Autor Wątek: Fani, miłośnicy i forumowicze Rav4 łączmy się  (Przeczytany 628 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
Fani, miłośnicy i forumowicze Rav4 łączmy się
« dnia: 19 Maja 2026, 16:50:54 »
Jeśli jest ktoś z województwa Świętokrzyskiego i chciałby na żywo porozmawiać pooglądać i porównać nasze ravki (modyfikacje i nie tylko ) to zapraszam do kontaktu. Zawsze można coś pomóc podpowiedzieć i doradzić a czasem odradzić jeśli chodzi o użytkowanie, serwisowanie itp itd

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Fani, miłośnicy i forumowicze Rav4 łączmy się
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Czerwca 2026, 14:17:24 »
To może ktoś chociaż podpowie gdzie w Świętokrzyskim można podjechać żeby uczciwie wymienili olej i filtr? Będzie to wymiana między przeglądami. Zależy mi na warsztacie który już robił wymianę w rav4 hybryda a nie tylko w astrach i pandach. Olej i filtr mam swój. Pozdrawiam   

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Czerwca 2026, 15:34:36 »
Mnie się wydaje, że jak tylko serwis ma dobre oceny to możesz podjechać, wymiana oleju to nie jakaś wielka filozofia.
Poza olejem i filtrem jeszcze potrzebna jest nowa podkładka pod korek spustu oleju.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Czerwca 2026, 10:42:49 »
Wiesz jak jest, oceny to czasem piszą znajomi i rodzina żeby zachęcić. Mam cały zestaw podkładkę pod korek też, kupiłem wszystko u Colina co by nie naciąć się na podróbki z internetu. Pozdrawiam

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Czerwca 2026, 11:07:41 »
Jak serwis działa dłużej i jest jest trochę więcej ocen, nie 2..5 ale np. 50..100 to raczej już są miarodajne.
Mam taki zaufany serwis w Tumlinie (Książek Auto Serwis) gdzie serwisujemy kilka firmowych aut - jednak oni specjalizują się w Oplach.
Z drugiej strony - wymiana oleju w Oplu, Toyocie, czy innym aucie wygląda praktycznie tak samo.
Na marginesie - z Opli w firmie wychodzimy - niestety są dość awaryjne.

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Czerwca 2026, 12:45:07 »
Dalej w temacie wymiany oleju. Mam pytania, może Colin lub ktoś bardziej techniczny odpowie.
1. Jakim momentem dokręcacie śrubę (korek) spustu oleju ?
2. Czy przed założeniem nowego filtra zalewacie go olejem ?Tak widziałem robił Morozov ( https://www.youtube.com/watch?v=wPGQJ6aT4N8 )

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl