Autor Wątek: orygnilany OLEJ 5w30 c2-c3 jak to rozumieć - ogólne pytanie eksploatacyjne  (Przeczytany 2817 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adibe2026

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1.2 turbo
Witajcie w moim pierwszym poście

gdyż jestem świeżym posiadaczem toyoty auris  1,2 turbo mam taki zgryz chciałbym mieć na zapasie litr oleju żeby w razie czego zalać jesli zajdzie taka potrzeba.

na papierze mam że ma być to olej 5W30 c2-c3 czyli jest to taki olej o takich paramentrach czy jest to olej albo C2 albo C3 albo 5w30 c2-c3 ??

a tak po za tym czy Auriska bierze olej czy tez nie, na przykład na autostradzie jak są większe prędkości to więcej weźmie ? co Wy o tym myślicie ??

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: orygnilany OLEJ 5w30 c2-c3 jak to rozumieć - ogólne pytanie eksploatacyjne
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Czerwca 2026, 17:49:06 »
gdzie Ty masz tam zalecany 5w30?  zalecany jest 0w20... 5w30 jest dopuszczalny

poczytaj sobie instrukcję ;)

Gatunek oleju:
„Toyota Genuine Motor Oil SAE 0W-20 for Downsized Turbo Gasoline Engines”
lub olej wielosezonowy API, SL, SM, SN lub ILSAC

Zalecana lepkość oleju (SAE):
Silnik samochodu jest fabrycznie napełniony olejem Toyota Genuine Motor Oil SAE 0W-20 for Downsized Turbo Gasoline Engines o lepkości SAE 0W-20, zapewniającym najniższe zużycie paliwa i dobre właściwości rozruchowe w niskich temperaturach.
Jeżeli olej SAE 0W-20 nie jest dostępny, można zastosować olej SAE 5W-30. Jednak podczas kolejnej wymiany oleju powinien zostać zastąpiony olejem SAE 0W-20.

Offline Adibe2026

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Czerwca 2026, 18:43:17 »
Właśnie tak zamierzam kupić oryginalny olej z Toyoty,

ale jak widzicie na ofercie cenowej z toyoty zaznaczyłem na żółto że jest to olej 5W30.

więc troche jestem zdezorientowany, ostatni serwis był robiony też olejem 5W30.

Offline Adibe2026

• Toyot Leżący
  • *

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Czerwca 2026, 19:01:18 »
serwisy leją to co mają ;) wiadomo ze na 5w30 nic się nie stanie ale producent zaleca 0w20 ;)
Przy tym silniku to tym bardziej bym pilnował tego co jest zalecane bo bezpośredni wtrysk sam w sobie ma wadę (u wszystkich) że odkładają się nagary
więc można to zniwelować dobrym olejem i płukankami co wymianę.
Ja wlewam wyżej wymienionego Amsoila ;)

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Czerwca 2026, 19:32:14 »
wiadomo ze na 5w30 nic się nie stanie ale producent zaleca 0w20
Z tego co pamiętam to zaleca oba tylko pewnie i tak zależy od nogi kierownika i warunków jazdy .

Offline Adibe2026

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Czerwca 2026, 20:33:31 »
Witajcie Dziękuje za porady !

więc zakupie ten oryginalny olej 5W30 ale jaki to ma być 5W30 C2 czy C3 , czy też może istnieje olej o specyfikacji 5W30 C2-C3  ktoś mi może to wytłumaczyć...

a jak nie rozumie nikt o co mi chodzi to wytłumacze jeszcze raz.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Czerwca 2026, 23:51:16 »
Dla Toyoty Auris 1.2 Turbo (8NR-FTS) zalecany olej to 0W-20 i powinien spełniać normę co najmniej:

API SN (lub nowszą: SP)
ILSAC GF-5 (lub nowszą: GF-6A)

Toyota w Europie często dopuszcza też oleje ACEA C5 lub ACEA C2 o lepkości 0W-20, ale najważniejsze są wymagania API/ILSAC dla tego silnika.

Przykłady odpowiednich olejów:

Toyota Genuine Motor Oil 0W-20
Mobil 1 Advanced Fuel Economy 0W-20
Ravenol ECS 0W-20
Motul 8100 Eco-lite 0W-20

Jeśli kupujesz olej, szukaj na etykiecie przede wszystkim „0W-20, API SP (lub SN), ILSAC GF-6A (lub GF-5)”. To będzie właściwy wybór dla Aurisa 1.2T.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Czerwca 2026, 10:10:15 »
Ja mu wysyłam tekst z instrukcji jego auta że zalecany jest 0w20 i że przy bezpośrednim wtrysku ma to jeszcze większe znaczenie lanie zalecanego i DOBREGO jakościowo oleju a kolega: „…to zamówię 5w30” (…)

dziękuję pozdrawiam. więcej już nie napiszę pod Twoimi postami :) skoro sam lepiej wiesz

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Czerwca 2026, 11:28:54 »
Ja mu wysyłam tekst z instrukcji jego auta że zalecany jest 0w20 i że przy bezpośrednim wtrysku ma to jeszcze większe znaczenie lanie zalecanego i DOBREGO jakościowo oleju a kolega: „…to zamówię 5w30” (…)

dziękuję pozdrawiam. więcej już nie napiszę pod Twoimi postami :) skoro sam lepiej wiesz
Spokojnie nie obrażaj się  :-)

Korzystam z tej strony co zawsze pokrywało się z instr.obsługi moich aut.
https://toyota-club.net/files/02_st-expl.htm#58
Potem dla potwierdzenia mogę zobaczyć np. do motul i zakładki dobierz olej.
https://www.motul.com/pl-PL/lubricants/recommendations/107614
Wychodzą 0w20 i 5w30 dla aurisa gf5.

Mamy tu auto z turbo całkowicie inna praca niż hybrydy więc nie przesadzał bym że u autora jest na 100% ten a nie inny olej bo o wiele więcej będzie zależeć od jazdy i warunków w jakich ktoś korzysta z auta.
Oczywiście mając z tyłu głowy że oba oleje są dopuszczone przez producenta.
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2026, 11:41:45 wysłana przez ledziu »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Czerwca 2026, 15:54:18 »
Okej ale mamy jednak bezpośredni wtrysk a one z natury odkładają nagary i tym bardziej dobry olej to podstawa i akurat w tym przypadku w 0w20 porównując do 5w30 zawsze jest mniej podatny na odkładanie syfu… ale ja bym się zastanowił nad naprawdę dobrym olejem jeśli klient chce długo jeździć autem ;) coś co ma dużo syntetyka w syntetyku żadne shelle mobile itp.. toyotowski olej też nie jest jakiś rewelacyjny bo to mobil w przebraniu… ja mam zaufanie do Amsoila bo mimo że musieli zejść to nadal połowa składu to naturalny syntetyk nic podrabianego..

Offline Adibe2026

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Czerwca 2026, 19:25:24 »
Witajcie,

po przemyśleniu sprawy, myślę tak: mam już zalany olej 5W30 więc nie bede przeciez dolewał tego 0W20. W RAZIE CZEGO JAKBY MI TEGO OLEJU BRAKŁO PRZED OKRESOWĄ WYMIANĄ

na dolewke znalazłem olej zobaczcie sami https://www.trodo.nl/motorolie-toyota-5w30-c2-1l gdzie jest C2 w specyfikacji - bo ASO wymaga 5W30 c2-c3 => albo c2 albo c3 niema takiego

oleju który będzie miał 5W30 c2/c3 tylko jeden C2 jest odpowiedzialny za co innego a c3 jest odpowiedzialny za coś innego.

więc znalazłem 5W30 c2 jak w linku - czy będzie on dobry na dolewke ?? niech ktoś spojrzy okiem... mnie tylko chodzi o to żeby nie obudzić sie z ręką w nocniku i być bez oleju kiedy bedzie trzeba dolać 300 ml

Offline Adalbert63

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Czerwca 2026, 21:02:15 »
MILLERS XF PREMIUM C2 C3 5W30 5L

Offline Jacek_63

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla 1,5
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Czerwca 2026, 21:49:10 »

na dolewke znalazłem olej zobaczcie sami https://www.trodo.nl/motorolie-toyota-5w30-c2-1l

więc znalazłem 5W30 c2 jak w linku - czy będzie on dobry na dolewke ?? niech ktoś spojrzy okiem... mnie tylko chodzi o to żeby nie obudzić sie z ręką w nocniku i być bez oleju kiedy bedzie trzeba dolać 300 ml

Sprawdzaleś w ogóle, czy bierze olej?

Jeśli nie, to po co kupować?

Jeśli tak, to kup ten, co masz w silniku - powinieneś mieć pod maską przywieszke z info o oleju, który jest zalany (chyba, że poprzedni właściciel sam wymieniał i albo miał w głowie, albo w doopie, co wlewal, więc jej nie ma). A jak nie ma przywieszki, to kup ten z linku.

I na pewno przy następnej wymianie wróć do 0W20 i tak już zostań.
« Ostatnia zmiana: 18 Czerwca 2026, 21:58:53 wysłana przez Jacek_63 »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Czerwca 2026, 22:24:39 »
Okej ale mamy jednak bezpośredni wtrysk a one z natury odkładają nagary i tym bardziej dobry olej to podstawa i akurat w tym przypadku w 0w20 porównując do 5w30 zawsze jest mniej podatny na odkładanie syfu…
Ogólnie podchodzę tak bardziej przyziemnie, olej dla mnie jest super ważny tylko że staram się nie popadać w internetowy trend życia olejem silnikowym  :-)
Wszystko się zgadza co piszesz ale trzeba pamiętać iż bezpośredni wtrysk Toyota montuje pewnie że 25lat i tak naprawdę jego odmiana d4s dopiero istotnie zmieniła odkładanie syfu.
Silnik 1,2 Auris ma zalecane dwie gęstości olejowe + gf5 i dopiero w późniejszej Corolli normę gf6a chociaż dalej dwie gęstości.
Sprawdzaleś w ogóle, czy bierze olej?
Dokładnie zacząłbym od pomiaru poboru oleju. A tak właściwie to bym go zmienił.

na pewno przy następnej wymianie wróć do 0W20 i tak już zostań
No widzisz a jak bierze olej bo kierownik ostro jeździ (wampir drogowy  :laugh:) ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl