Autor Wątek: Przegląd okresowy po 2 latach  (Przeczytany 400 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paweltrn

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Yaris
Przegląd okresowy po 2 latach
« dnia: 29 Czerwca 2026, 10:13:34 »
Cześć,

zbliżam się do drugiego przeglądu okresowego, w celu przedłużenia gwarancji. W serwisie Toyoty jest tylko jedna opcja do wyboru, za 1900 zł. Nazwali to, jako pakiet serwisowy na 2 lata/30000 km.

Ku mojemu zdziwieniu, na liście czynności do wykonania są m.in sprawdzenie mocowań dywanika samochodowego oraz sprawdzenie stanu płynu do spryskiwaczy  :roll:

Zapytałem, jaki jest koszt niezbędnych czynności serwisowych, w celu podtrzymania gwarancji. Ku mojemu zdziwieniu, otrzymałem informację od serwisu, że wszystkie te czynności są obligatoryjne i cena jest ostateczna. Czy ktoś z Was, ma jakieś inne doświadczenie? Pytam, ponieważ jak robiliśmy przegląd gwarancyjny Cupy Formentor, to cena katalogowa serwisu była 3000 PLN, ale jak zapytałem o wycenę czynności obligatoryjnych, w celu podtrzymania gwarancji, to finalnie wyszło 2000 PLN.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Przegląd okresowy po 2 latach
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Czerwca 2026, 10:30:53 »
Dlaczego dziwi Cię sprawdzenie mocowania dywanika i poziomu płynu spryskiwaczy? To są kwestie Twojego bezpieczeństwa a serwis wypuszczając Cię za bramę bez sprawdzenia tych rzeczy niejako dopisałby sobie współwinę w razie W . Co do płynu to uzupełnij na maksimum przed przeglądem bo jeśli serwis płyn uzupełni to dopiero się zdziwisz jego ceną 

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Czerwca 2026, 13:10:01 »
To są kwestie Twojego bezpieczeństwa
Tym bardziej że w Yarisie nie ma czujnika niskiego poziomu płynu więc możesz się dowiedzieć w najgorszym możliwym momencie, zgodnie z prawami Murphy'ego ;)

Offline 3com3

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 V
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Czerwca 2026, 13:46:00 »
Dziwnie mała różnica w porównaniu do przeglądu  Rav4.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl