelnie do tego podchodzą. Żeby wykonać taką w usługę w miarę dobrze  to pasuje zdjąć wszystkie osłony, wydech, bak, umyć , domyć, wysuszyć i dopiero coś można popsikać a tak to klient żyje w błędnej świadomości że może spać spokojnie zupełnie nieświadomy czyhającego zagrożenia...
Zdejmują wszystkie osłony, nadkola oraz wydech. Można się umówić na wizualne sprawdzenie jak to wygląda po nałożeniu wosku, a przed montażem osłon. Kładą cieńszą warstwę wosku niż np. 3vz czy drimcar. Co roku podczas przeglądu jest kontrola i ewentualne poprawki konserwacji. Wykonywałem w 3 autach firmowych, gdzie nie moglem sobie pozwolić na dłuższy postój auta w serwisie jak np. w 3vz czy drimcar. Trwa to ok. 3...4 dni.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #73 dnia: 01 Czerwca 2026, 12:42:57 »
W moim przypadku robiłem wcześniej konserwację ale Corolli to trwało to ze wszystkim ponad 2 tygodnie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #74 dnia: 01 Czerwca 2026, 13:28:57 »
W Ravce w 3vz trwalo ponad miesiąc ale w przypadku kolejnych aut firmowych nie miałem tyle czasu jak i cierpliwości. 
Ale coś za coś.  W ASO nie robią tak szczegółowo i porządnie jak np. w 3vz ale czas realizacji oraz kasa zupełnie inne.
Z drugiej strony Ravka była na konserwacji po 1 zimie i ok. 8 mc od zakupu, a kolejne auta były konserwowane przed odbiorem z salonu w tym samym ASO - tak, że szły na konserwację w bardzo dobrym stanie.

« Ostatnia zmiana: 01 Czerwca 2026, 13:32:37 wysłana przez Markid »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl