Autor Wątek: Przymulenie na benzynie (F)  (Przeczytany 4318 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Northwood

• Gość
Przymulenie na benzynie (F)
« dnia: 18 Sierpnia 2005, 19:15:24 »
Witam
Problem jest następujący. Carinka na gazie jeździ dobrze, natomiast na benzynie coś sięskopało. Autem jeżdzęod około miesiąca, na początku wszystko było w porządku, tzn na gazie jeździł, na benzynie również, z tym że na benzynie ciut lepiej. Teraz sytuacja sięodwróciła. Na benzynie, na wolnych obrotach silnik ma drgania, chodzi tak jakgdyby nie palił jeden cylinder. Żeby wkręcić go na obroty muszętrochęponaciskać gazu. No i przy tym strasznie jest zamulony. Sytuacja jest do 3,5-4 tyś obrotów. Po przekroczeniu 4000 obrotów auto dostaje "kopa" i wydaje sięjakgdyby silnik chodził tak jak dawniej.
Macie jakieś sugestie dlaczego na niższych obrotach chodzi jak traktor?

Pozdrawiam

k r z y s i e k

• Gość
Re: Przymulenie na benzynie
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Sierpnia 2005, 21:07:47 »
Pewnie padł wtryskiwacz, lub coś innego z nim związanego. One nie działają na gazie więc jest dobrze.
krzysiek

Offline carinus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Auris I 1,4 d4d
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Sierpnia 2005, 21:25:52 »
Sprawdz emulator wtryskiwaczy bo on jest wpiety w obwod zasilania wtryskow i moze robic problemy.

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Sierpnia 2005, 21:26:45 »
Spróbuj nalać dobrej benzyny - np. V-power 99 oktan, do tego jakiś dodatek do paliwa, który czyści wtryskiwacze  np. Valvoline fuel treatment. Zdejmij kleme na jakieś 10 min (niech komp benzynowy zgubi pamięć) i w drogę! Jak nie pomoże zastanowimy siędalej. Stawiam na zabrudzenie wtryskiwaczy, albo błędy w kompie.Zacznij od wyeliminowania najprostrzych przyczyn. Powodzenia!
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Northwood

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Sierpnia 2005, 10:06:27 »
Dziękujęza sugestie...
Co do paliwa, to od razu jak zaczęło sięto dziać to pojechałem na Shella i nalałem V-powera. Spróbujęjeszcze z tym dodatkiem do paliwa. Kompa też resetowałem.

No i na tym moje umiejętności kończą się. :D Jeśli jest coś nie tak z emulatorem, o którym wspominał carinus to już będzie musiał zająć siętym mechanik. A propos mechaników... może znacie jakiś fachowy warsztat na Górnym Śląsku?

Pozdrawiam

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sierpnia 2005, 11:25:45 »
Sprawdź jeszcze, czy nie ma lewego powitrza gdzieś na kolektorze ssącym i wężykach idących od niego. Możesz sprawdzić też połączenia wtryskiwaczy i emulatora (może jakiś zimny lut, albo cos takiego)

lackyluk

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpnia 2005, 11:54:00 »
Ja w Częstochowie korzystam z warsztatu przy ul. Równoległej 59 tel 3632010.Wydaje mi sięże gościu ma pojęcie o instalkach do silników z wtryskiem.

Northwood

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Sierpnia 2005, 13:10:14 »
Cytat: lackyluk
Ja w Częstochowie korzystam z warsztatu przy ul. Równoległej 59 tel 3632010.Wydaje mi sięże gościu ma pojęcie o instalkach do silników z wtryskiem.

Dzięki za info. To nawet blisko mojego domu. :)

Geronimo42

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Sierpnia 2005, 19:10:15 »
Witam Wszystkich.Moja Toyotka nareszcie "chodzi".Tyle nocy nie przespanych,ale udalo sie.Miala byc pompa paliwa(mechanik)a byl walniety wtryskiwacz.Zawieszal sie po nagrzaniu i pracowaly trzy cylindry.Kupilem uzywany na szrocie w Walbrzychu http://darwod.otomoto.pl/ i po sprawie.Koszt 150zl.Z calej zabawy zostala mi nowa pompa paliwa orginalny Bosch.Jesli ktos potrzebuje moge sprzedac.A jutro jade z zoną sobie pojezdzic(ale sie nagadala ze niby Toyota a sie psuje}i pokazac Jej ze Toyota jest THE BEST.Pozdrawiam.

Northwood

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sierpnia 2005, 11:21:38 »
A propos tego środka Valvoline fuel treatment, o który pisał jozef01. Wszedłem na stronęValvoline, znalazłem takie coś: Fuel Injector & Carburettor Cleaner. Przypuszczam, że jest to coś podobnego. Używał ktoś z Was takich środków? Czy to faktycznie "czyści" układ czy raczej nie ma sięco spodziewać cudów? :)

Pozdrawiam

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Sierpnia 2005, 22:22:47 »
Używałem środka który kupiłem na orlenie wlałem i sie poprawiło. Kiedyś miałem podobny przypadek u mnie był to filtr paliwa wymieniłem i pomogło. A te silniki dostają właśnie kopa przy wyższych obrotach  :aclap

Spro-ket

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Sierpnia 2005, 22:54:46 »
Cytat: Geronimo42
A jutro jade z zoną sobie pojezdzic(ale sie nagadala ze niby Toyota a sie psuje}i pokazac Jej ze Toyota jest THE BEST

Nick zobowiązuje.   :wink:
No i jak było ?

czwora

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Września 2005, 10:23:30 »
Witam

Cytat: Northwood
Problem jest następujący. Carinka na gazie jeździ dobrze, natomiast na benzynie coś sięskopało.

ja wymieniłem filtr paliwa i patata jak ta lala  :P

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Września 2005, 15:55:13 »
Cytat: k r z y s i e k
Pewnie padł wtryskiwacz, lub coś innego z nim związanego. One nie działają na gazie więc jest dobrze.
krzysiek

A jak spradzic czy padl jakis wtryskiwacz , jest jakas prosta metoda ?
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

p_flori

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 25 Września 2005, 00:41:53 »
Padniete wtryski na EOBD manifestuja sie błedami wypadania zapłonów w ECU, zwykle mozna robic na hybił trafił - odpinać pocszczególne wtryski po kolei i patrzeć jak reaguje na to silnik (potem konieczny jest reset kompa). U mnie wystrarczy odpiąc wtrysk na 5 sek na wolnych obrotach i od razu mam lampkęcheck - zapaloną.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl