Autor Wątek: Buczenie z hamulców  (Przeczytany 335 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gadd

• Prawie Toyot
  • Samochód:: Yaris Hybrid
Buczenie z hamulców
« dnia: 20 Czerwca 2026, 08:24:48 »
Mam Toyotę Yaris hybrydę rocznik 2014.

Jakiś rok temu w warsztacie, w który naprawiam auta od 20 lat, wymienione zostały hamulce. Po paru dniach pojawiło się lekkie buczenie przy wolnych manewrach, ruszaniu, skrecaniu. Początkowo rzadko się pojawiało, po jakichś 2 miesiącach buczało już często i głośno (aczkolwiek nie przy każdym ruszaniu czy zatrzymywaniu się na światłach). Wróciłem do warsztatu, pan przejechał się, stwierdził, że to z hamulców, i potem zajął sie sprawą w ramach reklamacji, jak to określił "wymagały one dopieszczenia". Twierdził, że je przeczyścił i że mechanicznie wszystko jest sprawne. Buczenie znikło.

Ale po kolejnych sześciu miesiącach wróciło. Znów warsztat, stwierdzono korozję tarcz (bo przejechane było w te 9 miesięcy około 5 tys. km), wymieniono hamulce częściowo na własny koszt w ramach reklamacji. Znów usłyszałem, że mechanicznie wszystko jest OK. I co? Dwa miesiące później znów buczy. To nie jest pisk, to nieco niższy odgłos, trochę jak skręcający tramwaj. Pojawia się, gdy wyjeżdżam z garażu, i gdy zwalniam na światłach i ruszam - ale nie za każdym razem. 

Gdzie może leżeć problem?

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Buczenie z hamulców
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Czerwca 2026, 15:06:49 »
Brzmi jakby nie odciągał całego klocka od tarczy przez co to miejsce które dalej ociera zaczyna wpadać w rezonans... Jak tarcza odbije go w końcu na tyle mocno żeby już nie było kolizji to dźwięk znika - zapewne do następnego hamowania?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl