Autor Wątek: Skąd te śrubki? Całkowicie nowy samochód.  (Przeczytany 1343 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rekawiczka123

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: 1.8 hybryda 5 g
Skąd te śrubki? Całkowicie nowy samochód.
« dnia: 16 Kwietnia 2026, 13:15:42 »
Cześć, w zeszłym tygodniu odebrałem nowego chr z salonu. Od samego początku słyszałem przy przyspieszaniu / zwalnianiu dzwiek toczącego się przedmiotu. No i znalazłem co się turlało... trzy śrubki pozostawione na podszybiu luzem!!!
Wyjąłem je I nastąpiła bloga cisza. Ale jednak wolałbym je wkręcić w odpwoednie miejsce. Na szybko pod maską nic nie znalazłem, ale głęboko też nie patrzyłem.
Co było montowane w aso - czujniki przod/tyl i chlapacze przód tyl. Napisałem już to sprzedawcy  niech to wyjaśnia.
Ma ktoś jakiś pomysł skąd mogą być?
Pozdrawiam.
https://zapodaj.net/plik-TKQCzMEeKS
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2026, 13:24:04 wysłana przez Rekawiczka123 »

Offline spetial

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: C-HR II 2.0 '25
Odp: Skąd te śrubki? Całkowicie nowy samochód.
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Kwietnia 2026, 14:49:12 »
Skoro montowali czujniki pewnie to pewnie od zderzaka z przodu. Tak btw to mówisz, że to nowe auto? Trochę słabo po tygodniu wygląda i nie mówię o podszybiu bo to wiadomo, że się po deszczu uwali ale tak zakurzone i z majonezem jakimś na kablach? Nie otwierałeś maski przy odbiorze?
27.06.2019: Toyota C-HR 1.8 Team Deutschland
26.06.2025: Toyota C-HR 2.0 Lounge PHEV ADP+Panorama

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Skąd te śrubki? Całkowicie nowy samochód.
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwietnia 2026, 16:10:21 »
Klasyka ASO, może i drogo ale za to niekompetentnie. Jak przyjedziesz to je wezmą, wyrzucą do śmietnika i powiedzą że uzupełnili.
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2026, 16:35:45 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Kwietnia 2026, 18:04:28 »
Zapas

Wysłane z mojego SM-A566B przy użyciu Tapatalka

Online Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Kwietnia 2026, 18:16:18 »
Przypominają śrubki od zderzaka przedniego, na górze
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Rekawiczka123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Kwietnia 2026, 07:16:39 »
Maskę otwierałem- to konserwacja woskiem.
Wyniknęły jeszcze przy odbiorze inne rzeczy - zobaczymy jak się ustosunkują do tego.
Nie ma opcji żeby samochód pojechał do nich na hale bo zrobią dokładnie to co napisaliście- do kosza a mi powiedzą ze uzupełnili braki.
Patrzyłem od góry- na szybko nic nie znalazłem, ale w weekend na spokojnie przyjże się dokładniej porównując lewa stronę z prawa.
Podobne są przy lampach, ale tam są wszystkie.
Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi. Gdyby ktoś jeszcze skojarzył- będę wdzięczny.

Offline marekg

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4 LE 2025
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Kwietnia 2026, 22:59:32 »
Może to od chlapaczy
przyniósł sróbki położył na podszybiu, przymierzył chlapacz, chciał przykręcić i nie miał czym bo zapomniał gdzie położył więc poszedł po następne
i tak bym to widział :)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Kwietnia 2026, 04:14:03 »
Nie ma opcji żeby samochód pojechał do nich na hale bo zrobią dokładnie to co napisaliście- do kosza a mi powiedzą ze uzupełnili braki
A ja bym zrobił na odwrót, pojechał do nich i w kulturalny sposób poprosił o zainstalowanie tych śrubek i pokazanie w którym miejscu ich brakowało o ile nie było tak jak wcześniej kolega pisał czyli coś gdzieś ktoś zapomniał.
To że pojedziesz gdzie indziej nic nie da bo kupując produkt masowy korzystasz z korporacji a korpo to pracownicy a pracownicy to błędy. Czy to będzie korporacja o nazwie XXX czy yyy to i tak jesteś skazany na pracowników dla których jesteśmy tylko cyfrą w exelu.
Jak załatwisz to w ten sposób to zyskasz w oczach tych z którymi będziesz miał kontakt przy następnych wizytach a to może przełożyć się na jakość tego co będziesz miał robione.

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Kwietnia 2026, 22:29:48 »
kontakt przy następnych wizytach a to może przełożyć się na jakość tego co będziesz miał robione.
xD 10000% nikt nie będzie o tym pamiętał jeszcze zanim wyjdzie z salonu. To nie firma prowadzona przez kogoś tylko korpo z mięsnymi robotami.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Rekawiczka123

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Kwietnia 2026, 07:23:56 »
Nie ma opcji żeby samochód pojechał do nich na hale bo zrobią dokładnie to co napisaliście- do kosza a mi powiedzą ze uzupełnili braki
A ja bym zrobił na odwrót, pojechał do nich i w kulturalny sposób poprosił o zainstalowanie tych śrubek i pokazanie w którym miejscu ich brakowało o ile nie było tak jak wcześniej kolega pisał czyli coś gdzieś ktoś zapomniał.
To że pojedziesz gdzie indziej nic nie da bo kupując produkt masowy korzystasz z korporacji a korpo to pracownicy a pracownicy to błędy. Czy to będzie korporacja o nazwie XXX czy yyy to i tak jesteś skazany na pracowników dla których jesteśmy tylko cyfrą w exelu.
Jak załatwisz to w ten sposób to zyskasz w oczach tych z którymi będziesz miał kontakt przy następnych wizytach a to może przełożyć się na jakość tego co będziesz miał robione.
Oraz
kontakt przy następnych wizytach a to może przełożyć się na jakość tego co będziesz miał robione.
xD 10000% nikt nie będzie o tym pamiętał jeszcze zanim wyjdzie z salonu. To nie firma prowadzona przez kogoś tylko korpo z mięsnymi robotami.
Dokładnie nikt nie będzie pamiętał tego. Kultura przede wszystkim. Chodziło mi o pokazanie pustych miejsc przy ewentualnej wizycie tak by pokazano mi gdzie faktycznie są brali w śrubkach a nie ze pójdą do kosza. Sprawa oczywiście zgłoszona do dealera.

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Kwietnia 2026, 07:49:45 »
Sprawa oczywiście zgłoszona do dealera
Ja bym pojechał, poprosił kierownika, pokazał foty śrubek (gdzie ktoś je odłożyl) i porozmawiał ale osobiście.

Mimo wszystko przy kontaktach z ASO pozostanę zwolennikiem załatwiania problemów rozmową "face to face". Łatwiej mi zweryfikować rozmówcę i to czego po nim mogę się spodziewać. Sprawdziło się to w Toyota/Lex ale też w innych markach gdzie delikatnie mówiąc różowo nie jest.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl