Autor Wątek: Auris 2013 wymiana radia kamera  (Przeczytany 623 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thunderas

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris
Auris 2013 wymiana radia kamera
« dnia: 03 Lipca 2026, 03:24:07 »
Cześć,

Może ktoś z żywych znajdzie rozwiązanie mojego problemu.
Sprawa wygada tak. Wymieniłem radio fabryczne na Pioneer SPH-DA160DAB. Całe okablowanie mam. Działa wszystko oprócz kamery cofania.
Adapter do kamery to CAM-TY1-RT.
Podłączyłem według poleceń, czyli kabel rev+ do REVERSE-REAR SIGNAL kabla z radia Plus wtyczka chinch do gniazda z kabla od radia.
Radio nie widzi kamery, nie reaguje na wstecznym biegu.

Sprzedawca zalecił mi podłączenie czerwonego kabla do prądu bezpośrednio. Nie jestem pewien czy to dobre rozwiązanie, bo ten kabel jest inaczej oznaczony.

Jak to całość podłączyć by działało?
Acha sprawdziłem piny na wtyczce do instalacji samochodowej. W tym adapterze piny są w drugim i trzecim rzędzie, wtyczka od strony samochodu ma kable w pierwszy i drugim rzędzie plus jedna masa w trzecim.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris 2013 wymiana radia kamera
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipca 2026, 09:18:06 »
i ma rację, tak samo się podłącza kamery w Chińczykach. Obraz przez chinch, a żeby radio dostało sygnał to trzeba podłączyć zasilanie kamery pod rear signal.

W chinolach jest tak że kamerę podłącza się pod zasilanie żarówki wstecznego i ten sam czerwony kabelek co idzie do żarówki idzie również do samego radia i podpina się go pod „back 12V cam” żeby radio dostało sygnał ze kamerą się odpaliła

Offline thunderas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lipca 2026, 17:40:03 »
Czyli mam rozumieć że kamerę trzeba podłączyć tym samym kablem do prądu i do radia tym co daje sygnał?
To ma sens tylko, hmm jak znaleźć ten prąd z żarówki?
W oryginalnym radiu powinno być przecież we wtyczce sygnał z wstecznego skoro kamera działała. Kamera fabryczna więc sygnał jest gdzieś na pewno podany do radia.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lipca 2026, 19:05:10 »
Może być tak że oryginalna kamera jest wysterowana przewodem „minusowym” ale spróbuj we wtyczce od kamery co idzie do radia znaleźć pin z 12V i od tego pociągnij ale na włączonym wstecznym

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lipca 2026, 19:32:36 »
bo normalnie to powinieneś od wstecznego światła pociągnąć przewód dwu żyłowy i podpiąć przy żarówce i pociągnąć do czerwonego i czarnego w tej przejściówce. Bo to musi dostać sygnał że włącza się wsteczny a w tym przypadku zapala żarówka wstecznego.

Offline thunderas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Lipca 2026, 20:31:15 »
Tak się zastanawiam czy nie lepiej było by najpierw kamerę podłączyć na stałe do prądu. Sprzedawca napisał mi że
[podłączyć czerwony do zapłonu na żywo, a czarny do ziemi.
Następnie nowe stereo potrzebuje odwrotnego podawania ze światła wstecznego, aby uruchomić stereo po włączeniu odwrotności.]
Czyli kamerę podłączona na stałe, a jak włączam wsteczny to sygnał jest odłączany. Dziwne by to było, ale jakoś na fabrycznym radiu to musiało działać.
Pomijam fakt, że faktycznie lepiej użyć miernika, znaleźć schemat oryginalnych kabli i sprawdzić napięcie czy jest podawane czy odejmowane.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Lipca 2026, 20:56:16 »
Ta kamera jeszcze w ogóle żyje? Z tego co pamietam ona jest na 6V a nie na 12V.

Offline thunderas

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lipca 2026, 20:43:52 »
Kamera żyje.
Problem rozwiązany.
Ogólnie wyglądało to tak. Z radia był fioletowy kabel opisany jako sygnał wstecznego.
Na adapterze z radia do fabrycznej wiązki znalaLem jeden luźny kabel.
Cały problem był, że on nie był opisany więc nie wiadomo do czego on był. Jedynie co to też był fioletowy
Zaryzykowałem i połączyłem

Kamera teraz działa. Więc największy problem to był ten nie oznaczony kabel.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl