Autor Wątek: Korozja  (Przeczytany 551 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline spitskop

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Yaris
Korozja
« dnia: 20 Lipca 2026, 22:15:30 »
Cześć,
Jestem szczęśliwym nabywcą nowej yariski i w sumie pierwszej toyoty. Jako że nie jestem zorientowany to chcę dopytać jak wygląda zabezpieczenie antykorozyjne tych samochodów. Są dobrze zakonserwowane w fabryce czy lepiej o to zadbać zanim nic rudego się nie pojawiło?

I tak ogółem, jakie są mankamenty tych samochodów i co warto zrobić zawczasu zanim cokolwiek zacznie się pierdzielić?

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
Korozja
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipca 2026, 05:55:38 »
Nie ma żadnego zabezpieczenia antykorozyjnego, wcina je ruda już w transporcie z fabryki
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Yaris IV
Odp: Korozja
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipca 2026, 06:15:27 »
co warto zrobić
Warto ładować akumulator przy pomocy zewnętrznej ładowarki minimum dwa razy do roku niezależnie od tego ile jeździmy

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipca 2026, 07:36:41 »
Są dobrze zakonserwowane w fabryce czy lepiej o to zadbać zanim nic rudego się nie pojawiło?
Jest kiepsko. Zabezpiecz teraz jak auto jest nowe. Metoda do przemyślenia.

tak ogółem, jakie są mankamenty tych samochodów i co warto zrobić zawczasu zanim cokolwiek zacznie się pierdzielić?
To co kolega napisał warto zadbać o Aku.
Reszta jest ok. Bardzo stabilne auto.

Offline Jerry1960

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lipca 2026, 11:25:10 »
Rację ma Konrad 62 , zabezpieczenia antykorozyjnego praktycznie nie ma. Rada ASO Toyoty  zrobić we własnym zakresie.

Offline spitskop

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipca 2026, 19:19:51 »
Dalej są montowane wadliwe akumulatory? Szczegółów nie znam, ale słyszałem o tym problemie że dwa czy trzy lata temu.

Online Konrad62

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: C-HR II 1.8 '24
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Lipca 2026, 19:44:45 »
Ten problem jest bardziej skomplikowany, skracając to dalej występują problemy z szybkim rozładowaniem 12v
C-HR II 1.8 '24 Comfort
Auris II FL 1.8 '18 Premium+Comfort

Offline Jerry1960

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Lipca 2026, 19:48:20 »
Akumulatory 12 V to faktycznie duży problem Toyoty, Już 2 razy odpalałem mojego Yarisa Z bostera , raz też wzywałem asistance. ASo twierdzi że akumulator jest w porządku tylko trzeba jeździć minimum 40 minut dziennie . Samochód ma 13 miesięcy i przejechane 9500 km.

Offline spitskop

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Lipca 2026, 19:51:53 »
Z czego to wynika? Akumulatory nie trzymają parametrów czy jakieś systemy nie są wygaszane i ciągną prąd w najlepsze? Dotyczy to wszystkich aku czy konkretna marka lub seria?

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lipca 2026, 22:13:09 »
To złożony problem, wszystkiego po trochu... Jest taki dokument na Google docs https://docs.google.com/document/u/0/d/1EuRZRk_VFQG-6unHBYlyYYdPNV_fjBW20fnBSLGcrAw/mobilebasic
Tam jest szczegółowo opisane z czego to wynika i jak temu zapobiegać w Yarisie i Yarisie Cross

Offline spitskop

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Lipca 2026, 08:20:50 »
Dzięki, solidne kompendium.
Mój samochód będzie różnie eksploatowany włącznie z kilkudniowymi przerwami. Chciałem montować kamerkę z trybem parkingowym, ale chyba się wstrzymam lub podłączę ją tymczasowo do gniazda zapalniczki, żeby zobaczyć na ile problem będzie mnie dotykać.

I przy okazji, odłączenie lub rozładowanie akumulatora powoduje utratę ustawień komputera?

Offline hindus

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Lipca 2026, 11:00:06 »
I przy okazji, odłączenie lub rozładowanie akumulatora powoduje utratę ustawień komputera?
Traci się statystyki HV więc nie warto tego robić przed testem baterii hybrydowej w ASO

Kamerkę najlepiej jednak wrzucić z dedykowanym powerbankiem, ew. z odcięciem przy zejściu napięcia do 12.2V no i odłączyć ją jak mamy zaplanowany dłuższy postój np. na lotnisku.
« Ostatnia zmiana: 22 Lipca 2026, 11:42:43 wysłana przez hindus »

Offline spitskop

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Lipca 2026, 11:55:44 »
Dzięki za info. Kamerkę akurat mam z odcięciem, ale jak są problemy z aku, to mimo wszystko jest to dodatkowe obciążenie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl