Autor Wątek: Praktyka ASO a oficjalne instrukcje serwisowe  (Przeczytany 3527 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Lexus NX
Praktyka ASO a oficjalne instrukcje serwisowe
« dnia: 09 Czerwca 2026, 16:02:04 »
Hej, mam pytanko do osób zaznajomionych z funkcjonowaniem ASO naszej ukochanej marki:

Jak to jest z oficjalnymi instrukcjami serwisowymi ? Czy mechanicy muszą się ich bezwzględnie trzymać ?
Czy może TCE wprowadza swoje instrukcje, albo pozwala na pewną dowolność ?

Pytam bo miałem ostatnio ciekawą sytuację w ASO związaną z wymianą oleju w skrzyni biegów w zwykłym 6 biegowym automacie.
Umówiłem się na wymianę oleju, przygotowałem się do tej wizyty bo wydrukowałem sobie instrukcję serwisową z toyota-tech.eu i razem z instrukcją pojechałem do ASO.
No i dobrze że ją miałem bo rozmowa z doradcą serwisowym była ciężka, zaczęło się od tego że oni bez zdjęcia miski olejowej i wymiany filtra nie wymienią oleju. Ja mówię że to bez sensu bo już wymieniałem z 20 tysięcy kilometrów temu i umawiałem się na samą wymianę oleju żeby sprawdzić czy nadal jest czarny jak smoła i śmierdzi. Nie chcieli odpuścić to wyciągnąłem instrukcję w której nie ma ani słowem o filtrze w skrzyni biegów a oni że no niby tak, ale w takim razie tylko spuszczą olej i naleją nowego. A ja na to że według punktów (p) i (r) operację należy powtórzyć dwukrotnie, a oni że mam jakąś dziwną instrukcję pewnie jakieś "SEVERE CONDITION" i oni tak nie robią. Odpuściłem i zrobili zwykłe spuść/nalej.

Ale co najciekawsze to pod koniec doradca serwisowy zasugerował że jak chce to mogę dopłacić żeby zrobili zgodnie z instrukcją serwisową producenta xd

Czy to normalna praktyka że za zrobienie czegoś z instrukcją serwisową należy dopłacić? Haha
Czy może w ASO mają serio jakieś inne instrukcje niż te publikowane przez Toyotę na techdocu?

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Odp: Praktyka ASO a oficjalne instrukcje serwisowe
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwca 2026, 16:12:48 »
Ja na twoim miejscu napisał bym do TCE na klient@toyota.pl z prośbą o wytłumaczenie sytuacji i dlaczego ASO wykonuje czynność w sposób znacznie odbiegający od oficjalnej instrukcji producenta.
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwca 2026, 16:22:05 »
doradca serwisowy zasugerował że jak chce to mogę dopłacić żeby zrobili zgodnie z instrukcją serwisową producenta xd

to klasyka w Toyocie, mi twierdzili przez 2 lata że nie umiem tankować. Słowa przepraszam nie usłyszałem do tej pory. Dlatego kupiłem popcorn i patrze z kanapy jak ich Chińczycy wciągną nosem.
« Ostatnia zmiana: 09 Czerwca 2026, 16:24:02 wysłana przez SNCF »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Czerwca 2026, 17:04:44 »
Własność Klienta rzecz święta.

Diler ma bezwzględny obowiązek ściśle przestrzegać procedur serwisowych określonych przez producenta samochodu. Wynika to z umów zawieranych pomiędzy konkretnym dilerem a importerem marki (Toyota Central Europe), które nakładają na serwis rygorystyczne standardy techniczne, technologiczne oraz jakościowe. Nie ma i nie może być innej odpowiedzi.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Czerwca 2026, 22:26:56 »
Ja na twoim miejscu napisał bym do TCE na klient@toyota.pl z prośbą o wytłumaczenie sytuacji i dlaczego ASO wykonuje czynność w sposób znacznie odbiegający od oficjalnej instrukcji producenta.

Tak zrobię, ciekawe co na to TCE jak im znowu zgłoszę że diler robi coś czego nie powinien, już mnie pewnie dobrze znają w TCE :D

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Czerwca 2026, 22:27:56 »
doradca serwisowy zasugerował że jak chce to mogę dopłacić żeby zrobili zgodnie z instrukcją serwisową producenta xd

to klasyka w Toyocie, mi twierdzili przez 2 lata że nie umiem tankować. Słowa przepraszam nie usłyszałem do tej pory. Dlatego kupiłem popcorn i patrze z kanapy jak ich Chińczycy wciągną nosem.

No niestety mam wrażenie że Toyota może skończyć tak samo jak Nokia :(

Offline mordimer

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Czerwca 2026, 22:29:33 »
Własność Klienta rzecz święta.

Diler ma bezwzględny obowiązek ściśle przestrzegać procedur serwisowych określonych przez producenta samochodu. Wynika to z umów zawieranych pomiędzy konkretnym dilerem a importerem marki (Toyota Central Europe), które nakładają na serwis rygorystyczne standardy techniczne, technologiczne oraz jakościowe. Nie ma i nie może być innej odpowiedzi.

Ok, potrzebowałem tego potwierdzenia. Zastanawiałem się przez chwilę czy to co jest publikowane na toyota-tech.eu w dostępnie dla zwykłych śmiertelników odbiega od tego co mają w ASO, ale skoro nie to zobaczymy co na to TCE :D

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Czerwca 2026, 22:34:24 »
Dlatego kupiłem popcorn i patrze z kanapy jak ich Chińczycy wciągną nosem.
Już widzę tą rzeszę zadowolonych klientów Toyoty w chińskich autoryzowanych stacjach obsługi. Będzie im do śmiechu jak zostaną otoczeni profesjonalizmem obsługi, procedurami oraz dobrym słowem  :laugh:

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Czerwca 2026, 07:06:40 »
Dlatego kupiłem popcorn i patrze z kanapy jak ich Chińczycy wciągną nosem.
Już widzę tą rzeszę zadowolonych klientów Toyoty w chińskich autoryzowanych stacjach obsługi. Będzie im do śmiechu jak zostaną otoczeni profesjonalizmem obsługi, procedurami oraz dobrym słowem
:-D

Offline DarioT

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 PHEV
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Czerwca 2026, 08:16:12 »

a o co chodzi z tym, że "nie umiesz tankować" ?
DarioT

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Czerwca 2026, 08:28:44 »
a o co chodzi z tym, że "nie umiesz tankować" ?
SNCF miał chyba bak z wadą producenta z tego co pamiętam. I walczył długo o swoje (nie tylko o to).

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Czerwca 2026, 11:33:20 »
Już widzę tą rzeszę zadowolonych klientów Toyoty w chińskich autoryzowanych stacjach obsługi.

Pisał Pan to samo 2 lata temu kiedy Chińskie auta miały udział w Polsce w segmencie typu RAV4 Plugin mniej niż 2%
Dziś mają #1 miejsce bo ponad 47% i to w Polsce!! a Pan dalej żyje w swojej bańce

na szczęście 2+2=4 i to sie liczy, a nie Pana "wydaje mi się"

P.S. Może obsługa u chińczyka nie będzie lepsza ale za to połowa kasy w kieszeni wynagradza takie traktowanie. I ja się rodakom nie dziwię że tak wybierają.

Tak samo betonowe rozumki mieli w firmach typu Kodak, Panasonic, Technics, Olympus itd śmiali się jak mówiłem że pokona ich choćby koreański Samsung, i co? 

Betonowe głowy, oto wyniki z Polski  Q1 2026:

« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2026, 11:46:52 wysłana przez SNCF »

Offline Glider

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4; C-HR
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Czerwca 2026, 12:42:53 »
Betonowe głowy, oto wyniki z Polski�  Q1 2026:
Te wszystkie samochody Chery są świtne pod warunkiem, że będzie się je maksymalnie wykorzystywać jako elektryki. Kiedy brakuje im prądu i przechodzą w klasyczny tryb hybrydowy, niestety ich efektywność leci bardzo w dół. Podobnie Nissan z e-power, hybryda szeregowa jest dobra w mieście, ale dalszy wyjazd na autostradę znacząco obniża efektywność.
PHEV od Toyoty może są trochę gorsze w jeździe miejskiej i na krótkich dystansach, ale w trybie czysto hybrydowym nadal są w czołówce.
Ja się tylko zastanawiam nad jednym, dlaczego ktoś kupuje Chery (Omoda i Jaecoo) w wersy czysto spalinowej. Pare takich pojawiło się w mojej okolicy i nie wiem po co to kumu?

Offline Henio

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Toyota
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Czerwca 2026, 12:53:42 »
Ja się tylko zastanawiam nad jednym, dlaczego ktoś kupuje Chery (Omoda i Jaecoo) w wersy czysto spalinowej. Pare takich pojawiło się w mojej okolicy i nie wiem po co to kumu?
Bardzo tanie, a nowe.
Prawie każdy klient chińskich marek to osoba, która nigdy wcześniej nie kupiła auta w salonie, tylko zawsze miała auta z drugiej ręki, lub jest to jej pierwsze auto w życiu.

Offline ZXS.J

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 XA40 Hybri
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Czerwca 2026, 13:53:23 »
Mnie też to dziwi. Po co kupują te benzyniaki w turbo, natomiast nie dziwi mnie szał na te trzy odłamy Chery.

Tak poważnie jakby to było dziś (zakup mojej 5letniej XA40) to chyba bym kupił nowe Tiggo7 HEV lub roczne PHEV - te same pieniądze lecz 7 letnia gwarancja i przeskok technologiczny w stosunku do 5 letniej RAV4 rekompensują niezawodność i bezawaryjność mojej Toyoty.

Chery to nie Stelantis czy VAG wiecznie stojący w warsztacie, mają podobną bezawaryjność co Japończyki.
Zresztą awaryjność kopiowanie rozwiązań czy brak części to MIT z niemieckich czasopism. Chery to duży koncern ze sporym już zapleczem w Europie.

Jakoś w tych czasopismach nie opisują filmików z neta, ostatnio oglądałem jeden jak wymontowali system nagłośnienia premium z Arteona i Tiggo8.
Było to samo made in china a ten w Tiggo miał logo VW na metce. Wszyscy ostatnio z chińczykami na jednym wózku jadą.

Co do zachowań w serwisie.
Info z artykułów necie czytane z pół roku temu:
Chińczycy nie brali ludzi z urzędów pracy. Podkupili fachowców z innych ASO więc nie ma co zakładać że będzie tam inna atmosfera i zasady niż w naszych starych serwisach.
Raczej o te stare bym się martwił w których ubyło fachowców.

Może trochę marudzę na Toyotę ostatnio ale jak siadłem do VI generacji to mi się odechciało wszystkiego. Moja 4 generacja jakoś bardziej do mnie przemawia.
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2026, 14:29:20 wysłana przez ZXS.J »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl