Autor Wątek: Co po Corolli 2016 - może Kia Ceed plug-in?  (Przeczytany 245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
Co po Corolli 2016 - może Kia Ceed plug-in?
« dnia: 09 Czerwca 2026, 11:24:54 »
Witam,

niestety spowodowałem kolizję z mojej winy. Naprawa (z mojego AC w PZU) w ASO Toyoty, która wstępnie podjęła się naprawy (wstępny przelew z PZU dla ASO opiewał na 11kPLN). Niestety kilka dni temu po "wnikliwej analizie) ASO podwyższyło kwotę naprawy do około 40kPLN co balansuje na 70% wynikających ze szkody całkowitej. Jeśli PZU zdecyduje się na szkodę całkowitą, to muszę szukać nowego auta (chodź nie bardzo chcę). Obecnie to Corolla 2016 Prestige sedan 1,6 CVT. Auto spełniające moje wymagania (choć przydałoby się kombi, hybryda oraz trochę nowocześniejszej elektroniki - Android Auto, różne wspomagacze typu blind spot mirror czy ostrzeganie o nadjeżdżającym z tyłu poprzecznie pojeździe, itp.).
Naturalnym wyborem jest po taniości Auris kombi 1,6 a pewnym postępem Corolla 1,8. Przypadkowo jednak trafiłem na Kię ceed kombi w w wersji plug-in, te auta są 6-10kPLN droższe od Aurisa a 2-5 lat młodsze, często z niskim przebiegiem, ładnie wyposażone, kombi no i plug-in. Z kolei Corolla (najchętniej kombi Executive) jest min. 10kPLN droższa od takiego ceed'a.). Być może Auris/Corolla jest lepsza jeśli chodzi o bezawaryjność?  Codziennie do roboty mam jakieś 22km w jedną stronę więc pewnie przez 8 miesięcy w roku mógłbym jeździć za 15kWh/100km x 0,60PLN/kWh = 9PLN/100km (przy nieco upierdliwym codziennym ładowaniu w nocy). Trasy też czasem robię choć rzadko przekraczam 12-13kkm rocznie.
Generalnie jeżdżę w dużym kapeluszu, ostatnie kilka aut już tylko japońskich i przyzwyczajony jestem do nieodwiedzania mechanika zbyt często poza przeglądami czy wymianą klocków/tarcz. Gdyby jeszcze jazda była tania, to mi wystarczy. Moc silnika, prędkość maksymalna czy przyspieszenie auta są równie istotne jak iloraz sześcianu liczby kół oraz RAL lakieru.

Pytania:
1. ktoś się przesiadał i taki ceed plug-in ma jakieś wady w stosunku do Aurisa 2016-2018 / Corolli 2019-2020 ?
2. na ile zdrowe dla silnika spalinowego w Kii ceed jest niemal nieużywanie go na codzień (od wiosny do jesieni, bo bo w ziemie musi działać jako ogrzewanie) ? Może lepiej raz w tygodni wymusić jazdę tylko na silniku spalinowym (albo chociaż w trybie hybrydowym) ?
3. jakieś inne uwagi dotyczące takiej przesiadki?
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl