Autor Wątek: Trzaski przy całkowitym zatrzymaniu samochodu podczas hamowania  (Przeczytany 1011 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janki111

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV Style
Hej,
u mnie od jakiegoś czasu pojawia się problem, że jak się hamuje i już jest ostatni faza (praktycznie zatrzymanie) to zawieszenie wydaje trzaski. dźwięk pojawia się nawet, gdy puszczę hamulec i znowu się zatrzymam (więc nie jest to gwałtowne hamowanie). Przy hamowaniu podczas cofania tego problemu nie ma. Ktoś spotkał się z takm problemem?
RAV4 PHEV Style, Royal Grey/Attitude Black, MY24

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: Trzaski przy całkowitym zatrzymaniu samochodu podczas hamowania
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Kwietnia 2026, 13:54:03 »
U mnie będą z tego powodu wymieniać lewe łożysko kolumny McPherson.

Offline janki111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Kwietnia 2026, 15:12:00 »
Jestem umówiony już na serwis, najbardziej słychac gdy koła są skręcone w prawą stronę.

Offline janki111

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maja 2026, 17:11:06 »
Wracam z małą aktualizacją.
Na wstępie od razu zaznaczam, że odradzam Toyota Sieradz. Byłem tam 2 razy, najpierw ze zgłoszonym problemem, a potem tydzień później przy okazji przeglądu na 2 lata. W obu przypadkach stwierdzenie, że niczego nie słyszą, tylko kamienie pod oponami i piach, a trzaski i skrzypienie zawieszenia to normalna rzecz, i przy 25 tys nie ma możliwości, by w toyocie się to zdarzało, a na same dźwięki oni nie będą wymieniali niczego, skoro zawieszenie sztywne. Nagrane video nie jest dowodem, na pewno je nagrałem w warunkach, które na codzień nie występują.
W związku z tym udałem się do Kalisza, tam po pokazaniu nagrania od razu przystąpili do weryfikacji problemu - na pierwszy rzut poszło sprawdzenie łączników stabilizatora, bo je najprościej najpierw sprawdzić. Łączniki okazały się dobre, drugie podejrzenie jest na tuleje wahacza przedniego, zamówione gumy i jestem umówiony na kolejny serwis.

2 salony, zupełnie inne podejście do klienta. Sieradz omijać dalekim łukiem.

Offline golonez

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maja 2026, 22:50:09 »
Cześć sprawdź czy jakiś kamień nie wlazł w zawias. Niestety RAV4 jest podatna na kamienie w zawieszeniu. Ja już dwa wyciągałem (oba lewy przód). Objaw jest taki że przy hamowaniu, przy samej końcówce hamowania jest puknięcie lub trzask, zależy od wielkości kamienia. Poniżej post z ilustracją gdzie szukać (najlepiej podejrzeć endoskopem albo zajrzeć kamera telefonu)

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fforum%2Etoyotaklub%2Eorg%2Epl%2Findex%2Ephp%3Ftopic%3D56987%2E0&share_tid=56987&share_fid=2265118&share_type=t&link_source=app
Paweł

Wysłane z mojego SM-S931B przy użyciu Tapatalka

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Maja 2026, 11:17:51 »
Ja będę miał wymieniane lewe łożysko kolumny McPhersona. Zgłosiłem na Gwarancji BIS, bo samochód ma już prawie 4 lata i podstawowa się skończyła. Wczoraj był rzeczoznawca WAGAS, obejrzał i czekam na decyzję + mata grzewcza siedziska kierowcy + siłowniki klapy, bo zimą działały wybiórczo, kiedy im się chciało.

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Maja 2026, 12:24:55 »
Zgłosiłem na Gwarancji BIS
Daj koniecznie znać, jak ostatecznie przyjęto Twoje zgłoszenia i czy będą to wszystko, co zgłosiłeś, robić w ramach tej gwarancji.
A ten BIS to jest to samo co Relax?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Maja 2026, 12:43:45 »
Nie to samo, gwarantem jest firma zewn.
https://www.wagasubezpieczenia.pl/DOKUMENTY/toyota/mapfre/BIS/OWU%20BIS.pdf
Dzięki.

A co polecacie jako "przedłużenie" fabrycznej gwarancji?
W wypadku hybryd warto przedłużać już po 3ch latach, czy jak wygaśnie gwarancja na "elementy hybrydowe" (5 lat)?
Jakie są Wasze doświadczenia z "dodatkowymi" gwarancjami i, przede wszystkim, gwarantami?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 16 Czerwca 2026, 09:23:00 »
Jest update. Wagas uznał mi ogrzewanie siedziska kierowcy, będzie wymieniona mata grzewcza, uznali siłowniki tylnej klapy, bo zimą czasem odmawiały współpracy. Teraz co prawda działaja bezbłędnie, ale będzie wymiana. Łożysko kolumny McPhersona odrzucone. Nie podlega gwarancji. Koszt zaakceptowany  wycenili na 6298 zł. Łożyska nie będę wymieniał, bo nie stwierdziłem żadnych luzów i nie chcę ponosić kosztów. Naprawa umówiona na 25 czerwca, spytam, czy mogą to łożysko przesmarować. Teraz w zasadzie przestało skrzypieć.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl