Autor Wątek: Wpaczanie tarcz co 1500 km  (Przeczytany 1984 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

piles

• Gość
Wpaczanie tarcz co 1500 km
« dnia: 18 Sierpnia 2005, 17:41:50 »
Czy ktos moze mial taki problem, ze po przejechaniu ok 1500km tarcze wypaczaly sie. Moja Toytote (1.6 xli z 1993 roku) kupilem rok temu i od poczatku lekko drgala kierownica i pedal hamulca przy hamowaniu. Po przetoczeniu tarcz bylo w porzadku przez jakies 1500-2000km, po czym ponownie sie zaczelo. Mechanik powiedzial, ze pewnie wjechalem w kaluze z rozgrzanymi tarzcami, a ze maja wystarczajaca grubosc przetoczyl ponownie. Po 1500km znow to samo - tym razem uznal, ze generalnie tarzce sa przegrzane. Wymienilem tarcze+klocki+amortyzatory, ktore akutrat nadawaly sie do wymiany. Po 1500km to samo!?! Czy ktos z Was wie jaka moze byc glebsza przyczyna takiego zachowania???

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpnia 2005, 18:43:31 »
Słabej jakości tarcze  :?:  co teraz włozyłeś  :?:  Ja miałem w poprzednim aucie takie badziewne ATM czy jakoś tak  za nieco ponad 200 zł i mimo to wytrzymały prawie 40 tys. zanim sięzwichrowały :roll:
E18_Prestige_MultidriveS

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpnia 2005, 21:07:28 »
Jedynie wyjasnienie to chyba kiepska jakosc materialu z jakiego zrobione sa tarcze,lub zapieczony hamulec przegrzal zbytnio material.

kluzik

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Sierpnia 2005, 00:28:48 »
wg mnie:
- jeśli tarcza bije to przetaczanie nic nie pomoże. Też kiedyś dwa razy przetaczałem i po 3 tys. bicie powracało. Od razu należy zmienić.
-Jeśli chodzi o firmęprodukującą tarcze to nalezy kupić tarcza znanej firmy - sprawdzone. Jednak rodzaj materiału i sposób wykonania (odlewanie i chłodzenie) moze mieć wpływ właśnie na późniejsze wypaczanie się
-uważam również, że to, że nowe tarcze zaczęły bić to może być zarówno na skutek nieszcześliwego zbiegu okoliczności w postaci wjechania w kałuże i nagłego schłodzenia części tarczy jak i błędnego montażu - brak dostatecznego oczyszczenia powierczchni piasty do której przylega tarcza, albo krzywej piasty. Możliwe też, że jest jakiś problem z chłodzeniem tych okolic i własnei to piasta nierówno sięnagrzewa i rozszerza, ale to byłby błąd konstrukcyjny samochodu i ujawniałby sięw innych samochodach tego modelu.
Pozdrawiam.
MAciek

looqasch

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Sierpnia 2005, 23:40:58 »
Przetaczanie ma tylko sens jeśli tarcza jest nierówno zużyta  8)

Offline GLADIATOR

• Toyot Zmotoryzowany
    • Corolla E-9
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Sierpnia 2005, 12:05:12 »
Moi Szanowni koledzy, lekkie sprostowanie sprawy i info dla mechanika który naciąga na przetaczanie tarczy, po pierwsze idiotyzmem jest fakt że tarcza może sięzachartować lub rozchartować z powodu kałuży to jakiś obłęd bo wtedy mieli byśmy zakaz JAZDY w deszcz i śnieg, po drugie żeby tarcza sięrozgrzała do czerwoności to musiał byś używać hamulca bardzo często i to przy dużej prędkości, po trzecie zmień mechanika, a po czwarte tarcze są tak skonstruowane że czynniki atmosferyczne nie mają wpływu na ich działanie bo w takim wypadku ich zastosowanie NIE miało by sensu, i po piąte WADA ( USTERKA ) musi znajdować sięw innym elemecie układu jezdnego, żle zamontowane tarcze, łożysko do wymiany lub piasta...i.t.p....( każdy element ma odpowiednią siłe dokręcenia służy do tego klucz Dynanometryczny, nawet koła powinny tak być przykręcone a nie pistoletem)
Pozdrawiam   :-DD    :twisted:    :aclap    :adiabelek    :athunbsup
www.corolla.fora.pl
www.lybra.fora.pl
Lancia Lybra SW 1,9 JTD Power

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl