Autor Wątek: Smart services  (Przeczytany 2047 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Helios

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: HB 2.0 MR2022
Smart services
« dnia: 25 Kwietnia 2026, 19:47:27 »
Właśnie otrzymałem maila od Toyoty z informacją, że niebawem zakończy się mój  bezpłatny okres próbny usług Smart Services (po czterech latach od zakupu auta). Bezpośrednio po zakończeniu okresu próbnego mam otrzymać kolejnego maila z szczegółowymi informacjami o dostępnych planach subskrypcyjnych oraz prostymi instrukcjami, jak kontynuować korzystanie z Smart Services bez przerwy. Ktoś z szanownych forumowiczów przerabiał ten temat?

Offline Arturas

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 2.0 GR
Odp: Smart services
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Kwietnia 2026, 10:25:58 »
Jesienią też mnie to czeka. Więc jestem zainteresowany dyskusją.

Offline Soczek

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Kwietnia 2026, 13:48:49 »
Byłbym zainteresowany, gdyby to działało.
U mnie nigdy nie odpala się za pierwszym razem.

Corolla TS Dynamic 2.0 2023

Offline monasterio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota Corolla
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Kwietnia 2026, 08:16:22 »
cześć,
u mnie usługa wygasła 22.03.
Jedyna zmiana to taka, że nie pokazuje się toyotowska mapa. jest ekran z informacją, że można wykupić subskrybcję.
W aplikacji mobilnej natomiast nie ma większych zmian - info, o możliwości aktywacji Smart Car - nawigacji, asystencie głosowym i zdalnym sterowaniu (u mnie w wersji 2022 to i tak nie było aktywne). Pozostałe funkcje jak info gdzie jest auto, czy nie zostawiłem otwartych drzwi czy okien działają. Na to jest bodajże 8 lat (albo 10, nie pamiętam).

Dostałem maila z ofertą i to przyznam jest śmiech na sali, bo abonament miesięczny to 39,99. roczny 399,99 lub na 4 lata 1199,99 :D

Za coś, czego użyłem może 2x dla zabawy, bo i tak jeżdżę na CarPlay.

Tak więc - moim zdaniem - kompletnie nie warto :)

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Kwietnia 2026, 09:43:21 »
Ja bym zapłacił jedynie za zdalne sterowanie klimatyzacją, kluczyk w telefonie(powinno być za darmo bo nie ma żadnych kosztów utrzymania przy odpowiedniej implementacji)i dashcam wbudowany. Nawigację sobie mogą wziąć, jeśli nie jest od Google to jest bezużyteczna.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Kwietnia 2026, 10:31:12 »
Nawigację sobie mogą wziąć, jeśli nie jest od Google to jest bezużyteczna.

Myślę, że za mocno powiedziane. Spróbowałem kilka razy, nie jest najgorzej - dobiera trasę w zależności od aktualnego natężenia ruchu czy korków. Kiedyś zdarzyło mi się jej nie posłuchać w Czechach (miałem w USB wpięty odtwarzacz CD, więc nie mogłem używać Google'a) i wpakowałem się w taki zator, że hej! Wyprowadziła mnie bardzo ładnie bocznymi ścieżkami. Fajne jest też to, że na autostradzie wizualizuje węzły z pokazaniem, którym pasem jechać. Fakt, grafika mapy jest fatalna, a wyznaczanie trasy z punktami pośrednimi jest kompletnie porąbane. Też wolę i używam GMaps, więc jak się skończy fabryczna, to płakać nie będę.

Offline Helios

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Kwietnia 2026, 11:14:43 »
Dostałem maila z ofertą i to przyznam jest śmiech na sali, bo abonament miesięczny to 39,99. roczny 399,99 lub na 4 lata 1199,99.
Ciekawe, czy ta nowa subskrypcja po jej wykupieniu zapewnia bieżącą aktualizację map. U mnie aktualizacja OTA (z chmury) praktycznie nie działa - ostatnia miała miejsce w grudniu 2022 r. i od tamtej pory kicha, a ręcznie w moim samochodzie nie można aktualizacji przeprowadzić - nie mam dostępu do ID mapy i kodu serwisowego. Ogólnie rzecz biorąc ceny subskrypcji za taką jakość usługi są wygórowane.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
Smart services
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Kwietnia 2026, 11:19:31 »
Dla mnie doprowadzenie do celu to jakieś 20% sensu używania, zdecydowanie częściej nawiguję żeby poznać zakorkowanie, w tym tylko Google działa.
« Ostatnia zmiana: 28 Kwietnia 2026, 12:06:40 wysłana przez Konrad62 »
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Kwietnia 2026, 12:07:41 »
Są inne rozwiązania niż Google, radzące sobie z korkami wprawdzie nie darmowe ale dużo tańsze od oferty Toyoty.

Offline Helios

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Maja 2026, 12:18:42 »
W końcu rozwikłałem sprawę aktualizacji nawigacji z chmury. Okazuje się, że data ostatniej aktualizacji widoczna w ustawieniach na ekranie w samochodzie wcale nie jest aktualizacją map, a zamieszczeniem na serwerze ostatniego pliku z mapami. Plik ten następnie automatycznie aktualizuje się sukcesywnie (podobno dwa razy w miesiącu), ale te aktualizacje nie są dla nikogo widoczne, nawet dla Toyoty w Japonii. Prawdopodobnie robi to dostawca map, czyli firma Tom-Tom. Ot taka ciekawostka. Informacje te podaję za TCE.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Maja 2026, 12:33:29 »
Toyota bierze kasę w sumie nawet nie wie za co, no hit xD

Sent from my iPhone using Tapatalk
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Maja 2026, 13:42:10 »
czyli firma Tom-Tom

a ja myślałem, że HERE
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Maja 2026, 14:16:05 »
Wydaje mi się że to kolaboracja między tymi firmami, bo obie widziałem w creditsach tych map
C-HR II 1.8 '24 Comfort

Offline Helios

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Lipca 2026, 08:02:34 »
Problem z nawigacją po wykupieniu na kolejny rok (po zakończeniu 4-letniego okresu bezpłatnego) subskrypcji Toyota Smart Car. Przestało działać głosowe wybieranie celu podróży. Po wskazaniu adresu głosem, napis z tym adresem na chwilę pojawia się w polu wyszukiwania za stronie nawigacji, lecz nie jest on przenoszony do mapy jako cel podróży. Po prostu znika, a w polu wyszukiwania jest pusto. I tak bez końca. Poprzednio, tj. przed odnowieniem subskrypcji wszystko działało poprawnie. Sprawę zgłosiłem jako reklamację do sprzedawcy subskrypcji, czyli Toyota Europe w Belgii. Czekam, ale nie mam nadziei na jakąkolwiek odpowiedź.

Offline Wojtekfancalcio

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corol 1.8 TS 23
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Lipca 2026, 08:35:31 »
Czyli bez subskrypcji nie uruchomię zdalnie klimy/grzania i nie otworze auta , tak ?  I tylko tyle ? Mapa z lokalizacją auta nadal jest ? Ich nawigacja jest beznadziejna, lepsze jest google na AA,i płatne navi expert. Obie działają dużo płynniej niż to here czy tam tom tom z toyoty

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl