Autor Wątek: Podłączenie kamerki pod skrzynkę bezpieczników - wystające przejściówki  (Przeczytany 826 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
Cześć.

Podłączyłem kamerkę pod skrzynkę bezpieczników pod kierownicą, użyłem przejściówek Mini. Jest ok tylko przejściówki wystają i nie mogę teraz z powrotem przypiąć tej klapki, gdzie był wykaz bezpieczników.

Jest jakiś lepszy sposób, żeby to zamontować i przypiąć klapkę? Czy od teraz klapka będzie jeździć w schowku?

Offline Jacek14

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Camry XV80
Raczej jazda w schowku. Zastosowałeś hardwire?

Wysłane z mojego SM-A145R przy użyciu Tapatalka

Offline zbych

• Toyot Pełzający
  • **
Wytnij w klapce miejsce na bezpiecznik, załóż klapkę wepnij bezpiecznik i po sprawie. Zrób zdjęcie klapki ku pamięci.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
Raczej jazda w schowku. Zastosowałeś hardwire?
Tak. Nie używam trybu parkingowego ale lepiej to wygląda/funkcjonuje niż kolejny kabel do gniazdka zapalniczki :-).

Wytnij w klapce miejsce na bezpiecznik, załóż klapkę wepnij bezpiecznik i po sprawie. Zrób zdjęcie klapki ku pamięci.
Z jednej strony jednak trochę szkoda mi klapki. Z drugiej jakbym miał zapasową do pocięcia to czemu nie.

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
Jednak po kilku godzinach refleksji skorzystałem z genialnego umiejscowienia gniazda zapalniczki i przeciągnąłem standardowy kabel USB do schowka w podłokietniku. Dziura w zaślepce gniazd, kabli nie widać poza schowkiem. W środku ładowarka 2x 2.4A, dołożyłem jeszcze kabelek do ładowania telefonu i teraz jest super. HK4 idzie do szuflady z innymi nietrafionymi zakupami.

Dodatkowo odkryłem wtyczkę do ambient lighting pod uchwytem na kubki :-).

Offline Marekk71

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: E21 Hybryda S+T
Zapodaj zdjęcia

Wysłane z mojego 23043RP34G przy użyciu Tapatalka

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
Zapodaj zdjęcia

Nawiercenie w zaślepce jest niewidoczne, zrobione małym wiertłem i wygładzone papierem ściernym.

Kabelek do telefonu można poprowadzić inaczej. Póki co mi pasuje tutaj.

Wtyczka do ambient lighting z tego co pisali na reddicie.

Offline Marekk71

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: E21 Hybryda S+T
Dzięki za foty, też miałem podobną koncepcję . Ja na razie mam rejestrator podpięty pod OBD2, ale nie jestem do końca zadowolony. W hybrydzie najlepiej ciągnąć napięcie do rejestratorow z najstabilniejszych punktów, najlepiej z gniazda zapalniczki - czy tak bezpośrednio czy metodą hardware na bezpieczniku OUTLET.

Wysłane z mojego 23043RP34G przy użyciu Tapatalka

Offline talib1990

• Toyot Pełzający
  • **
A po co Ci ta zaślepka podczas jazdy ? Ładujesz do bagażnika i po sprawie . Na jakiejś grupie ktoś drukował takie zaślepki podniesione właśnie o rozdzielacz z bezpiecznika .

Wysłane z mojego S23 Ultra przy użyciu Tapatalka

Offline tyskiGKS

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Corolla E21
W który bezpiecznik można się wpiąć?

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
A po co Ci ta zaślepka podczas jazdy ? Ładujesz do bagażnika i po sprawie . Na jakiejś grupie ktoś drukował takie zaślepki podniesione właśnie o rozdzielacz z bezpiecznika .
Nie lubię rzeźbić w elektryce a to było trochę "upuczone", mało profesjonalnie. Niby nic ale już nie jest tak jak fabryka chciała. Nie wiem co oni tam testowali, w jakich scenariuszach ta klapka miała osłonić bezpieczniki. Podniesiona to ewentualnie byłoby rozwiązanie.

W który bezpiecznik można się wpiąć?
Napisałem Ci na priv. ale wkleję też tutaj. Może komuś się przyda :-).

ACC (żółty) do "P/OUTLET NO1" 15A - gniazdo zapalniczki.
+ (czerwony) do "DOME" 7.5A - oświetlenie wnętrza.
masa (czarny) do karoserii pod śrubę na słupku, niedaleko skrzynki bezpieczników.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
... Nie wiem co oni tam testowali, w jakich scenariuszach ta klapka miała osłonić bezpieczniki. ...

Jak jest skrzynka na bezpieczniki to zawsze standardowo ma projektowaną pokrywkę, choćby po to by przypadkiem tam nie wetknąć czegoś metalowego i nie zrobić zwarcia.
Można poprosić kogoś kto dysponuje drukarką 3d aby wydrukował pokrywkę z podniesionym denkiem i przepustami na kabelki od wtyczek.
Mnie się jednak nie chciało i jeżdżę bez pokrywki. ;)

Offline piter-ek

• Toyot Pełzający
  • **
Drugą funkcją tej pokrywki jest informacja za co odpowiada każdy z bezpieczników. U mnie kamerę instalowało ASO (jeszcze przed wydaniem auta) i tę pokrywkę przykleili obok z użyciem taśmy dwustronnie klejącej. Informacja ta jest więc zawsze "pod ręką"  :-)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
U mnie jest "pod ręką" ;) - w bagażniku.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl