Autor Wątek: Klapa bagażnika z jakiej odległości łapie kluczyk ?  (Przeczytany 1629 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adibe2026

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Auris 1.2 turbo
Klapa bagażnika z jakiej odległości łapie kluczyk ?
« dnia: 12 Lipca 2026, 20:20:03 »
Witajcie ,

ja z takim zapytaniem... w jakiej odległości łapie kluczyk aby otwarcie klapy bagażnika było możliwe,  bo dziś troche mnie to ździwiło bo stałem obok i moja żona otwierała klape i kluczyk nie zadziałał.

potem otworzyłem drzwi od strony kierowcy i bez problemu weszłem do auta.

Nadmieniam również że wymieniłem ostatnio baterie w każdym z kluczyków, więc to nie baterie.

torbe z kluczykiem zostawiam na wysokości drzwi kierowcy klapa sie nie otwiera , zostawiam na wysokości pasażera również sie nie otwiera, dopiero sie otwiera jak mam torbę przepasana na ramieniu

wtedy tak jest to możliwe , zaś pół/metr dalej już nie ....

zaznaczam również że otwieranie drzwi od kierowcy działa bez zarzutu... za każdym razem drzwi sie otwierają ....

ehhh tylko ta klapa bagażnika mnie dziwi...

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Klapa bagażnika z jakiej odległości łapie kluczyk ?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Lipca 2026, 22:10:26 »
Jest jakaś logika tego systemu oparta o otwieranie drzwi. Chodzi o to aby stojąc na czerwonym świetle ktoś z zewnątrz nie otworzył klapy bagażnika. Trzeba najpierw drzwi otworzyć i to chyba muszą być drzwi kierowcy aby klapę można było otworzyć. Pójdź tym tropem i poeksperymentuj.

Offline Adibe2026

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Lipca 2026, 22:21:45 »
to już próbowałem Kolego,
na otwartych drzwiach z przodu próbowqłen otworzyc bagażnik i dało sie go otworzyć.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipca 2026, 23:53:44 »
To opisz dokladnie w czym problem. Krok po kroku. Kiedy idę rano do auta i otwieram je pilotem to klapę mogę otworzyć bez otwierania drzwi. Ale kiedy zatrzymam się nie wyłączając napędu aby zabrać pasażera a on chce otworzyć klapę to nie otworzy jej dopóki ja nie otworzę drzwi.

Offline Adibe2026

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lipca 2026, 02:50:14 »
widzisz tego nie testowałem przy włączonym zapłonie nikt nie wychodził aby otworzyć bagażnik...

moja sytuacja jest taka że jak idę i jeszcze jedna osoba to ja stoję przy drzwiach kierowcy a ta osoba chce otworzyć bagażnik to jest to niemożliwe bo chyba jest za daleko dla kluczyka aby otworzyć '

klapę bagażnika.... teraz jest moje pytanie... czy to jest normalne, czy Wy też tak macie, że musicie sami podejść aby otworzyć bagażnik ? albo podać torębkę z kluczykiem żeby móc otworzyć klapę bagażnika...

pozdrawiam i dziekuję za wytłumaczenie mi tej zawiłej sytuacji.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lipca 2026, 09:51:32 »
Czyli opisujemy dwie różne sytuacje   Nie mam bezkluczykowego dostępu więc nie pomogę.

Offline topoll

• Toyot Spamer
Klapa bagażnika z jakiej odległości łapie kluczyk ?
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Lipca 2026, 10:18:28 »
widzisz tego nie testowałem przy włączonym zapłonie nikt nie wychodził aby otworzyć bagażnik...

moja sytuacja jest taka że jak idę i jeszcze jedna osoba to ja stoję przy drzwiach kierowcy a ta osoba chce otworzyć bagażnik to jest to niemożliwe bo chyba jest za daleko dla kluczyka aby otworzyć '

klapę bagażnika.... teraz jest moje pytanie... czy to jest normalne, czy Wy też tak macie, że musicie sami podejść aby otworzyć bagażnik ? albo podać torębkę z kluczykiem żeby móc otworzyć klapę bagażnika...

pozdrawiam i dziekuję za wytłumaczenie mi tej zawiłej sytuacji.
Kluczyk musi być w strefie anteny tylnej klapy. Generalnie w strefie anteny odpowiedniego punktu. Czyli jak stoisz z kluczykiem przy drzwiach kierowcy to pasażer nie otworzy swoich drzwi czy bagażnika.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Adibe2026

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Lipca 2026, 14:38:45 »
im dłużej mam to auto tym więcej mam niespodzianek i specjalnych "rozwiązań" z nim związanych :)

Offline Adibe2026

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lipca 2026, 15:21:54 »
wychodzi na to że kluczyk "łapie" tak z odległości 1-1,5 metra...

to samo mam odpaleniem stacyjki kluczyk musi być w kabinie żeby odpalić zapłon , poza już łapie komunikat "nie wykryto kluczyka"

czy Wy też tak macie >?? <

chyba że wina leży gdzie indziej , np baterie które kupiłem do pilota nie trzymaja i słaby jest sygnał...

Philips - baterie  - CR2032 oryginalne jakie były w pilocie.

« Ostatnia zmiana: 13 Lipca 2026, 15:29:05 wysłana przez Adibe2026 »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Lipca 2026, 16:36:12 »
Założenie, które przyświeca pomysłowi bezkluczykowego dostępu, polega na tym, że kluczyk trzymasz w kieszeni.
Dlatego gdy masz kluczyk w kieszeni to możesz otworzyć / zamknąć drzwi czy też klapę bagażnika przy których / której stoisz, albo też włączyć napęd gdy siedzisz w środku.
Reszta kombinacji nie zadziała.

Na marginesie wspomnę, że używam RAV4 z dostępem bezluczykowym i sporadycznie auta żony z konwencjonalnym pilotem i uważam że:
- dostęp bezkluczykowy jest wygodny tylko gdy sam używam auta, gdy podróżujemy w kilka osób już nie - kierowca by zamknąć auto musi poczekać aż wszyscy wysiądą i zamkną drzwi,
- w RAV4 hybrydzie czujniki bezkluczykowe są tylko w przednich drzwiach, co jest irytujące gdy niosę teczkę z laptopem i chcę ją położyć na tylnej kanapie, muszę najpierw dotknąć przedniej klamki (w PlugIn są również z tyłu),
- wygodne jest otwieranie klapy kopniakiem gdy niosę coś i mam zajęte ręce, ogólnie klapa elektryczna jest wygodna bo można ją otwierać z odległości, lipa że tak wolo działa

Offline Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lipca 2026, 19:42:57 »
Czy jest jakaś lista różnic między HEV a PHEV? Bo nie wydaje mi się żeby w cenniku było info o innej liczbie klamek do bezkluczykowego dostępu, a fajni by było podjąć świadomy wybór przy zakupie 
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lipca 2026, 20:29:35 »
Szyby przednie boczne akustyczne, HUD, nawigacja offline - dla XA50.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Adibe2026

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Lipca 2026, 21:58:13 »
Markid, dziekuje za odpowiedź ... jest bardzo pomocna.

czyli to jest całkowicie normalne ?

u mnie iż musze stać przy drzwiach/klapie żeby je otworzyć.. bo tak martwiłem sie że coś jest nie tak z kluczykiem i tą całą elektroniką.

Offline Adibe2026

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lipca 2026, 17:55:38 »
Rozmawiałem dziś z człowiekiem który bliżej zna Toyote bo gościem z serwisu.

Rzecz jest taka że aby otworzyć czy drzwi , czy bagażnik kluczyk zawsze musisz mieć do 1 metra najlepiej w kieszeni.

więc tak sie sprawa ma...

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #14 dnia: 15 Lipca 2026, 18:44:19 »
Markid, dziekuje za odpowiedź ... jest bardzo pomocna.
...
Proszę.
ps.
W RAVce jest jeszcze jedna rzecz pozytywna przy dostępie bezkluczykowym - gdy się wciśnie przycisk zamykania klapy bagażnika to nie czekając aż się zamknie można zamknąć auto z klamki przedniej (lub z pilota) i gdy klapa się domknie to zamki się ryglują.
Było by miło gdyby podobnie działało bezkluczykowe zamykanie drzwi, gdy któreś inne są jeszcze otwarte.
A jak by jeszcze dodali bezkluczykowe klamki z tyłu to już pełnia szczęścia - ... pomarzyłem sobie ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl